Vyšetrovacie konanie v podnikovej komore

Vyšetrovacie konanie v podnikovej komore

Ak vo vašej spoločnosti vzniknú spory, ktoré sa nedajú vyriešiť interne, môže byť vhodným prostriedkom na ich riešenie postup pred podnikovou komorou. Takýto postup sa nazýva prieskumný postup. V rámci tohto postupu sa od podnikovej komory požaduje, aby prešetrila politiku a priebeh záležitostí v rámci právnickej osoby. Tento článok stručne pojednáva o postupe prieskumu a o tom, čo od neho môžete očakávať.

Prípustnosť v postupe zisťovania

Žiadosť o prieskum nemôžu podať všetci. Záujem žalobcu musí byť dostatočný na to, aby odôvodnil prístup k vyšetrovaciemu konaniu, a teda zásahu podnikovej komory. Preto sú zákonne uvedené taxatívne vymenované osoby, ktoré sú na to oprávnené:

  • Akcionári a držitelia certifikátov NV. a BV Zákon rozlišuje medzi NV a BV s kapitálom maximálne 22.5 milióna EUR alebo viac. V prvom prípade akcionári a držitelia certifikátov vlastnia 10% emitovaného kapitálu. V prípade NV a BV s vyšším emitovaným základným imaním sa uplatňuje prahová hodnota 1% z vydaného základného imania, alebo ak sú akcie a depozitné potvrdenia o akciách prijaté na regulovaný trh, minimálna cenová hodnota je 20 miliónov EUR. Nižšia hranica môže byť stanovená aj v stanovách.
  • právnická osoba sám prostredníctvom správnej rady alebo dozornej rady alebo poručník v konkurze právnickej osoby.
  • Členovia združenia, družstva alebo vzájomnej spoločnosti ak zastupujú najmenej 10% členov alebo osôb oprávnených hlasovať na valnom zhromaždení. Maximálny počet osôb je 300.
  • Združenia pracovníkov, ak členovia združenia pracujú v podniku a združenie je najmenej dva roky plne spôsobilé na právne úkony.
  • Ostatné zmluvné alebo zákonné právomoci. Napríklad zamestnanecká rada.

Je dôležité, aby osoba oprávnená na začatie vyšetrovania najskôr vzniesla námietky týkajúce sa politiky a priebehu vecí v spoločnosti správnej rade a dozornej rade. Ak sa tak nestane, podniková divízia nebude brať do úvahy žiadosť o vyšetrovanie. Subjekty zapojené do spoločnosti musia mať najskôr možnosť odpovedať na námietky pred začatím konania.

Postup: dve etapy

Postup sa začína predložením petície a možnosťou, aby na ňu zúčastnené strany (napr. Akcionári a správna rada) odpovedali. Podnikateľská komora vyhovie petícii, ak boli splnené zákonné požiadavky a zdá sa, že existujú „opodstatnené dôvody pochybovať o správnej politike“. Potom sa začnú dve fázy zisťovacieho konania. V prvej fáze sa skúma politika a vývoj udalostí v spoločnosti. Toto vyšetrovanie vykonáva jedna alebo viac osôb menovaných divíziou Enterprise. Spoločnosť, členovia jej správnej rady, členovia dozornej rady a (bývalí) zamestnanci musia spolupracovať a umožniť prístup k celej správe. Náklady na vyšetrovanie v zásade znáša spoločnosť (alebo žiadateľ, ak spoločnosť nie je schopná ich znášať). V závislosti od výsledku vyšetrovania môžu byť tieto náklady vymáhané od žiadateľa alebo správnej rady. Na základe správy z vyšetrovania môže divízia Enterprise v druhej fáze zistiť, že došlo k nesprávnemu úradnému postupu. V takom prípade môže divízia Enterprise prijať niekoľko ďalekosiahlych opatrení.

(Predbežné) ustanovenia

Počas konania a (dokonca ešte pred začatím prvej vyšetrovacej fázy postupu) môže podniková komora na žiadosť osoby oprávnenej na výsluch prijať predbežné ustanovenia. V tejto súvislosti má podniková komora veľkú slobodu, pokiaľ je ustanovenie odôvodnené situáciou právnickej osoby alebo v záujme vyšetrovania. Ak sa zistí nesprávny úradný postup, môže podniková komora prijať aj konečné opatrenia. Tieto sú ustanovené zákonom a obmedzujú sa na:

  • pozastavenie alebo zrušenie uznesenia výkonných riaditeľov, riadiacich orgánov dohľadu, valného zhromaždenia alebo iného orgánu právnickej osoby;
  • pozastavenie alebo prepustenie jedného alebo viacerých riadiacich alebo dozorných riaditeľov;
  • dočasné vymenovanie jedného alebo viacerých riadiacich pracovníkov alebo riadiacich pracovníkov;
  • dočasná odchýlka od ustanovení stanov uvedených v podnikovej komore;
  • dočasný prevod akcií prostredníctvom správy;
  • zánik právnickej osoby.

Opravné prostriedky

Proti rozhodnutiu podnikovej komory je možné podať iba kasačné odvolanie. Príslušnosť majú tí, ktorí sa v konaní postavili pred divíziu Enterprise, a tiež právnická osoba, ak sa nedostavila. Lehota na kasáciu je tri mesiace. Kasácia nemá odkladný účinok. V dôsledku toho zostáva príkaz divízie Enterprise v platnosti, kým Najvyšší súd nerozhodne inak. To môže znamenať, že rozhodnutie Najvyššieho súdu môže byť príliš neskoro, pretože podniková sekcia už prijala ustanovenia. Kasácia však môže byť užitočná v súvislosti so zodpovednosťou členov správnej rady a členov dozornej rady v súvislosti s nesprávnym úradným postupom prijatým divíziou Enterprise.

Riešite spory v spoločnosti a uvažujete o začatí prieskumného konania? The Law & More tím má veľké vedomosti z oblasti práva obchodných spoločností. Spolu s vami môžeme posúdiť situáciu a možnosti. Na základe tejto analýzy vám môžeme poradiť s ďalšími vhodnými krokmi. Tiež vám radi poskytneme rady a pomoc pri akýchkoľvek konaniach (v divízii Enterprise).

Law & More