Autorské práva na fotografie

Autorské práva na fotografie

Každý fotografuje takmer každý deň. Sotva však niekto venuje pozornosť skutočnosti, že na každú nasnímanú fotografiu spočíva právo duševného vlastníctva vo forme autorských práv. Čo je to autorské práva? A čo napríklad autorské práva a sociálne médiá? V súčasnosti je počet fotiek, ktoré sa následne objavia na Facebooku, Instagrame alebo Google, v súčasnosti väčší ako kedykoľvek predtým. Tieto fotografie sú potom k dispozícii online veľkému publiku. Kto má na tieto fotografie stále autorské práva? A máte dovolené uverejňovať fotografie na sociálnych médiách, ak sú na vašich fotografiách ďalší ľudia? Tieto otázky sú zodpovedané v blogu nižšie.

Autorské práva na fotografie

copyright

Zákon definuje autorské práva takto:

„Autorské právo je výlučné právo tvorcu literárneho, vedeckého alebo umeleckého diela alebo jeho právnych nástupcov na uverejnenie a reprodukciu tohto diela, s výhradou obmedzení stanovených zákonom.“

Z hľadiska zákonnej definície autorských práv máte ako tvorca fotografie dve výlučné práva. V prvom rade máte právo na vykorisťovanie: právo na zverejnenie a rozmnoženie fotografie. Okrem toho máte právo na ochranu autorských práv: právo namietať proti zverejneniu fotografie bez uvedenia vášho mena alebo iného označenia ako výrobcu a proti akejkoľvek úprave, zmene alebo zmrzačeniu vašej fotografie. Autorské práva sa autorovi získavajú automaticky od okamihu vytvorenia diela. Ak urobíte fotografiu, automaticky a legálne získate autorské práva. Takže sa nemusíte nikde registrovať alebo žiadať o autorské práva. Autorské práva však nie sú platné donekonečna a vypršia sedemdesiat rokov po smrti tvorcu.

Autorské práva a sociálne médiá

Pretože ako autor fotografie máte autorské práva, môžete sa rozhodnúť zverejniť svoju fotografiu na sociálnych médiách a sprístupniť ju tak širokému publiku. To sa často stáva. Zverejnením fotografie na Facebooku alebo na Instagrame nebudú dotknuté vaše autorské práva. Takéto platformy však často môžu vaše fotografie používať bez povolenia alebo platby. Bude vaše autorské práva porušené? Nie vždy. Zvyčajne udeľujete práva na používanie fotografie, ktorú uverejníte online prostredníctvom licencie na takúto platformu.

Ak nahráte fotografiu na takúto platformu, často platia „podmienky použitia“. Podmienky použitia môžu obsahovať ustanovenia, ktoré na základe vášho súhlasu oprávňujete platformu na zverejnenie a reprodukciu vašej fotografie konkrétnym spôsobom, na konkrétny účel alebo v konkrétnej oblasti. Ak súhlasíte s týmito podmienkami, môže platforma zverejniť vašu fotografiu online pod svojím menom a použiť ju na marketingové účely. Odstránením fotografie alebo vášho účtu, na ktorý zverejňujete fotografie, sa však zároveň ukončí právo platformy na použitie vašich fotografií v budúcnosti. To sa často netýka žiadnych kópií vašich fotografií, ktoré predtým vytvorila platforma, a platforma môže za určitých okolností tieto kópie naďalej používať.

Porušenie autorských práv je možné iba vtedy, ak je publikované alebo reprodukované bez vášho súhlasu autora. V dôsledku toho môžete ako spoločnosť alebo jednotlivec utrpieť škodu. Ak napríklad niekto odstráni vašu fotografiu z účtu Facebook alebo Instagram a potom ju použije bez povolenia alebo akejkoľvek zmienky o zdroji na svojom vlastnom webe / účte, vaše autorské práva mohli byť porušené a vy ako tvorca môžete proti nemu konať. , Máte v tejto súvislosti nejaké otázky týkajúce sa vašej situácie, chceli by ste zaregistrovať svoje autorské práva alebo chrániť svoje dielo pred osobami, ktoré vaše autorské práva porušujú? Potom sa spojte s právnikmi Law & More.

Práva na portrét

Aj keď autor fotografie vlastní autorské práva, a teda dve výlučné práva, tieto práva nie sú za určitých okolností absolútne. Sú na obrázku aj ďalší ľudia? Potom musí zhotoviteľ fotografie zohľadniť práva fotografovaných osôb. Osoby na fotografii majú portréty, ktoré sa vzťahujú na zverejnenie portrétu, ktorý bol vyrobený. Portrét je, keď je možné osobu na fotografii rozpoznať, aj keď tvár nie je viditeľná. Postačuje charakteristická poloha tela alebo prostredie.

Bola fotografia urobená v mene fotografovanej osoby a chce ju autor zverejniť? Potom výrobca potrebuje povolenie od fotografovanej osoby. Ak chýba povolenie, fotografia sa nemusí zverejniť. Neexistuje žiadne zadanie? V takom prípade sa fotografovaná osoba môže na základe svojho portrétneho práva postaviť proti zverejneniu fotografie, ak môže preukázať primeraný záujem. Primeraný záujem často obsahuje súkromie alebo obchodné argumenty.

Chceli by ste viac informácií o autorských právach, právach na portrét alebo o našich službách? Potom sa spojte s právnikmi Law & More, Naši právnici sú odborníkmi v oblasti práva duševného vlastníctva a radi vám pomôžeme.

Law & More