Žiadosť o pracovné povolenie v Holandsku

Žiadosť o pracovné povolenie v Holandsku

Toto musíte ako občan Spojeného kráľovstva vedieť

Do 31. decembra 2020 platili všetky pravidlá EÚ pre Spojené kráľovstvo a občania s britskou štátnou príslušnosťou mohli ľahko začať pracovať v holandských spoločnostiach, tj. Bez povolenia na pobyt alebo pracovného povolenia. Keď však Spojené kráľovstvo 31. decembra 2020 vystúpilo z Európskej únie, situácia sa zmenila. Ste britským občanom a chcete po 31. decembri 2020 pracovať v Holandsku? Potom existuje niekoľko dôležitých predmetov, ktoré by ste mali mať na pamäti. Od tohto okamihu sa pravidlá EÚ už na Spojené kráľovstvo nebudú vzťahovať a vaše práva budú regulované na základe dohody o obchode a spolupráci, na ktorej sa Európska únia a Spojené kráľovstvo dohodli.

Mimochodom, dohoda o obchode a spolupráci obsahuje pozoruhodne málo dohôd o pracujúcich britských občanoch v Holandsku od 1. januára 2021. Výsledkom je, že vnútroštátne pravidlá pre občanov mimo EÚ (niekto, kto nemá štátnu príslušnosť EÚ / EHP alebo Švajčiarsko), aby mohli pracovať v Holandsku. V tejto súvislosti zákon o zamestnaní cudzincov (WAV) stanovuje, že občan mimo EÚ vyžaduje v Holandsku pracovné povolenie. V závislosti od obdobia, ktoré plánujete v Holandsku vykonávať, môžete požiadať o dva typy pracovných povolení:

  • pracovné povolenie (TWV) z UWV, ak zostanete v Holandsku menej ako 90 dní.
  • kombinované povolenie na pobyt a prácu (GVVA) z IND, ak zostanete v Holandsku dlhšie ako 90 dní.

Pre obidva typy pracovných povolení nemôžete sami podať žiadosť na UWV alebo IND. O pracovné povolenie musí váš zamestnávateľ požiadať na uvedených úradoch. Pred udelením pracovného povolenia na pozíciu, ktorú chcete v Holandsku zastávať ako Brit, a teda ako občan mimo EÚ, však musíte splniť niekoľko dôležitých podmienok.

Žiadni vhodní kandidáti na holandskom alebo európskom trhu práce

Jednou z dôležitých podmienok pre udelenie pracovného povolenia TWV alebo GVVA je, že na holandskom alebo európskom trhu práce neexistuje „prioritná ponuka“. To znamená, že váš zamestnávateľ musí najskôr nájsť zamestnancov v Holandsku a EHP a uvoľnené miesto oznámiť UWV nahlásením na servisnom mieste zamestnávateľa UWV alebo ich tam umiestniť. U tohto zamestnávateľa môžete vstúpiť do zamestnania, iba ak váš holandský zamestnávateľ dokáže, že jeho intenzívne náborové úsilie neviedlo k výsledkom, v tom zmysle, že žiadni holandskí alebo EHP zamestnanci neboli vhodní alebo dostupní. Mimochodom, vyššie uvedená podmienka sa uplatňuje menej striktne v prípade presunu pracovníkov v rámci medzinárodnej skupiny a ak sa týka akademického personálu, umelcov, prednášajúcich alebo stážistov. Napokon sa od týchto (britských) občanov z krajín mimo EÚ neočakáva trvalý vstup na holandský trh práce.

Platné povolenie na pobyt pre zamestnanca z krajín mimo EÚ

Ďalšou dôležitou podmienkou, ktorá sa kladie na udelenie pracovného povolenia TWV alebo GVVA, je to, že ako Brit, a teda občan mimo EÚ, máte (alebo dostanete) platné povolenie na pobyt, s ktorým môžete pracovať v Holandsku. V Holandsku existuje rôzne povolenie na pobyt. To, ktoré povolenie na pobyt potrebujete, sa najskôr určí na základe dĺžky, po ktorú chcete pracovať v Holandsku. Ak je to kratšie ako 90 dní, zvyčajne postačia krátkodobé víza. O toto vízum môžete požiadať na holandskom veľvyslanectve vo vašej krajine pôvodu alebo v krajine nepretržitého pobytu.

Ak však chcete pracovať v Holandsku dlhšie ako 90 dní, typ povolenia na pobyt závisí od práce, ktorú chcete v Holandsku vykonávať:

  • Prevod v rámci spoločnosti. Ak pracujete pre spoločnosť mimo Európskej únie a ste preradení do holandskej pobočky ako praktikant, manažér alebo špecialista, váš holandský zamestnávateľ pre vás môže požiadať o povolenie na pobyt v IND podľa GVVA. Na udelenie takéhoto povolenia na pobyt musíte okrem niekoľkých všeobecných podmienok splniť aj niekoľko ďalších podmienok, napríklad platný doklad totožnosti a osvedčenie o pozadí, vrátane platnej pracovnej zmluvy so spoločnosťou so sídlom mimo EÚ. Ďalšie informácie o vnútropodnikovom presune a príslušnom povolení na pobyt získate na Law & More.
  • Vysoko kvalifikovaný migrant. Vysokokvalifikované povolenie na migráciu možno požiadať o vysoko kvalifikovaných zamestnancov z krajín mimo Európskej únie, ktorí sa chystajú pracovať v Holandsku na vyššej riadiacej pozícii alebo ako špecialisti. Žiadosť o túto žiadosť podáva na IND zamestnávateľ v rámci GVVA. O toto povolenie na pobyt preto nemusíte požiadať sami. Pred udelením tejto podmienky však musíte splniť niekoľko podmienok. Tieto podmienky a ďalšie informácie o nich nájdete na našej stránke Znalostný migrant. Upozornenie: Na vedeckých pracovníkov v zmysle smernice (EÚ) 2016/801 sa vzťahujú odlišné (dodatočné) podmienky. Ste britský výskumník, ktorý chce podľa pokynov pracovať v Holandsku? Potom kontaktujte Law & More. Naši špecialisti v oblasti prisťahovalectva a pracovného práva vám radi pomôžu.
  • Európska modrá karta. Európska modrá karta je kombinované povolenie na pobyt a prácu pre vysoko vzdelaných migrantov tých, ktorí rovnako ako britskí občania nemajú od 31. decembra 2020 štátnu príslušnosť jedného z členských štátov Európskej únie, ktorí sú tiež registrovaní v Európskej únii. Je potrebné požiadať o IND zamestnávateľom v rámci GVVA. Ako držiteľ európskej modrej karty môžete tiež začať pracovať v inom členskom štáte po 18 mesiacoch práce v Holandsku, ak splníte podmienky v danom členskom štáte. Na našej stránke si tiež môžete prečítať, ktoré podmienky sú tieto Znalostný migrant.
  • Platené zamestnanie. Okrem vyššie uvedených možností existuje aj niekoľko ďalších povolení na účel pobytu za účelom plateného zamestnania. Nespoznávate sa vo vyššie uvedených situáciách, napríklad preto, že chcete pracovať ako britský zamestnanec na konkrétnej holandskej pozícii v umení a kultúre alebo ako britský korešpondent pre holandské reklamné médium? V takom prípade bude pravdepodobne vo vašom prípade platiť odlišné povolenie na pobyt a musíte splniť ďalšie (ďalšie) podmienky. Presné povolenie na pobyt, ktoré potrebujete, závisí od vašej situácie. O Law & More môžeme ich určiť spolu s vami a na základe toho určiť, ktoré podmienky musíte splniť.

Nie je potrebné žiadne pracovné povolenie

V niektorých prípadoch ako britský občan nepotrebujete pracovné povolenie TWV alebo GVAA. Upozorňujeme, že vo väčšine výnimočných prípadov musíte byť schopní predložiť platné povolenie na pobyt a niekedy sa hlásiť na UWV. Ďalej sú uvedené dve hlavné výnimky z pracovného povolenia, ktoré budú zvyčajne najrelevantnejšie:

  • Britskí občania, ktorí (prišli) žiť do Holandska pred 31. decembrom 2020. Na týchto občanov sa vzťahuje dohoda o vystúpení uzavretá medzi Spojeným kráľovstvom a Holandskom. To znamená, že aj potom, čo Spojené kráľovstvo definitívne opustí Európsku úniu, môžu títo britskí občania naďalej pracovať v Holandsku bez toho, aby bolo potrebné pracovné povolenie. Toto platí iba v prípade, ak majú príslušní britskí občania platné povolenie na pobyt, napríklad doklad o trvalom pobyte v EÚ. Patríte do tejto kategórie, ale stále nemáte platný doklad o pobyte v Holandsku? Potom je rozumné stále žiadať o povolenie na pobyt na dobu určitú alebo neurčitú, aby sa zaručil voľný prístup na trh práce v Holandsku.
  • Nezávislí podnikatelia. Ak chcete pracovať v Holandsku ako samostatne zárobkovo činná osoba, potrebujete povolenie na pobyt „pracovať ako samostatne zárobkovo činná osoba“. Ak chcete mať nárok na takéto povolenie na pobyt, činnosti, ktoré budete vykonávať, musia mať pre holandské hospodárstvo zásadný význam. Produkt alebo služba, ktorú ponúkate, musí mať pre Holandsko tiež inovatívny charakter. Chceli by ste vedieť, ktoré podmienky musíte splniť a ktoré úradné dokumenty musíte k žiadosti predložiť? Potom môžete kontaktovať právnikov spoločnosti Law & More. Naši právnici vám radi pomôžu so žiadosťou.

At Law & More chápeme, že každá situácia je iná. Preto používame osobný prístup. Chceli by ste vedieť, ktoré (iné) povolenia na pobyt a pracovné povolenie alebo výnimky vo vašom prípade platia a či spĺňate podmienky na ich udelenie? Potom kontaktujte Law & More. Law & MorePrávnici sú odborníci v oblasti prisťahovaleckého a pracovného práva, aby mohli správne posúdiť vašu situáciu a spoločne s vami určiť, ktoré povolenie na pobyt a prácu vyhovuje vašej situácii a aké podmienky musíte dodržiavať. Chcete potom požiadať o povolenie na pobyt alebo vybaviť žiadosť o pracovné povolenie? Aj potom Law & More odborníci vám radi pomôžu.

Law & More