Čo je to register trestov?

Čo je to register trestov?

Porušili ste pravidlá koróny a dostali ste pokutu? Potom ste až donedávna riskovali, že budete mať register trestov. Koronové pokuty naďalej existujú, ale v registri trestov už nie je žiadny záznam. Prečo boli registre trestov takým tŕňom v oku Snemovne reprezentantov a rozhodli sa zrušiť toto opatrenie?

Čo je to register trestov?

Novinky

Ak porušíte zákon, môžete získať záznam v trestnom registri. Register trestov sa nazýva aj „výpis súdnej dokumentácie“. Je to prehľad registrovaných priestupkov v systéme súdnej dokumentácie. Tu je dôležitý rozdiel medzi trestnými činmi a priestupkami. Ak ste spáchali trestný čin, bude to vždy v trestnom registri. Ak ste sa dopustili priestupku, je to tiež možné, ale nemusí to tak byť vždy. Priestupky sú menej závažné priestupky. Trestné činy je možné zaznamenať, keď sú potrestané trestom vyšším ako 100 EUR, prepustením alebo pokutou vyššou ako 100 EUR. Trestné činy sú závažnejšie trestné činy, ako napríklad krádež, vražda a znásilnenie. Pokuty v spoločnosti Corona sú tiež represívnym rozhodnutím presahujúcim 100 EUR. Doteraz bol preto v súdnej dokumentácii zaznamenaný prípad, keď bola uložená korónová pokuta. V júli bol počet pokút viac ako 15 000. Minister Grapperhaus z ministerstva spravodlivosti a bezpečnosti na tom trval, potom čo sám dostal pokutu, a teda trestný register za nedodržanie pravidiel koróny na vlastnej svadbe.

Dôsledky

Register trestov môže mať na páchateľov zásadný vplyv. Keď sa uchádzate o prácu, niekedy sa žiada o certifikát VOG (Certificate of Good Conduct). Toto je vyhlásenie, ktoré ukazuje, že vaše správanie nepredstavuje námietku proti plneniu určitej úlohy alebo postavenia v spoločnosti. Register trestov môže znamenať, že nedostanete VOG. V takom prípade už nemôžete vykonávať určitú profesiu, ako napríklad právny zástupca, učiteľ alebo súdny úradník. Niekedy môže byť vízum alebo povolenie na pobyt zamietnuté. Poisťovňa sa vás môže pri žiadosti o poistenie tiež opýtať, či máte register trestov. V takom prípade ste povinní povedať pravdu. Z dôvodu registra trestov nemusíte byť poistení.

Prístup k trestným údajom a ich uchovávanie

Neviete, či máte register trestov? Do registra trestov môžete získať prístup zaslaním listu alebo e-mailu Súdnej informačnej službe (Justid). Justid je súčasťou ministerstva spravodlivosti a bezpečnosti. Ak nesúhlasíte s tým, čo je v registri trestov, môžete požiadať o zmenu. Toto sa nazýva žiadosť o opravu. Túto žiadosť je potrebné predložiť na Front Office Justid. Písomné rozhodnutie o žiadosti dostanete do štyroch týždňov. Na justičné údaje trestných činov v registri trestov sa vzťahujú určité doby uchovávania. Zákon určuje, ako dlho musia tieto informácie zostať v platnosti. Tieto obdobia sú kratšie v prípade trestných činov ako v prípade trestných činov. V prípade trestného rozhodnutia, napríklad v prípade korunovej pokuty, budú údaje vymazané 5 rokov po úplnom zaplatení pokuty.

Kontaktujte právnika

Pretože register trestov má také závažné následky, je rozumné čo najskôr sa obrátiť na právnika, napríklad ak ste dostali koronafín alebo ste sa dopustili priestupku. V skutočnosti môže existovať určitá lehota, v ktorej je potrebné podať námietku u prokurátora. Niekedy sa môže javiť jednoduchšie jednoducho zaplatiť pokutu alebo dodržiavať verejnoprospešné práce, napríklad v prípade trestného rozhodnutia. Napriek tomu je lepšie nechať si posúdiť situáciu právnikom. Napokon, prokurátor môže tiež robiť chyby alebo konštatovať protiprávnu vinu. Okrem toho môže byť prokurátor alebo sudca niekedy zhovievavejší ako úradník, ktorý uložil pokutu alebo zaznamenal priestupok. Právnik môže skontrolovať, či je pokuta oprávnená, a môže vás informovať, či je dobré rozhodnutie sa odvolať. Advokát môže napísať námietku a v prípade potreby pomôcť sudcovi.

Máte nejaké otázky týkajúce sa vyššie uvedenej témy alebo by ste chceli vedieť, čo môžeme pre vás urobiť? Neváhajte kontaktovať právnikov na adrese Law & More Pre viac informácií. Aj keď si nie ste istí, či potrebujete právnika. Naši odborníci a špecializovaní právnici v oblasti trestného práva vám radi pomôžu.

Law & More