Stanovenie hodnoty spoločnosti: ako to robíte?

Stanovenie hodnoty spoločnosti: ako to robíte?

Aká je vaša firma? Ak chcete získať, predať alebo jednoducho vedieť, ako sa darí vašej spoločnosti, je užitočné poznať odpoveď na túto otázku. Koniec koncov, hoci hodnota spoločnosti nie je rovnaká ako konečná cena, ktorá je skutočne zaplatená, je to východiskový bod pri rokovaniach o tejto cene. Ako sa však dostanete k odpovedi na túto otázku? Existuje mnoho rôznych metód. Hlavné metódy sú uvedené nižšie.

Stanovenie hodnoty spoločnosti: ako to robíte?

Stanovenie čistej hodnoty aktív

Čistá hodnota aktív je hodnota vlastného imania spoločnosti a možno ju vypočítať odpočítaním hodnoty všetkých aktív, ako sú budovy, stroje, zásoby a hotovosť, od všetkých záväzkov alebo dlhov. Na základe tohto výpočtu možno určiť, aká je v súčasnosti spoločnosť skutočná hodnota. Táto metóda ocenenia však nie vždy poskytuje úplný obraz. Koniec koncov, neustále sa meniaca súvaha je základom tohto vlastného ocenenia. Okrem toho, súvaha spoločnosti nie vždy obsahuje všetky aktíva, ako sú vedomosti, zmluvy a kvalita personálu, ani vždy zahŕňa všetky finančné záväzky, ako sú nájomné a lízingové zmluvy. Táto metóda je preto iba snímkou, ktorá nehovorí nič viac o pokroku v minulosti alebo možnej budúcej perspektíve spoločnosti.

Stanovenie hodnoty ziskovosti

Hodnota ziskovosti je ďalším spôsobom, ako je možné určiť hodnotu spoločnosti. Na rozdiel od predchádzajúcej metódy táto metóda výpočtu zohľadňuje (úroveň zisku) v budúcnosti. Ak chcete pomocou tejto metódy určiť hodnotu svojej spoločnosti, musíte ju najskôr určiť úroveň zisku a potom požiadavka ziskovosti. Úroveň zisku určíte na základe čistého zisku spoločnosti, berúc do úvahy vývoj zisku v minulosti a očakávania do budúcnosti. Potom vydelíte zisk požadovanou návratnosťou vlastného imania. Táto požiadavka na návratnosť často vychádza z úroku z dlhodobej bezrizikovej investície plus príplatku za sektorové a obchodné riziko. V praxi sa táto metóda používa najčastejšie. Aj napriek tomu táto metóda nedostatočne zohľadňuje štruktúru financovania spoločnosti a prítomnosť ostatných aktív. Navyše s touto metódou nie je možné oddeliť investičné riziko od finančného rizika.

Metóda diskontovaných peňažných tokov

Najlepší obraz o hodnote spoločnosti získate výpočtom pomocou nasledujúcej metódy, nazývanej tiež metóda DFC. Metóda DFC je koniec koncov založená na hotovostných tokoch a sleduje ich vývoj v budúcnosti. Základnou myšlienkou je, že spoločnosť bude schopná splniť si svoje záväzky, iba ak príde dostatok finančných prostriedkov a že výsledky z minulosti nie sú zárukou do budúcnosti. Preto banky pripisujú veľký význam aj oceneniu spoločnosti podľa tejto metódy DFC. Ocenenie podľa tejto metódy je však zložité. Aby ste si vytvorili dobrý obraz o zisku, ktorý by ste so spoločnosťou mohli v budúcnosti dosiahnuť, je dôležité zmapovať všetky budúce peňažné toky. Následne musia byť prichádzajúce peňažné toky vyrovnané s odchádzajúcimi peňažnými tokmi. Nakoniec pomocou váhy priemerných nákladov na kapitál (WACC) je výsledok diskontovaný a nasleduje hodnota spoločnosti.

Na určenie hodnoty spoločnosti sa diskutovalo o troch spôsoboch. Pokiaľ ide o úvodnú otázku, odpoveď na ňu nie je jednoznačná. Okrem toho každá metóda vedie k inému konečnému výsledku. Ak jedna metóda sleduje iba snímku a zistí, že spoločnosť má hodnotu milión, druhá metóda sa zameriava hlavne na budúcnosť a očakáva, že tá istá spoločnosť ocení jeden a pol milióna. Zdá sa logické zvoliť metódu s najvyšším ocenením. Nie je to však vždy najlepšia metóda pre vašu spoločnosť a oceňovanie je vo väčšine prípadov šité na mieru. Preto je rozumné zapojiť odborníka a získať informácie o vašom právnom postavení pred vstupom do procesu nákupu alebo predaja. Law & MorePrávnici sú odborníkmi v oblasti práva obchodných spoločností a radi vám poskytnú rady, ale aj všetky druhy ďalšej pomoci počas vášho procesu, napríklad pri príprave a posudzovaní zmlúv, odbornej starostlivosti a účasti na rokovaniach.

Law & More