Po vašom zatknutí: väzba

Po vašom zatknutí: väzba

Boli ste uväznený pre podozrenie z trestného činu? Potom vás polícia zvyčajne presunie na policajnú stanicu, aby ste vyšetrili okolnosti, za ktorých bol trestný čin spáchaný, a aká bola vaša úloha podozrivého. Polícia vás môže na dosiahnutie tohto cieľa zadržať až na deväť hodín. Čas medzi polnocou a deviatou hodinou ráno sa nepočíta. Počas tejto doby ste v prvej fáze vyšetrovacej väzby.

Po vašom zatknutí: väzba

Väzba je druhou fázou vyšetrovacej väzby

Je možné, že deväť hodín nestačí a polícia potrebuje viac času na vyšetrovanie. Rozhoduje prokurátor, aby ste (ako podozrivý) zostali dlhšie na policajnej stanici kvôli ďalšiemu vyšetrovaniu? Potom štátne zastupiteľstvo nariadi poistenie. Príkaz na poistenie však nemôže jednoducho vydať prokurátor. Je to preto, lebo musí byť splnených niekoľko podmienok. Mali by napríklad nastať tieto situácie:

  • polícia sa obáva rizika úniku;
  • polícia chce svedkov vysporiadať alebo im zabrániť v ovplyvňovaní svedkov;
  • polícia chce zabrániť vám v zasahovaní do vyšetrovania.

Príkaz sa môže vydať iba vtedy, ak ste podozrivý z trestného činu, ktorý je v predsúdnom konaní povolený. Vo všeobecnosti je väzba v prípravnom konaní možná v prípade trestných činov, za ktoré možno uložiť trest odňatia slobody na štyri a viac rokov. Príkladom trestného činu, ktorý je v predsúdnom konaní povolený, je krádež, podvod alebo drogový trestný čin.

Ak štátny prokurátor vydá príkaz na poistenie, polícia vás môže na policajnej stanici zadržať s týmto príkazom, ktorý zahŕňa trestný čin, z ktorého ste podozrivý, na celkom tri dni vrátane nočných hodín. Okrem toho sa táto trojdňová lehota môže v prípade núdze jedenkrát predĺžiť o ďalšie tri dni. V súvislosti s týmto rozšírením musí byť záujem vyšetrovania porovnaný s vašim osobným záujmom podozrivého. Záujem o vyšetrovanie zahŕňa napríklad strach z nebezpečenstva letu, ďalšie vypočúvanie alebo zabránenie v bránení vo vyšetrovaní. Osobný záujem môže zahŕňať napríklad starostlivosť o partnera alebo dieťa, zachovanie zamestnania alebo okolnosti, ako je pohreb alebo svadba. Celkovo teda môže poistenie trvať maximálne 6 dní.

Proti opatreniu alebo jeho predĺženiu nemôžete namietať ani sa proti nemu odvolať. Ako podozrivý musíte byť však predvedený pred sudcu a svoju sťažnosť môžete predložiť vyšetrujúcemu sudcovi v súvislosti s prípadnými nezrovnalosťami vo väzbe alebo vo väzbe. Pred uskutočnením tohto postupu je rozumné poradiť sa s trestným právnikom. Nakoniec, ak ste vo väzbe, máte nárok na pomoc právnika. Oceňujete to? Potom môžete uviesť, že chcete využiť svojho vlastného právnika. Polícia sa potom k nemu priblíži. V opačnom prípade dostanete pomoc od právneho zástupcu. Váš právnik potom môže skontrolovať, či sa pri zatknutí alebo poistení vyskytli nejaké nezrovnalosti a či bolo vo vašej situácii povolené dočasné zadržanie.

Advokát môže navyše poukázať na vaše práva a povinnosti počas vyšetrovacej väzby. Koniec koncov, budete vypočutí počas prvej aj druhej fázy vyšetrovacej väzby. Je obvyklé, že polícia začne s niekoľkými otázkami o vašej osobnej situácii. V tejto súvislosti vás môže polícia požiadať, aby ste poskytli svoje telefónne číslo a svoje sociálne médiá. Poznámka: akékoľvek odpovede, ktoré dáte na tieto „sociálne“ otázky polície, môžu byť použité pri vyšetrovaní proti vám. Polícia sa vás potom spýta na trestné činy, ktoré podľa vás môžu byť súčasťou. Je dôležité, aby ste vedeli, že ako podozrivý máte právo nevypovedať a môžete ich tiež použiť. Môže byť rozumné využiť právo nevypovedať, pretože ešte neviete, aké dôkazy proti vám má polícia v priebehu poistnej zmluvy. Aj keď pred týmito „obchodnými“ otázkami je polícia povinná vás upozorniť, že nie ste povinní odpovedať na otázky, nie vždy sa to stane. Advokát vás môže navyše informovať o možných dôsledkoch plynúcich z použitia práva na nevypovedanie. Využitie práva na mlčanie nie je koniec koncov bez rizík. Viac informácií o tomto nájdete aj v našom blogu: Právo na mlčanie v trestných veciach.

Ak uplynula lehota (predĺženej) väzby, sú k dispozícii nasledujúce možnosti. Po prvé, štátny prokurátor môže mať pocit, že už nemusíte byť kvôli vyšetrovaniu zadržiavaný. V takom prípade vám prokurátor nariadi prepustenie. Môže sa tiež stať, že sa prokurátor domnieva, že vyšetrovanie teraz pokročilo natoľko, aby bolo možné prijať konečné rozhodnutie o ďalšom priebehu udalostí. Ak prokurátor rozhodne, že vás budú zadržiavať dlhšie, budete predvedený pred sudcu. Sudca potom požiada o vaše zadržanie. Sudca tiež určí, či by ste mali byť ako podozrivý vzatý do väzby. Ak áno, ste tiež v ďalšej dlhšej fáze vyšetrovacej väzby.

At Law & MoreChápeme, že zatknutie aj väzba sú významnou udalosťou a môžu pre vás mať ďalekosiahle následky. Preto je dôležité, aby ste boli dobre informovaní o priebehu udalostí týkajúcich sa týchto krokov v trestnom konaní a právach, ktoré máte počas obdobia, keď ste vo väzbe. Law & More právnici sú odborníkmi v oblasti trestného práva a sú radi, že vám môžu pomôcť pri predbežnom zadržaní. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa väzby, obráťte sa na právnikov spoločnosti Law & More.

Law & More