Základné imanie

Základné imanie

Čo je to základné imanie?

Základné imanie je vlastné imanie rozdelené na akcie spoločnosti. Je to základné imanie stanovené v spoločenskej zmluve alebo stanovách. Základné imanie spoločnosti je suma, za ktorú spoločnosť vydala alebo môže vydať akcie akcionárom. Základné imanie je tiež súčasťou záväzkov spoločnosti. Záväzky sú dlhy a poplatky.

Firmy

Akcie vydávajú iba spoločnosti s ručením obmedzeným (BV) a akciové spoločnosti (NV). Jednotliví vlastníci a verejné obchodné spoločnosti (VOF) nemôžu. Notárske zápisnice obsahujú spoločnosti s ručením obmedzeným a akciové spoločnosti. Tieto spoločnosti majú právnu subjektivitu, čiže sú nositeľmi práv a povinností. To umožňuje spoločnosti vymáhať svoje práva voči tretím osobám a jej povinnosti sú vymáhateľné. Kontrola v spoločnostiach je rozdelená na akcie. Inými slovami, držbou akcií má človek akcie kontroly a akcionár môže získať rozdelenie zisku vo forme dividend. Zatiaľ čo v súkromnej spoločnosti s ručením obmedzeným sú akcie na meno (a teda s ručením obmedzeným prevoditeľné), v akciovej spoločnosti môžu byť akcie vydané aj vo forme na doručiteľa (forma akcie, kde osoba, ktorá môže preukázať, že ju vlastní sa považuje aj za právoplatného vlastníka akcie) a v listinnej podobe. To umožňuje spoločnosti s ručením obmedzeným vstúpiť na burzu, keďže akcie sú voľne prevoditeľné. Prevod akcií spoločnosti s ručením obmedzeným ide vždy cez notára.

Minimálny kapitál

Základné a základné imanie musí byť aspoň minimálne základné imanie pre akciové spoločnosti. Tento minimálny kapitál je 45,000 2 eur. Ak je základné imanie vyššie, musí byť vydaná aspoň jedna pätina (článok 67:XNUMX Občianskeho zákonníka). Minimálny kapitál musí byť splatený na bankový účet spoločnosti pri založení. Na tento účel bude vystavený bankový výpis. Spoločnosť s ručením obmedzeným už nemá minimálny kapitál.

Hodnota podniku verzus hodnota vlastného imania

podnik hodnota je hodnota spoločnosti bez zohľadnenia štruktúry financovania. V skutočnosti je to prevádzková hodnota spoločnosti. Spravodlivosť

hodnotu je suma, ktorú predávajúci dostane za predaj svojich akcií. Inými slovami, hodnota spoločnosti mínus čistý úročený dlh. Každá akcia v BV alebo NV má menovitú hodnotu, alebo hodnotu akcie podľa stanov. Vydané základné imanie BV alebo NV je celková suma menovitej hodnoty akcií vydaných touto spoločnosťou. Ide tak o akcie spoločnosti, ako aj o akcionárov mimo spoločnosti.

Zdieľať problém

Emisia akcií je emisia akcií. Spoločnosti vydávajú akcie z nejakého dôvodu. Robia to preto, aby získali vlastný kapitál. Účelom je investovať alebo rozvíjať spoločnosť. Keď založíte spoločnosť, môžete sa rozhodnúť, koľko akcií vydáte a akú majú hodnotu. Často si podnikatelia vyberú väčší počet, takže ich v prípade potreby môžete v budúcnosti predať. V minulosti existovala minimálna suma pre hodnotu akcie, ale toto pravidlo je teraz zrušené. Je však rozumné tomu prikladať dostatočnú váhu, pretože iné spoločnosti by radi videli vašu bonitu. Akcie sú nástroj, ktorý môžete použiť na financovanie svojho podnikania. Takto prilákate peniaze, ktoré potrebujete na prevádzku a ďalší rast spoločnosti. Peniaze, ktoré získate emisiou akcií, máte k dispozícii neobmedzene dlho a nazývajú sa vlastný kapitál. Ak máte podiel v spoločnosti, je to aj list vlastníctva časti tejto spoločnosti. Ako akcionár máte nárok aj na pomerný podiel na zisku. Pre spoločnosť je výhodné mať tento základný kapitál v spoločnosti, ktorý môže použiť na prebiehajúce podnikanie a investície. Až po dosiahnutí zisku môžu akcionári požiadať o rozdelenie dividend. Ak spoločnosť dosiahne zisk, nie je vždy isté, či vám ako akcionárovi príde výplata dividend. Na výročnom valnom zhromaždení akcionári rozhodujú o tom, čo sa stane so ziskom: celkové, čiastočné alebo žiadne rozdelenie.

Zložky základného imania

Základné imanie pozostáva z viacerých zložiek. Na objasnenie najskôr nasleduje stručná definícia týchto komponentov:

  • Vydané základné imanie

Sú to akcie vydané spoločnosťou svojim akcionárom. Vydané základné imanie sa zvyšuje, keď sú vydané nové akcie alebo dividendy z akcií. Akciová dividenda je o poskytovaní nových akcií akcionárom ako odmena za ich prínos pre spoločnosť. Akcie je možné umiestniť tromi spôsobmi, a to za nominálnu hodnotu (v hodnote uvedenej na akcii), nad nominálnu hodnotu (vtedy je suma vyššia ako hodnota na akcii) a pod nominálnu hodnotu (nižšia ako hodnota akcie).

Splatené základné imanie (úplne splatené základné imanie je časť základného imania, z ktorej spoločnosť prijala peňažné prostriedky alebo v niektorých prípadoch tovar). Ak kapitál ešte nie je splatený na 100 %, má spoločnosť právo vyzvať akcionárov na zvyšok. Relevantným pojmom je „vyžiadaná časť kapitálu“. Ide o emitovaný kapitál v rozsahu, v akom nebol splatený, ale spoločnosť sa rozhodla, že by mal byť splatený. V tomto prípade má spoločnosť priamy nárok voči akcionárom.

  • Menovité základné imanie

Menovité základné imanie je zo zákona spojené s akciami a rovná sa vydanému základnému imaniu. Mnohé akcie na burze majú cenu oveľa vyššiu, ako je ich nominálna hodnota. Napríklad trhová hodnota akcie môže byť v nominálnom vyjadrení niekoľko eur. Ak spoločnosť vydá nové akcie nad nominálnu hodnotu, vytvorí sa na rozdiel tzv. rezerva emisného ážia. Rezerva emisného ážia je pojem z investičného sveta. Popisuje finančnú rezervu akciovej spoločnosti alebo súkromnej spoločnosti s ručením obmedzeným vytvorenú vydaním akcií nad nominálnu hodnotu.

  • Povolené základné imanie

Základné imanie je maximálna suma určená v stanovách, za ktorú možno vydávať akcie. Pre BV je schválený kapitál nepovinný. Pre NV v Holandsku musí byť vydaný aspoň minimálny kapitál alebo aspoň jedna pätina, ak je vyššia ako minimálny kapitál, schváleného kapitálu. Ide o celkový kapitál, ktorý môže spoločnosť získať umiestnením akcií. Schválené základné imanie je rozdelené na akcie v portfóliu a vydané základné imanie. Medzi nimi sa spoločnosť môže posúvať a robiť zmeny. Portfóliové akcie sú akcie, ktoré môžete ako spoločnosť vydávať. Predpokladajme, že chcete ďalej financovať svoju spoločnosť alebo investovať, môžete sa rozhodnúť vydať akcie. Ak tak urobíte, akcionári si ich môžu kúpiť a počet akcií v portfóliu sa zníži; naopak, ak spoločnosť odkúpi svoje akcie od akcionárov, akcie v jej portfóliu sa zvýšia.

Výmenná hodnota

Spoločnosti sa tiež môžu rozhodnúť predať akcie širokej verejnosti. Môžu to urobiť zverejnením na burze. Na burze určuje hodnotu každej akcie ponuka a dopyt. Spoločnosť potom získa určitú trhovú hodnotu. Mimochodom, môžu to urobiť iba NV, pretože akcie sú registrované v prípade súkromnej spoločnosti s ručením obmedzeným.

Blokovacie usporiadanie

Blokovanie je dojednanie, ktoré obmedzuje možnosť prevodu vlastníctva akcií spoločnosti.

Táto schéma obmedzuje slobodu akcionárov previesť svoje akcie na niekoho iného. To má zabrániť tomu, aby sa spoluakcionári len tak nestretli s cudzím akcionárom. Existujú dva typy blokovacích usporiadaní:

  • Schéma ponuky 

Akcionár musí najprv ponúknuť svoje akcie spolupodielnikom. Len ak sa ukáže, že spoluakcionári akcie nechcú prevziať, môže akcionár previesť vlastníctvo akcií na neakcionára.

  • Schvaľovacia schéma

Navrhovaný prevod akcií musia najprv schváliť spoluakcionári. Až potom môže akcionár previesť svoje akcie.

Zatiaľ čo predtým nebolo možné akcie spoločnosti s ručením obmedzeným jednoducho previesť na tretiu osobu (blokačné dojednanie), zákon – po zavedenie zákona Flex BV – stanovuje úpravu ponuky, od ktorej sa možno odchýliť v stanovách spoločnosti (článok 2:195 holandského občianskeho zákonníka). Zákonná schéma platí, ak v stanovách nie je ustanovenie o odlišnej ponuke alebo schvaľovacej schéme.

Pre akcie na meno v akciovej spoločnosti neexistuje žiadna blokácia. Väčšina akcií bude pozostávať z akcií na doručiteľa vo verejnej spoločnosti s ručením obmedzeným, vďaka čomu sú voľne obchodovateľné.

Spravodlivosť

Základné imanie teda spadá pod vlastné imanie. Tento účtovný pojem predstavuje hodnotu celého majetku spoločnosti mínus dlhový kapitál. Vlastné imanie je dôležitým ukazovateľom toho, ako sa vám ako spoločnosti darí, no líši sa od trhovej hodnoty vašej spoločnosti. Vlastné imanie v skutočnosti predstavuje finančnú hodnotu, ktorú by akcionári získali pri likvidácii spoločnosti. Vlastný kapitál je dôležitý, pretože sa často považuje za nárazník na absorbovanie finančných neúspechov.

Máte po prečítaní tohto blogu ešte otázky, alebo ste podnikateľ, ktorý potrebuje poradiť a usmerniť pri zakladaní spoločnosti? Potom je rozumné zapojiť sa odborník na právo obchodných spoločností. Potom kontaktujte Law & More. Naši podnikoví právnici vám radi pomôžu.

 

Law & More