Žiadosť o bankrot

Žiadosť o bankrot

Konkurzná prihláška je mocný nástroj na vymáhanie dlhov. Ak dlžník nezaplatí a pohľadávka nebola spochybnená, možno na jej rýchlejšie a lacnejšie vymáhanie použiť návrh na vyhlásenie konkurzu. Návrh na vyhlásenie konkurzu je možné podať na vlastnú žiadosť navrhovateľa alebo na žiadosť jedného alebo viacerých veriteľov. Ak existujú dôvody verejného záujmu, môže prokuratúra podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

Prečo veriteľ podáva konkurz?

Ak váš dlžník nezaplatí a nevyzerá to, že by vám bola uhradená neuhradená faktúra, môžete podať návrh na vyhlásenie konkurzu vášho dlžníka. To zvyšuje šancu, že sa dlh (čiastočne) splatí. Nakoniec, spoločnosť vo finančných ťažkostiach má väčšinu času stále peniaze, napríklad vo fondoch a nehnuteľnostiach. V prípade bankrotu sa to všetko predá za realizáciu peňazí na zaplatenie neuhradených faktúr. Návrh na vyhlásenie konkurzu na dlžníka vybavuje právnik. Advokát musí požiadať súd o vyhlásenie bankrotu vášho dlžníka. Váš právnik to predloží spolu s návrhom na vyhlásenie konkurzu. Vo väčšine prípadov rozhodne sudca priamo na súde, či je na vášho dlžníka vyhlásený konkurz.

Žiadosť o bankrot

Kedy sa prihlásiť?

Ak váš dlžník:

  • Má 2 alebo viac dlhov, z ktorých jeden je nárokovateľný (lehota splatnosti platobnej lehoty vypršala);
  • Má 2 alebo viac veriteľov; a
  • Je v stave, v ktorom prestal platiť.

Otázka, ktorú často počúvate, je, či žiadosť o bankrot vyžaduje viac ako jedného veriteľa. Odpoveď znie nie. Jeden veriteľ môže tiež použiť falebo bankrot dlžníka. Konkurz však môže byť iba vyhlásil, súdom, ak je veriteľov viac. Títo veritelia nemusia byť nevyhnutne spolužiadateľmi. Ak podnikateľ požiada o bankrot svojho dlžníka, stačí pri spracovaní preukázať, že existuje niekoľko veriteľov. Hovoríme tomu „požiadavka na pluralitu“. Môže sa to dosiahnuť vyhlásením o podpore od iných veriteľov alebo dokonca vyhlásením dlžníka, že už nie je schopný platiť svojim veriteľom. Žiadateľ teda musí mať okrem svojich vlastných nárokov aj „nároky na podporu“. Súd to stručne a výstižne overí.

Trvanie konkurzného konania

Vo všeobecnosti sa súdne pojednávanie v konkurznom konaní koná do 6 týždňov od podania návrhu. Toto rozhodnutie nasleduje počas pojednávania alebo čo najskôr po ňom. Počas pojednávania sa stranám môže poskytnúť omeškanie až do 8 týždňov.

Náklady na konkurzné konanie

Za toto konanie platíte okrem trov advokáta aj súdne poplatky.

Ako sa vyvíja konkurzné konanie?

Konkurzné konanie sa začína podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu. Váš právnik začína konanie podaním návrhu na súd, v ktorom žiada, aby bol vo vašom mene vyhlásený bankrot vášho dlžníka. Vy ste navrhovateľka.

Petíciu je potrebné podať na súde v regióne, v ktorom má dlžník bydlisko. Na to, aby bol dlžník schopný požiadať o konkurz, musí byť predvolaný niekoľkokrát a nakoniec musí byť vyhlásený za platobne neschopný.

Pozvánka na pojednávanie

V priebehu niekoľkých týždňov bude váš advokát pozvaný na vypočutie. V tomto oznámení sa uvedie, kedy a kde sa pojednávanie uskutoční. Váš dlžník bude tiež upovedomený.

Nesúhlasí dlžník s návrhom na vyhlásenie konkurzu? Počas pojednávania môže odpovedať písomnou obhajobou alebo ústnou obhajobou.

Vypočutie

Dlžník nie je povinný zúčastniť sa na pojednávaní, ale odporúča sa. Ak sa dlžník nedostaví, môže byť vyhlásený za konkurz na základe rozsudku pre zmeškanie.

Vy a / alebo váš právnik sa musíte zúčastniť na pojednávaní. Ak sa na pojednávaní nikto nezúčastní, sudca môže žiadosť zamietnuť. Vypočutie nie je verejné a sudca spravidla prijíma rozhodnutie počas pojednávania. Ak to nie je možné, rozhodnutie bude nasledovať čo najskôr, zvyčajne do 1 alebo 2 týždňov. Príkaz sa zašle vám a dlžníkovi a dotknutým právnikom.

Odmietnutie

Ak ako veriteľ nesúhlasíte so zamietnutým rozhodnutím súdu, môžete podať odvolanie.

Pridelenie

Ak súd vyhovie žiadosti a vyhlási dlžníka v konkurze, môže sa dlžník odvolať. Ak dlžník podá odvolanie, k bankrotu dôjde rovnako. Na základe rozhodnutia súdu:

  • Dlžník je okamžite v konkurze;
  • Sudca vymenuje likvidátora; a
  • Sudca vymenuje dozorného sudcu.

Po vyhlásení konkurzu súdom (právnická osoba), ktorá bola vyhlásená za konkurz, stratí dispozičné právo a správa majetku a bude vyhlásená za neoprávnenú. Likvidátor je jediný, kto má od tohto okamihu stále právo konať. Likvidátor bude konať namiesto bankrotu (osoba vyhlásená za konkurz), riadiť likvidáciu konkurznej podstaty a starať sa o záujmy veriteľov. V prípade závažného bankrotu môže byť vymenovaných niekoľko likvidátorov. Pri niektorých úkonoch musí likvidátor požiadať dozorného sudcu o povolenie, napríklad v prípade prepustenia zamestnancov a predaja predmetov alebo majetku domácnosti.

V zásade sa do majetku pripočíta akýkoľvek príjem, ktorý dlžník získa počas bankrotu. V praxi to však likvidátor robí po dohode s dlžníkom. Ak je na súkromnú osobu vyhlásený bankrot, je dôležité vedieť, na čo sa bankrot vzťahuje a na čo nie. Do bankrotu sa napríklad nezapočítavajú prvé nevyhnutné veci a časť príjmu. Dlžník môže vykonávať aj bežné právne úkony; ale majetok úpadcu tým nie je viazaný. Ďalej likvidátor zverejní rozhodnutie súdu tak, že ho zaregistruje v konkurznom registri a obchodnej komore a uverejní inzerát v celoštátnych novinách. Register bankrotov zaregistruje rozsudok v centrálnom registri insolvenčných konaní (CIR) a zverejní ho vo vládnom vestníku. Toto je vyvinuté s cieľom poskytnúť ďalším možným veriteľom príležitosť nahlásiť likvidátora a predložiť svoje pohľadávky.

Úlohou dozorného sudcu v tomto konaní je dohliadať na proces riadenia a likvidácie platobne neschopného majetku a konanie likvidátora. Na odporúčanie dozorného sudcu môže súd nariadiť rukojemníka v konkurze. Dozorný sudca môže predvolať a vypočuť svedkov. Dohľadový sudca spolu s likvidátorom pripravuje tzv. Overovacie stretnutia, na ktorých bude pôsobiť ako predseda. Overovacia schôdza sa koná na súde a je to udalosť, keď sa zostavia zoznamy dlhov vypracované likvidátorom.

Ako sa budú aktíva distribuovať?

Likvidátor definuje poradie, v ktorom budú veriteľom vyplatené: poradie v poradí veriteľov. Čím vyššie je vaše hodnotenie, tým väčšia je šanca, že vám bude vyplatená ako veriteľ. Poradie poradia závisí od typu pohľadávky veriteľa.

Najskôr sa podľa možnosti uhradia dlhy na majetku. Zahŕňa to plat likvidátora, nájomné a plat po dátume bankrotu. Zvyšný zostatok ide na privilegované pohľadávky vrátane vládnych daní a príspevkov. Zvyšok pripadne nezabezpečeným („bežným“) veriteľom. Po vyplatení vyššie uvedených veriteľov zostane zvyšok podriadeným veriteľom. Ak ešte zostanú peniaze, vyplatia sa akcionárom (akcionárom), ak sa týkajú NV alebo BV. Po bankrote fyzickej osoby ide zvyšok do konkurzu. Ide však o výnimočnú situáciu. V mnohých prípadoch nezostáva veľa pre nezabezpečených veriteľov, nehovoriac o bankrote.

Výnimka: separatisti

Separatisti sú veriteľmi:

  • Hypotekárne právo:

Podnikateľská alebo obytná nehnuteľnosť je kolaterálom pre hypotéku a poskytovateľ hypotéky môže v prípade nezaplatenia požadovať tento kolaterál.

  • Záložné právo:

Banka poskytla úver s podmienkou, že ak sa neuskutoční žiadna platba, má napríklad záložné právo k obchodnému inventáru alebo zásobám.

Nárok separátora (čo už slovo naznačuje) je oddelený od bankrotu a možno ho uplatniť okamžite, bez toho, aby ho najprv uplatnil likvidátor. Likvidátor však môže požiadať separatistu, aby počkal na primeranú dobu.

Dôsledky

Rozhodnutie súdu má pre vás ako veriteľa tieto následky:

  • Dlžníka už nemôžete sami zaistiť
  • Vy alebo váš právnik predložíte svoju pohľadávku s dokladmi dôkazom likvidátorovi
  • Na overovacej schôdzi sa zostaví konečný zoznam pohľadávok
  • Dostanete zaplatené podľa zoznamu dlhov likvidátora
  • Zostávajúci dlh je možné vybrať po bankrote

Ak je dlžníkom fyzická osoba, v niektorých prípadoch je možné, že po úpadku dlžník predloží súdu žiadosť o konverziu konkurzu na reštrukturalizáciu dlhu.

Rozhodnutie dlžníka má pre dlžníka tieto následky:

  • Zabavenie všetkých aktív (okrem nevyhnutností)
  • Dlžník stráca správu a vyradenie svojich aktív
  • Korešpondencia smeruje priamo likvidátorovi

Ako končí konkurzné konanie?

Konkurz môže skončiť nasledujúcimi spôsobmi:

  • Likvidácia z dôvodu nedostatku aktív: Ak nie je dostatok aktív, aby bolo možné vyplatiť iné prostriedky, ako sú pohľadávky z majetku, konkurz sa skončí z dôvodu nedostatku majetku.
  • Ukončenie z dôvodu dohody s veriteľmi: Úpadca môže navrhnúť veriteľom jednorazové vyrovnanie. Takýto návrh znamená, že úpadca zaplatí určité percento príslušnej pohľadávky, voči ktorej je po zvyšok svojej pohľadávky uvoľnený zo svojich dlhov.
  • Zrušenie z dôvodu záväzného účinku konečného distribučného zoznamu: v takom prípade aktíva nemajú dostatočný objem na distribúciu nezabezpečených veriteľov, ale prioritných veriteľov možno vyplatiť (čiastočne).
  • Určenie rozhodnutia súdu, ktoré bolo rozhodnuté rozhodnutím odvolacieho súdu
  • Zrušenie na žiadosť bankrotu a zároveň vyhlásenie uplatňovania dohody o reštrukturalizácii dlhu.

Poznámka: Fyzická osoba môže byť žalovaná aj za dlhy, a to aj po zrušení bankrotu. Ak sa uskutočnilo overovacie stretnutie, zákon poskytuje príležitosť na exekúciu, pretože správa o overovacom stretnutí vám dáva právo na exekučný titul, ktorý je možné vymáhať. V takom prípade už nepotrebujete verdikt na vykonanie. Otázka samozrejme zostáva; čo sa dá ešte získať po bankrote?

Čo sa stane, ak dlžník nespolupracuje počas konkurzného konania?

Dlžník je povinný spolupracovať a poskytnúť likvidátorovi všetky potrebné informácie. Toto je takzvaná „informačná povinnosť“. Ak prekáža likvidátorovi, môže prijať donucovacie opatrenia, ako je napríklad konkurzný výsluch alebo branie rukojemníka v záchytnom centre. Ak dlžník vykonal určité úkony pred vyhlásením konkurzu, v dôsledku čoho majú veritelia menšiu šancu na vymáhanie dlhov, likvidátor môže tieto úkony zrušiť („bankruptcypauliana“). Musí ísť o právny úkon, ktorý dlžník (neskorší úpadca) vykonal bez akejkoľvek povinnosti pred vyhlásením konkurzu a vykonaním tohto úkonu dlžník vedel alebo mal vedieť, že to bude mať pre veriteľov nevýhodu.

V prípade právnickej osoby, ak likvidátor nájde dôkazy o tom, že riaditelia zneužili právnickú osobu v konkurze, môžu byť zodpovední súkromne. O tom si navyše môžete prečítať v našom predtým písanom blogu: Zodpovednosť riaditeľov v Holandsku.

Kontakt

Chceli by ste vedieť čo Law & More môže pre vás urobiť?
Kontaktujte nás telefonicky na čísle +31 40 369 06 80 alebo nám pošlite e-mail:

Tom Meevis, advokát na Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Ruby van Kersbergen, advokát na Law & More - ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl

Law & More