Alternatívne formy riešenia sporov: prečo a kedy zvoliť rozhodcovské konanie?

Alternatívne formy riešenia sporov

Prečo a kedy si vybrať arbitráž?

Ak sa strany nachádzajú v konfliktnej situácii a nemôžu túto záležitosť vyriešiť sami, ďalším krokom je zvyčajne súdny proces. Konflikty medzi stranami sa však dajú vyriešiť rôznymi spôsobmi. Jednou z týchto metód riešenia sporov je arbitráž. Arbitráž je forma súkromného súdnictva, a teda alternatíva k súdnemu konaniu.

Alternatívne formy riešenia sporov: prečo a kedy zvoliť rozhodcovské konanie?

Prečo by ste si však namiesto obvyklého právneho postupu vybrali arbitráž?

Rozhodcovský postup sa zásadne líši od súdneho konania. Nasledujúce body popisujú nielen rozdiely medzi týmito dvoma režimami riešenia sporov, ale tiež zdôrazňujú výhody arbitráže:

  • Odbornosť, Rozdiel oproti právnemu konaniu spočíva v tom, že v rozhodcovskom konaní je spor vyriešený mimo súdu. Strany môžu samy vymenovať (nepárny počet) nezávislých expertov. Tvoria rozhodcovský výbor (alebo rozhodcovský výbor), ktorý rieši konflikt. Na rozdiel od sudcu odborníci alebo rozhodcovia pracujú v príslušnej oblasti, v ktorej sa spor koná. Výsledkom je priamy prístup k týmto špecifickým znalostiam a odborným znalostiam, ktoré sú potrebné na vyriešenie súčasného konfliktu. A keďže sudca zvyčajne nemá také konkrétne vedomosti, v súdnom konaní sa často stáva, že sudca považuje za potrebné byť informovaný znalcami o určitých častiach sporu. Takéto vyšetrovanie zvyčajne spôsobuje značné oneskorenie v konaní a je spojené aj s vysokými nákladmi.
  • Časový odstup. Okrem oneskorení, napríklad zapojením expertov, samotný postup zvyčajne trvá dosť dlho pred riadnym sudcom. Koniec koncov, samotné postupy sa pravidelne odkladajú. Často sa stáva, že sudcovia sa z dôvodov, ktoré nie sú účastníkom konania známe, rozhodnú odložiť rozsudok raz alebo viackrát o šesť týždňov. Priemerný postup preto môže ľahko trvať jeden alebo dva roky. Arbitráž trvá menej času a často sa môže vyriešiť do šiestich mesiacov. Proti rozhodcovskému konaniu nie je možné podať odvolanie. Ak rozhodcovský výbor rozhodne, konflikt sa skončí a prípad sa uzavrie, čím sa zdĺhavé a drahé postupy obmedzia na minimum. Toto je iné, iba ak sa strany výslovne dohodnú na možnosti odvolania.
  • V prípade rozhodcovského konania sami znášajú náklady na konanie a použitie znalcov. V prvom rade sa tieto náklady môžu ukázať ako vyššie pre účastníkov, ako sú náklady na konanie pred všeobecnými súdmi. Koniec koncov, rozhodcovia sa zvyčajne musia platiť za hodinu. Z dlhodobého hľadiska však môžu byť náklady strán v rozhodcovskom konaní nižšie ako náklady v súdnom konaní. Koniec koncov, súdne konanie nielenže zaberie viac času, a teda aj procedurálne kroky, ale v takom prípade sa môže vyžadovať, aby sa vyžadovali externí odborníci, čo znamená zvýšenie nákladov. Ak vyhráte rozhodcovské konanie, rozhodca môže tiež previesť všetky alebo časť nákladov, ktoré ste v konaní vynaložili, na druhú stranu.
  • V prípade riadneho súdneho konania sú vypočutia v zásade prístupné verejnosti a rozhodnutia sa často uverejňujú. Tento priebeh udalostí nemusí byť vo vašej situácii žiaduci vzhľadom na možné materiálne alebo nemajetkové poškodenie. V prípade rozhodcovského konania môžu strany zabezpečiť, aby obsah a výsledok prípadu zostali utajené.

Ďalšou otázkou je kedy môže byť rozumné zvoliť si arbitráž namiesto obvyklej právnej cesty? Môže to tak byť v prípade konfliktu v rámci konkrétnych odvetví. Koniec koncov, z rôznych dôvodov, taký konflikt zvyčajne vyžaduje nielen riešenie v krátkom časovom období, ale predovšetkým a predovšetkým odborné znalosti, ktoré môžu byť zaručené a poskytnuté v rozhodcovskom konaní, aby sa dosiahlo riešenie. Arbitrážne právo je samostatné odvetvie športu, ktoré sa často používa v podnikaní, stavebníctve a nehnuteľnostiach.

Vzhľadom na vyššie uvedené je dôležité, aby strany pri uzatváraní dohody venovali pozornosť nielen obchodným alebo finančným aspektom, ale aj zvážili situáciu na riešenie sporov. Podávate akýkoľvek spor s druhou stranou na všeobecný súd alebo sa rozhodnete pre arbitráž? Ak sa rozhodnete pre rozhodcovské konanie, je rozumné ustanoviť rozhodcovskú doložku písomne ​​v zmluve alebo všeobecné podmienky na začiatku vzťahu s druhou stranou. Výsledkom takejto rozhodcovskej doložky je, že všeobecný súd sa musí vyhlásiť za príslušný, ak strana napriek spornej rozhodcovskej doložke predloží spor.

Ďalej, ak nezávislí arbitri vyniesli rozsudok vo vašom prípade, je treba mať na pamäti, že toto rozhodnutie je pre strany záväzné. To znamená, že obe strany musia dodržiavať verdikt rozhodcovského výboru. Ak tak neurobí, môže arbitrážny výbor požiadať súd, aby účastníkom konania uložil povinnosť. Ak s rozsudkom nesúhlasíte, nemôžete po ukončení rozhodcovského konania podať svoj prípad súdu.

Nie ste si istí, či súhlas s arbitrážou je vo vašom prípade dobrou voľbou? Prosím, kontaktujte Law & More špecialistov. Môžete tiež kontaktovať Law & More ak chcete uzavrieť rozhodcovskú zmluvu alebo ju nechať skontrolovať, alebo ak máte otázky týkajúce sa rozhodcovského konania. Viac informácií o rozhodcovskom konaní nájdete aj na našom miesto rozhodcovského zákona.

Law & More