Dôsledky nedodržiavania kolektívnej zmluvy

Dôsledky nedodržiavania kolektívnej zmluvy

Väčšina ľudí vie, čo je kolektívna zmluva, aké sú jej výhody a ktorá z nich sa na nich vzťahuje. Mnoho ľudí však nepozná dôsledky, ak zamestnávateľ nedodrží kolektívnu zmluvu. Viac si o tom môžete prečítať v tomto blogu!

Je dodržiavanie kolektívnej zmluvy povinné?

Kolektívna zmluva upravuje dohody o podmienkach zamestnávania zamestnancov v konkrétnom odvetví alebo v rámci podniku. Obvykle sú dohody v nich obsiahnuté pre zamestnanca výhodnejšie ako pracovné podmienky vyplývajúce zo zákona. Ide napríklad o dohody o mzde, výpovedných lehotách, príplatkoch za prácu nadčas alebo dôchodkoch. V určitých prípadoch je kolektívna zmluva vyhlásená za všeobecne záväznú. To znamená, že zamestnávatelia v odvetví, na ktoré sa vzťahuje kolektívna zmluva, sú povinní uplatňovať pravidlá kolektívnej zmluvy. V takýchto prípadoch sa pracovná zmluva medzi zamestnávateľom a zamestnancom nesmie odchýliť od ustanovení kolektívnej zmluvy v neprospech zamestnanca. Ako zamestnanec aj zamestnávateľ by ste mali poznať kolektívnu zmluvu, ktorá sa na vás vzťahuje.

súdny proces 

Ak zamestnávateľ nedodržiava príkazné zmluvy podľa kolektívnej zmluvy, dopúšťa sa „porušenia zmluvy“. Neplní dohody, ktoré sa naňho vzťahujú. V tomto prípade sa zamestnanec môže obrátiť na súd, aby zabezpečil, že si zamestnávateľ stále plní svoje povinnosti. Organizácia zamestnancov sa môže domáhať splnenia povinností aj na súde. Zamestnanec alebo robotnícka organizácia sa môže domáhať dodržiavania a náhrady škody vyplývajúcej z nedodržania kolektívnej zmluvy na súde. Niektorí zamestnávatelia si myslia, že sa môžu vyhnúť kolektívnym zmluvám uzavretím konkrétnych dohôd so zamestnancom (v pracovnej zmluve), ktoré sa odchyľujú od dohôd v kolektívnej zmluve. Tieto zmluvy sú však neplatné, a preto je zamestnávateľ zodpovedný za nedodržanie ustanovení kolektívnej zmluvy.

Inšpektorát práce

Okrem zamestnanca a organizácie zamestnancov môže nezávislé vyšetrovanie viesť aj holandský inšpektorát práce. Takéto vyšetrovanie sa môže uskutočniť ohlásene alebo neohlásene. Toto vyšetrovanie môže pozostávať z kladenia otázok prítomným zamestnancom, brigádnikom, zástupcom spoločnosti a iným osobám. Okrem toho môže inšpektorát práce požiadať o kontrolu evidencie. Zainteresovaní sú povinní spolupracovať pri vyšetrovaní inšpektorátu práce. Základ pôsobnosti inšpektorátu práce vyplýva zo zákona o všeobecnom správnom práve. Ak inšpektorát práce zistí nedodržanie kogentných ustanovení kolektívnej zmluvy, upozorní na to organizácie zamestnávateľov a zamestnancov. Títo potom môžu podniknúť kroky voči dotknutému zamestnávateľovi.

Paušálna pokuta 

Napokon, kolektívna zmluva môže obsahovať predpis alebo ustanovenie, podľa ktorého môže byť zamestnávateľom, ktorí nedodržiavajú kolektívnu zmluvu, uložená pokuta. Toto je známe aj ako paušálna pokuta. Výška tejto pokuty teda závisí od toho, čo je stanovené v kolektívnej zmluve platnej pre vášho zamestnávateľa. Výška pokuty je preto rôzna, no môže ísť aj o vysoké sumy. Takéto pokuty možno v zásade uložiť bez zásahu súdu.

Máte otázky týkajúce sa kolektívnej zmluvy, ktorá sa na vás vzťahuje? Ak áno, kontaktujte nás. Naši právnici sa špecializujú na pracovného práva a radi vám pomôžeme!

Law & More