Digitálny podpis a jeho hodnota

Digitálny podpis a jeho hodnota

V súčasnosti súkromné ​​aj profesionálne strany čoraz viac uzatvárajú digitálnu zmluvu alebo sa usilujú o naskenovaný podpis. Zámer sa samozrejme nelíši od obyčajného vlastnoručného podpisu, konkrétne, zaväzovať strany k určitým povinnostiam, pretože uviedli, že poznajú obsah zmluvy a súhlasia s ňou. Môže však byť digitálnemu podpisu priradená rovnaká hodnota ako vlastnoručný podpis?

Digitálny podpis a jeho hodnota

Holandský zákon o elektronických podpisoch

S účinnosťou holandského zákona o elektronických podpisoch sa do občianskeho zákonníka pridal článok 3: 15a s týmto obsahom: „elektronický podpis má rovnaké právne následky ako vlastnoručný (mokrý) podpis“. Toto podlieha podmienke, že metóda použitá na jeho autentifikáciu je dostatočne spoľahlivá. Ak nie, sudca môže digitálny podpis vyhlásiť za neplatný. Stupeň spoľahlivosti tiež závisí od účelu alebo dôležitosti zmluvy. Čím väčší je význam, tým väčšia je spoľahlivosť. Elektronický podpis môže mať tri rôzne formy:

  1. obyčajný digitálny podpis. Tento formulár obsahuje aj naskenovaný podpis. Aj keď je možné túto formu podpisu ľahko falšovať, za určitých okolností ju možno považovať za dostatočne spoľahlivú, a preto platnú.
  2. pokročilý digitálny podpis. Tento formulár sprevádza systém, v ktorom je k správe pripojený jedinečný kód. Vykonávajú to poskytovatelia služieb, ako sú DocuSign a SignRequest. Takýto kód nemožno použiť sfalšovanou správou. Tento kód je koniec koncov jedinečne spojený s podpisujúcim a umožňuje jeho identifikáciu. Táto forma digitálneho podpisu má preto viac záruk ako „normálny“ digitálny podpis a možno ju považovať minimálne za dostatočne spoľahlivú, a teda právne platnú.
  3. certified digitálny podpis. Táto forma digitálneho podpisu používa kvalifikovaný certifikát. Kvalifikované certifikáty vydávajú držiteľovi iba špeciálne orgány, ktoré uznáva a registruje Úrad pre dohľad nad telekomunikáciami pre spotrebiteľov a trhy, a za prísnych podmienok. Týmto certifikátom sa v zákone o elektronických podpisoch hovorí o elektronickom potvrdení, ktoré spája údaje na overenie digitálneho podpisu s konkrétnou osobou a potvrdzuje totožnosť tejto osoby. Takto kvalifikovaným certifikátom je zaručená „dostatočná spoľahlivosť“, a teda zákonná platnosť digitálneho podpisu.

Akákoľvek forma, napríklad vlastnoručný podpis, môže byť teda právoplatná. Rovnako ako e-mailový súhlas, aj bežný digitálny podpis môže vytvoriť právne záväznú dohodu. Pokiaľ však ide o dôkazy, iba kvalifikovaný digitálny podpis je rovnaký ako vlastnoručný podpis. Iba táto forma podpisu dokazuje z dôvodu svojej spoľahlivosti, že vyhlásenie o úmysle podpisujúceho je nespochybniteľné a rovnako ako vlastnoručný podpis objasňuje, kto a kedy je dohodou viazaný. Ide nakoniec o to, že druhá strana musí byť schopná skontrolovať, či je jej druhou stranou skutočne osoba, ktorá súhlasila so zmluvou. Preto je v prípade kvalifikovaného digitálneho podpisu na druhej strane, aby dokázala, že takýto podpis nie je autentický. Zatiaľ čo sudca v prípade zaručeného digitálneho podpisu bude predpokladať, že podpis je autentický, signatár bude niesť bremeno a riziko dôkazu v prípade bežného digitálneho podpisu.

Medzi digitálnym a vlastnoručným podpisom teda nie je žiadny rozdiel z hľadiska právnej hodnoty. Toto sa však líši, pokiaľ ide o dôkaznú hodnotu. Chcete vedieť, ktorá forma digitálneho podpisu najlepšie vyhovuje vašej dohode? Alebo máte nejaké ďalšie otázky týkajúce sa digitálneho podpisu? Prosím kontaktujte Law & More, Naši právnici sú odborníkmi v oblasti digitálnych podpisov a zmlúv a radi vám poradia.

Law & More