Hromadné nároky v prípade hromadného poškodenia

Hromadné nároky v prípade hromadného poškodenia

Spustenie 1st januára 2020 vstúpi do platnosti nový zákon ministra Dekkera. Nový zákon naznačuje, že občania a spoločnosti, ktoré utrpia obrovské straty, budú môcť spoločne žalovať o náhradu svojich strát. Hromadné škody sú škody, ktoré utrpela veľká skupina obetí. Príklady sú fyzické škody spôsobené nebezpečnými liekmi, finančné škody spôsobené neoprávnenou manipuláciou s automobilmi alebo materiálne škody spôsobené zemetrasením v dôsledku výroby plynu. Odteraz je možné takéto hromadné škody riešiť hromadne.

Kolektívna zodpovednosť na súde

V Holandsku je možné mnoho rokov preukázať kolektívnu zodpovednosť na súde (kolektívna žaloba). Sudca mohol určiť iba nezákonné činy; v prípade náhrady škody museli všetky obete začať individuálne konanie. V praxi je takýto postup zvyčajne zložitý, časovo náročný a nákladný. Vo väčšine prípadov náklady a čas vynaložené pri individuálnom postupe nenahrádzajú straty.

Hromadné nároky v prípade hromadného poškodenia

Existuje tiež možnosť kolektívneho zmieru medzi záujmovou skupinou a obvineným, ktorý je všeobecne vyhlásený pred súdom pre všetky obete na základe zákona o hromadnom vymáhaní pohľadávok (WCAM). Prostredníctvom kolektívneho vyrovnania môže záujmová skupina pomôcť skupine obetí, napríklad dosiahnuť vyrovnanie, aby bolo možné nahradiť ich stratu. Ak však strana spôsobujúca škodu nebude spolupracovať, obete zostanú prázdne. Obete sa potom musia obrátiť individuálne na súd so žiadosťou o náhradu škody podľa článku 3: 305a holandského občianskeho zákonníka.

S príchodom zákona o kolektívnom konaní (WAMCA) v januári prvého roku 2020 sa rozšírili možnosti kolektívnej žaloby. S účinnosťou nového zákona môže sudca vyniesť rozsudok za kolektívne odškodnenie. To znamená, že celý prípad sa môže vyriešiť jedným spoločným postupom. Strany tak získajú prehľadnosť. Postup je potom zjednodušený, šetrí čas a peniaze a tiež zabraňuje nekonečným súdnym sporom. Týmto spôsobom je možné nájsť riešenie pre veľkú skupinu obetí.

Obete a strany sú často zmätené a nedostatočne informované. To znamená, že obete nevedia, ktoré organizácie sú spoľahlivé a aký záujem zastupujú. Na základe právnej ochrany obetí sa sprísnili podmienky pre kolektívne konanie. Nie každá záujmová skupina môže začať s prihlásením pohľadávky. Vnútorná organizácia a financie tejto organizácie musia byť v poriadku. Príklady záujmových skupín sú Združenie spotrebiteľov, združenie akcionárov a špeciálne zriadené organizácie pre kolektívne akcie.

Konečne bude existovať centrálny register pre kolektívne pohľadávky. Obete a (reprezentatívne) záujmové skupiny sa tak môžu rozhodnúť, či chcú v tej istej udalosti začať kolektívnu žalobu. Držiteľom centrálneho registra bude Rada pre súdnictvo. Register bude prístupný pre všetkých.

Vyrovnanie hromadných pohľadávok je pre všetky zúčastnené strany mimoriadne zložité, preto sa odporúča mať právnu podporu. Tím Law & More má rozsiahle skúsenosti a skúsenosti s riešením a monitorovaním otázok hromadných pohľadávok.

Law & More