Chcem zabaviť! Obrázok

Chcem zabaviť!

Uskutočnili ste veľkú dodávku jednému z vašich zákazníkov, ale kupujúci nezaplatí dlžnú sumu. Čo môžeš urobiť? V týchto prípadoch si môžete nechať odobrať tovar kupujúceho. To však podlieha určitým podmienkam. Okrem toho existujú rôzne typy záchvatov. V tomto blogu sa dočítate všetko, čo potrebujete vedieť o exekúciách vašich dlžníkov.

Preventívna vs. exekučná príloha

Môžeme rozlišovať dva typy zaistenia, predbežné a exekučné. V prípade predsúdneho zablokovania môže veriteľ dočasne zaistiť tovar, aby mal istotu, že dlžník bude mať stále dostatok peňazí na neskoršie zaplatenie svojho dlhu. Po vykonaní predbežného zablokovania musí veriteľ začať konanie, aby súd mohol rozhodnúť o konflikte, na základe ktorého je exekútor vytvorený. Tieto konania sa nazývajú aj konania vo veci samej. Zjednodušene povedané, veriteľ vezme veci dlžníka do úschovy, kým sudca nerozhodne vo veci samej. Tovar sa preto do tohto času nesmie predávať. Na druhej strane pri exekučnom zablokovaní je tovar zaistený s cieľom jeho predaja. Výťažok z predaja sa potom použije na splatenie dlhu.

Preventívny záchvat

Obe formy záchvatu nie sú povolené len tak. Ak chcete vykonať zablokovanie predbežného rozsudku, musíte získať povolenie od sudcu pre predbežný súdny príkaz. Na tento účel musí váš právnik podať návrh na súd. V tejto žiadosti musí byť tiež uvedené, prečo si želáte vykonať prílohu s predbežným rozsudkom. Musí existovať strach zo sprenevery. Keď súd udelí súhlas, môže byť majetok dlžníka zabavený. Tu je dôležité, aby veriteľ nemohol zabaviť tovar samostatne, ale aby sa tak stalo prostredníctvom súdneho vykonávateľa. Potom má veriteľ štrnásť dní na začatie konania vo veci samej. Výhodou predsúdneho zablokovania je, že veriteľ sa nemusí obávať, že v prípade priznania dlhu v konaní pred súdom vo veci samej mu nezostanú peniaze na zaplatenie dlhu.

Exekútorské zabavenie

V prípade zaistenia na účely exekúcie je potrebný exekučný titul. Zvyčajne to zahŕňa príkaz alebo rozsudok súdu. Na vydanie exekučného titulu je preto často potrebné, aby konanie na súde už bolo vedené. Ak máte exekučný titul, môžete požiadať súdneho exekútora o jeho doručenie. Súdny exekútor pri tom navštívi dlžníka a dá mu príkaz na zaplatenie dlhu v určitej lehote (napríklad do dvoch dní). Ak dlžník v tejto lehote nezaplatí, súdny exekútor môže vykonať zablokovanie celého majetku dlžníka. Súdny exekútor potom môže tento tovar predať na exekučnej dražbe, po ktorej výťažok pripadne veriteľovi. Môže byť zablokovaný aj bankový účet dlžníka. Samozrejme, v tomto prípade sa nemusí konať dražba, ale peniaze je možné so súhlasom súdneho exekútora previesť priamo veriteľovi.

Law & More