tvoj-zamestnanec-chorý

Ako zamestnávateľ môžete odmietnuť hlásiť svojho zamestnanca chorého?

Pravidelne sa stáva, že zamestnávatelia pochybujú o hlásení svojich chorôb zo strany zamestnancov. Napríklad kvôli tomu, že zamestnanec často nahlási chorobu v pondelok alebo piatok alebo kvôli priemyselnému sporu. Máte povolenie spochybniť správu o chorobe vášho zamestnanca a pozastaviť vyplácanie mzdy, kým sa nezistí, že zamestnanec je skutočne chorý? Toto je dôležitá otázka, s ktorou sa stretáva veľa zamestnávateľov. Je to tiež dôležitá otázka pre zamestnancov. V zásade majú nárok na nepretržité vyplácanie miezd bez vykonania akejkoľvek práce. V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko príkladov situácií, v ktorých môžete odmietnuť správu o chorobe svojho zamestnanca alebo čo je najlepšie urobiť v prípade pochybností.

Oznámenie o chorobe nebolo vykonané v súlade s platnými procesnými pravidlami

Zamestnanec by mal vo všeobecnosti hlásiť svoju chorobu osobne a ústne zamestnávateľovi. Zamestnávateľ sa potom môže zamestnanca opýtať, ako dlho sa očakáva, že choroba bude trvať, a na základe toho sa dá dohodnúť o práci tak, aby neostávala ležať naokolo. Ak pracovná zmluva alebo akýkoľvek iný platný predpis obsahuje ďalšie predpisy týkajúce sa hlásenia choroby, zamestnanec ich musí v zásade tiež dodržiavať. Ak zamestnanec nedodržiava osobitné predpisy o hlásení choroby, môže to hrať úlohu v otázke, či ste ako zamestnávateľ oprávnene odmietli správu o chorobe svojho zamestnanca.

Zamestnanec v skutočnosti nie je chorý, ale hlási sa chorý

V niektorých prípadoch hlásia pracovníci chorobu, keď sami nie sú chorí vôbec. Mohli by ste si napríklad spomenúť na situáciu, keď vaša zamestnankyňa nahlási chorobu, pretože jej dieťa je choré a nemôže zabezpečiť opatrovateľku. Váš zamestnanec v zásade nie je chorý alebo práceneschopný. Ak z vysvetlenia svojho zamestnanca ľahko zistíte, že zamestnancovi nemôže v zamestnaní predchádzať iný dôvod ako jeho vlastné zdravotné postihnutie, môžete odmietnuť hlásenie o chorobe. V takom prípade vezmite do úvahy, že váš zamestnanec môže mať nárok na kalamitnú dovolenku alebo dovolenku na krátkodobú neprítomnosť. Je dôležité, aby ste sa jasne dohodli, akú formu dovolenky bude váš zamestnanec čerpať.

Zamestnanec je chorý, ale stále by sa mohli vykonávať bežné činnosti

Ak váš zamestnanec nahlási chorobu a z rozhovoru vyvodíte, že skutočne ide o chorobu, ale nie je to také vážne, že nemožno vykonať obvyklú prácu, je situácia o niečo zložitejšia. Otázkou potom je, či existuje pracovná neschopnosť. Zamestnanec je práceneschopný iba vtedy, ak v dôsledku telesného alebo duševného postihnutia už nemôže vykonávať prácu, ktorú má vykonávať podľa pracovnej zmluvy. Napadá vás situácia, v ktorej si váš zamestnanec vyvrtol členok, ale má už normálne pracovnú funkciu v sede. V zásade by však váš zamestnanec mohol stále pracovať. V niektorých prípadoch bude pravdepodobne potrebné sprístupniť ďalšie vybavenie. Najrozumnejšie je urobiť sa o tom so svojím zamestnancom. Ak nie je možné dohodnúť sa spoločne a váš zamestnanec si naďalej udržiava pozíciu, že aj tak nemôže pracovať, odporúča sa prijať hlásenie o práceneschopnosti a požiadať o radu o vhodnosti vášho zamestnanca priamo lekára vašej spoločnosti alebo lekára bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. pre svoju vlastnú funkciu, alebo pre vhodnú funkciu.

Zamestnanec je chorý z úmyslu alebo z vlastnej viny

Môžu sa vyskytnúť aj situácie, v ktorých je váš zamestnanec chorý úmyselne alebo vlastnou vinou. Môžete si napríklad spomenúť na situácie, v ktorých váš zamestnanec podstúpi kozmetický chirurgický zákrok alebo ochorie na nadmerné požitie alkoholu. Zákon hovorí, že ako zamestnávateľ nie ste povinní naďalej vyplácať mzdu, ak je choroba spôsobená úmyslom zamestnanca. Tento zámer je však potrebné vnímať vo vzťahu k ochorieť, a bude to sotva niekedy tak. Aj keď je to váš prípad, je pre vás ako zamestnávateľa veľmi ťažké to dokázať. U zamestnávateľov, ktorí v prípade choroby platia viac ako zákonné minimum (70% mzdy), je rozumné zahrnúť do pracovnej zmluvy, že zamestnanec nemá nárok na mimoprávnu časť mzdy počas choroby, ak choroba je spôsobená vlastným zavinením alebo nedbalosťou zamestnanca.

Zamestnanec je chorý z dôvodu priemyselných sporov alebo zlého hodnotenia

Ak máte podozrenie, že váš zamestnanec hlási chorobu z dôvodu priemyselného sporu alebo napríklad nedávneho zlého hodnotenia, je rozumné o tom diskutovať so svojím zamestnancom. Ak váš zamestnanec nie je otvorený rozhovoru, je rozumné prijať správu o chorobe a okamžite zavolať podnikového lekára alebo lekára bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Lekár bude schopný posúdiť, či je váš zamestnanec skutočne práceneschopný alebo nie, a poradí vám, ako čo najskôr vrátiť svojho zamestnanca späť do práce.

Nemáte dostatok informácií na to, aby ste mohli posúdiť správu o chorobe

Nemôžete zamestnanca zaviazať, aby oznamoval podstatu svojej choroby alebo jej liečenie. Ak váš zamestnanec o tom nemá transparentné informácie, nie je to dôvod, prečo odmietnuť oznámiť svoju chorobu. Čo ako zamestnávateľ môžete v takom prípade urobiť, je čo najskôr privolať podnikového lekára alebo lekára bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Zamestnanec je však povinný spolupracovať s vyšetrením podnikovým lekárom alebo lekárom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a poskytnúť im potrebné (lekárske) informácie. Ako zamestnávateľ sa môžete opýtať, kedy zamestnanec očakáva, že sa bude môcť vrátiť do práce, kedy a ako ho možno zastihnúť, či je zamestnanec stále schopný vykonávať určitú prácu a či chorobu nespôsobila zodpovedná tretia osoba .

Pochybujete o oznámení svojho zamestnanca o chorobe alebo si nie ste istí, či ste povinní naďalej vyplácať mzdu? Obráťte sa na pracovnoprávnych právnikov spoločnosti Law & More priamo. Naši právnici vám môžu poskytnúť správne rady a v prípade potreby vám pomôcť pri súdnych konaniach. 

Law & More