Nárok na náhradu škody: čo potrebujete vedieť?

Nárok na náhradu škody: čo potrebujete vedieť?

Základná zásada platí v holandskom práve o odškodňovaní: Každý znáša svoje vlastné škody, V niektorých prípadoch jednoducho nikto nie je zodpovedný. Spomeňte napríklad na škody spôsobené krupobitím. Bola vaša škoda spôsobená niekým? V takom prípade je možné nahradiť škodu len vtedy, ak existuje dôvod na uznanie zodpovednej osoby. V holandskom práve je možné rozlišovať dve zásady: zmluvnú a právnu zodpovednosť.

Zmluvná zodpovednosť

Uzatvárajú strany dohodu? Potom to nie je len zámer, ale aj povinnosť, aby dohody, ktoré sa v nich uzavreli, boli splnené oboma stranami. Ak strana neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, existuje: nedostatok, Zvážte napríklad situáciu, keď dodávateľ nedodáva tovar, nedodáva ho neskoro alebo v zlom stave.

Nárok na náhradu škody: čo potrebujete vedieť?

Odškodnenie vám však zatiaľ neoprávňuje iba nedostatok. To tiež vyžaduje zodpovednosť, Zodpovednosť je upravená v článku 6:75 holandského občianskeho zákonníka. Toto ustanovuje, že nedostatok nemožno pripísať druhej strane, ak nie je spôsobený jej zavinením, a nie je to ani z dôvodu zákona, právneho aktu alebo prevládajúcich názorov. Platí to aj v prípade vyššej moci.

Existuje nedostatok a je možné ho aj pripísať? V takom prípade nie je možné výslednú škodu požadovať priamo od druhej strany. Spravidla musí byť najskôr zaslané oznámenie o omeškaní, aby druhá strana mala príležitosť splniť si svoje povinnosti zatiaľ a v primeranej lehote. Ak druhá strana naďalej neplní svoje povinnosti, bude to mať za následok nesplnenie povinnosti a možno požadovať aj náhradu škody.

Okrem toho nemožno vzhľadom na zásadu zmluvnej slobody vylúčiť zodpovednosť druhej strany za zaručenú. Koniec koncov, strany v Holandsku majú veľkú zmluvnú slobodu. To znamená, že zmluvné strany môžu tiež vylúčiť určitú nedostatočnú zodpovednosť. Spravidla sa to robí v dohode samotnej alebo vo všeobecných podmienkach vyhlásených za uplatniteľné prostredníctvom dohody doložka o oslobodení, Takáto klauzula však musí spĺňať určité podmienky predtým, ako ju strana môže uplatniť, aby bola zodpovedná. Ak je takáto doložka prítomná v zmluvnom vzťahu a spĺňa podmienky, platí východiskový bod.

Právny záväzok

Jednou z najznámejších a najbežnejších foriem občianskoprávnej zodpovednosti je delikt. Ide o konanie alebo opomenutie niekým, kto neoprávnene spôsobí škodu druhému. Zoberme si napríklad situáciu, že váš návštevník môže náhodou prevrhnúť drahocennú vázu alebo upustiť drahý fotoaparát. V takom prípade sa v oddiele 6: 162 holandského občianskeho zákonníka stanovuje, že obeť takéhoto konania alebo opomenutia má právo na odškodnenie, ak sú splnené určité podmienky.

Napríklad konanie alebo konanie niekoho iného sa musí v prvom rade považovať za konanie protiprávny, Je to tak v prípade, ak ide o porušenie určitého práva alebo o konanie alebo opomenutie v rozpore s právnou povinnosťou alebo spoločenskou slušnosťou alebo nepísanými normami. Okrem toho musí byť činom pripísať „páchateľ“. Je to možné, ak je to spôsobené vinou alebo príčinou, za ktorú je zodpovedný podľa zákona alebo v premávke. Zámer sa nevyžaduje v kontexte zodpovednosti. Môže stačiť veľmi malý dlh.

Pripisovateľné porušenie normy však nie vždy vedie k zodpovednosti voči každému, kto v dôsledku toho utrpí škodu. Koniec koncov, zodpovednosť môže byť stále obmedzená požiadavka relativity, Táto požiadavka stanovuje, že neexistuje povinnosť platiť náhradu, ak porušená norma neslúži na ochranu pred škodou, ktorú utrpel poškodený. Je preto dôležité, aby „páchateľ“ konal neoprávnene „voči“ obeti v dôsledku porušenia tejto normy.

Druhy škôd, ktoré majú nárok na náhradu škody

Ak sú splnené požiadavky zmluvnej alebo občianskoprávnej zodpovednosti, je možné požadovať náhradu. Škody, ktoré sú v Holandsku oprávnené na náhradu škody, potom zahŕňajú finančná strata a iná strata. Ak sa finančná strata v súlade s článkom 6:96 holandského občianskeho zákonníka týka straty alebo ušlého zisku, týka sa to ďalších strát podľa článku 6: 101 holandského občianskeho zákonníka nehmotné utrpenie. Majetková škoda je v zásade vždy a v celom rozsahu spôsobilá na náhradu škody, iné znevýhodnenie iba vtedy, ak to zákon ustanovuje toľkými slovami.

Plná kompenzácia skutočne utrpenej škody

Pokiaľ ide o kompenzáciu, základná zásada úplná náhrada skutočne utrpenej škody platí.

Táto zásada znamená, že poškodenej strane, ktorá spôsobí škodu, nebude vyplatená viac, ako je jej úplná škoda. V článku 6: 100 holandského občianskeho zákonníka sa uvádza, že ak rovnaká udalosť nielen spôsobí škodu na obete, ale aj jej časť prinesie výhody, táto dávka musí byť účtovaná pri určovaní výšky náhrady škody, pokiaľ je to odôvodnené. Prínos možno opísať ako zlepšenie (aktívnej) polohy obete v dôsledku udalosti spôsobujúcej škodu.

Škoda navyše nebude vždy úplne nahradená. Dôležitú úlohu v tom zohráva citeľné správanie obete samotnej alebo okolnosti v oblasti rizika obete. Je potrebné si položiť nasledujúcu otázku: mala poškodená osoba konať, pokiaľ ide o vznik alebo rozsah škody, inak ako konala? V niektorých prípadoch môže byť postihnutý povinný obmedziť škodu. Patrí sem situácia s prítomnosťou hasiaceho prístroja pred skutočnosťou, ktorá spôsobila škodu, ako napríklad požiar. Vyskytla sa nejaká chyba na strane obete? V tom prípade, vlastné zavinené správanie v zásade vedie k zníženiu kompenzačnej povinnosti osoby, ktorá škodu spôsobila, a škoda sa musí rozdeliť medzi osobu, ktorá škodu spôsobila, a poškodenú osobu. Inými slovami: (veľká) časť škody zostáva na vlastné náklady obete. Pokiaľ pre to nie je obeť poistená.

Poistenie proti poškodeniu

Vzhľadom na vyššie uvedené môže byť rozumné uzavrieť poistenie, aby sa zabránilo poškodeniu spôsobenému poškodenému alebo poškodeniu. Koniec koncov, poškodenie a tvrdenie, že je to ťažká doktrína. V súčasnosti môžete navyše s poisťovňami ľahko uzavrieť rôzne poistné zmluvy, napríklad poistenie zodpovednosti, poistenie domácnosti alebo vozidla.

Máte na starosti poškodenie a chcete, aby poistenie nahradilo vašu škodu? Poškodenie musíte potom nahlásiť sami poisťovateľovi, zvyčajne do jedného mesiaca. Je potrebné zhromaždiť čo najviac dôkazov. Potrebné dôkazy závisia od typu škody a od dohôd, ktoré ste uzavreli s poisťovateľom. Po vašej správe poisťovateľ uvedie, či a ktorá škoda bude nahradená.

Vezmite prosím na vedomie, že ak škoda bola nahradená vaším poistením, už nemôžete požadovať túto škodu od osoby, ktorá škodu spôsobila. Toto je iné, pokiaľ ide o škodu, ktorá nie je krytá vaším poisťovateľom. Zvýšenie poistného v dôsledku uplatnenia nároku na škodu od vášho poisťovateľa má tiež nárok na náhradu škody od osoby, ktorá škodu spôsobila.

Služby

At Law & More Chápeme, že akékoľvek poškodenie môže mať pre vás ďalekosiahle následky. Máte na starosti poškodenie a chcete vedieť, či alebo ako môžete uplatniť túto škodu? Zaoberáte sa nárokom na náhradu škody a chceli by ste pri konaní právnu pomoc? Zaujíma vás, čo pre vás môžeme urobiť? Prosím kontaktujte Law & More, Naši právnici sú odborníkmi v oblasti poistných udalostí a radi vám pomôžeme prostredníctvom osobného a cieleného prístupu a poradenstva!

Law & More