Uznanie a rodičovská autorita: vysvetlené rozdiely

Uznanie a rodičovská autorita: vysvetlené rozdiely

Uznanie a rodičovská autorita sú dva pojmy, ktoré sa často zamieňajú. Preto vysvetľujeme, čo znamenajú a kde sa líšia.

poďakovanie

Matka, ktorej sa dieťa narodí, je automaticky zákonným rodičom dieťaťa. To isté platí pre partnera, ktorý je ku dňu narodenia dieťaťa ženatý alebo registrovaný partner matky. Toto zákonné rodičovstvo je tu potom „zo zákona“. Inými slovami, nemusíte s tým nič robiť.

Ďalším spôsobom, ako sa stať zákonným rodičom, je uznanie. Potvrdenie znamená, že preberáte zákonné rodičovstvo dieťaťa, ak ním ste nie ženatý alebo v registrovanom partnerstve s matkou. Ty robíš nie na to musí byť biologický rodič. Dieťa môže byť uznané len vtedy, ak je nažive. Dieťa môže mať len dvoch zákonných rodičov. Uznať môžete len dieťa, ktoré ešte nemá dvoch zákonných rodičov.

Kedy spoznáte svoje dieťa?

  • Potvrdenie dieťaťa počas tehotenstva

Toto sa nazýva potvrdenie nenarodeného plodu a najlepšie sa to robí pred 24. týždňom, aby bolo potvrdenie už zariadené v prípade predčasného pôrodu. Dieťa môžete uznať v ktorejkoľvek obci v Holandsku. Ak s vami (tehotná) matka nepríde, musí dať písomný súhlas na uznanie.

  • Potvrdenie dieťaťa pri vyhlásení o narodení

Svoje dieťa môžete uznať, ak zaregistrujete narodenie. Narodenie nahlásite v obci, kde sa dieťa narodilo. Ak s vami matka nepríde, musí dať písomný súhlas na uznanie. Toto je tiež najbežnejšia forma uznania.

  • Rozpoznanie dieťaťa neskôr

Môžete tiež uznať dieťa, ak je už staršie alebo dokonca dospelé. Dá sa to urobiť v ktorejkoľvek obci v Holandsku. Od 12 rokov potrebujete písomný súhlas dieťaťa a matky. Po 16. roku je potrebný len súhlas dieťaťa.

Vo všetkých uvedených prípadoch vyhotovuje matrikár listinu o uznaní. Toto je bezplatné. Ak chcete kópiu listiny o uznaní, je to spoplatnené. Obec vás o tom môže informovať.

Rodičovská autorita

Zákon hovorí, že každý, kto je maloletý, je pod dohľadom rodičov. Rodičovská autorita zahŕňa povinnosť a právo rodiča vychovávať svoje maloleté dieťa a starať sa oň. Týka sa to fyzického blaha, bezpečnosti a rozvoja maloletého dieťaťa.

Si ženatý alebo v registrovanom partnerstve? Ak áno, pri uznaní automaticky získate aj rodičovskú autoritu nad svojím dieťaťom.

Ak k uznaniu dôjde mimo manželstva alebo registrovaného partnerstva, ešte nemáte rodičovskú právomoc a ešte nie ste zákonným zástupcom svojho dieťaťa. V tomto prípade bude mať automatickú rodičovskú kontrolu iba matka. Stále chcete spoločnú starostlivosť? Potom musíte požiadať súd o spoločnú starostlivosť. Ako rodič je na to podmienkou, že ste dieťa už priznali. Len keď máte rodičovskú autoritu, môžete rozhodovať o výchove a starostlivosti o svoje dieťa. Dôvodom je, že zákonný rodič s rodičovskou kontrolou:

  • môže robiť kľúčové rozhodnutia o „osobe maloletého“

To by mohlo zahŕňať lekárske rozhodnutia pre dieťa alebo rozhodnutie dieťaťa o tom, kde dieťa žije.

  • má v starostlivosti majetok dieťaťa

To okrem iného znamená, že opatrovateľský rodič musí spravovať majetok maloletého ako dobrý správca a že tento rodič zodpovedá za škody vyplývajúce z tejto zlej správy.

  • Je zákonným zástupcom dieťaťa

To zahŕňa, že rodič, ktorému je dieťa zverené do starostlivosti, môže zaregistrovať dieťa v školskom alebo (športovom) zväze, požiadať o vydanie cestovného pasu a konať v mene dieťaťa v súdnom konaní.

Nový účet

V utorok 22. marca 2022 Senát súhlasil s návrhom zákona, ktorý umožňuje aj nezosobášeným partnerom zákonnú spoločnú starostlivosť po uznaní ich dieťaťa. Iniciátori tohto návrhu zákona sa domnievajú, že súčasná právna úprava už dostatočne nereflektuje potreby meniacej sa spoločnosti, kde sa čoraz častejšie vyskytujú rôzne formy spolužitia. Keď tento zákon nadobudne účinnosť, nezosobášení a neregistrovaní partneri budú automaticky zodpovední za spoločnú starostlivosť po uznaní dieťaťa. Podľa nového zákona už nebude potrebné vybavovanie rodičovskej kontroly súdnou cestou, ak nie ste manželia alebo nie ste v registrovanom partnerstve. Rodičovská autorita automaticky platí, keď vy ako partner matky uznáte dieťa na magistráte.

Máte nejaké otázky v dôsledku tohto článku? Ak áno, kontaktujte nás právnici rodinného práva nezáväzne.

Law & More