Rozvod a rodičovská starostlivosť. Čo potrebujete vedieť?

Rozvod a rodičovská starostlivosť. Čo potrebujete vedieť?

Ste ženatý alebo máte registrované partnerstvo? V takom prípade je náš zákon založený na zásade starostlivosti a výchovy detí oboma rodičmi podľa článku 1: 247 BW. Každý rok čelí asi 60,000 1 deťom rozvodu s rodičmi. Avšak aj po rozvode majú deti nárok na rovnakú starostlivosť a výchovu rodičov a rodičov, ktorí majú spoločnú starostlivosť, naďalej túto právomoc vykonávajú spoločne podľa článku 251: XNUMX holandského občianskeho zákonníka. Na rozdiel od minulosti preto rodičia zostávajú zodpovední za spoločnú rodičovskú autoritu.

Rodičovskú starostlivosť možno opísať ako všetky práva a povinnosti, ktoré majú rodičia v oblasti výchovy a starostlivosti o svoje maloleté deti, a týka sa týchto aspektov: osoba maloletého, správa jeho majetku a zastupovanie v občianskych zákonoch v a mimosúdne. Konkrétnejšie sa týka zodpovednosti rodičov za rozvoj osobnosti, duševnej a fyzickej pohody a bezpečnosti dieťaťa, čo vylučuje použitie akéhokoľvek duševného alebo fyzického násilia. Okrem toho od roku 2009 väzba zahŕňa aj povinnosť rodiča zlepšovať rozvoj vzťahov medzi dieťaťom a druhým rodičom. Zákonodarca sa napokon domnieva, že v najlepšom záujme dieťaťa je osobný kontakt s oboma rodičmi.

Sú však mysliteľné situácie, v ktorých nie je možné alebo žiaduce zachovať rodičovskú autoritu, a teda osobný kontakt s jedným z rodičov po rozvode. Preto článok 1: 251a holandského občianskeho zákonníka obsahuje výnimočne zo zásady možnosť požiadať súd, aby po rozvode zveril spoločnú starostlivosť o dieťa jednému z rodičov. Keďže ide o výnimočnú situáciu, súd udelí rodičovskú právomoc iba z dvoch dôvodov:

  1. ak existuje neprijateľné riziko, že by sa dieťa uväznilo alebo stratilo medzi rodičmi a neočakáva sa, že by sa v dohľadnej budúcnosti dosiahlo dostatočné zlepšenie, alebo
  2. ak je zmena opatery v najlepšom záujme dieťaťa inak potrebná.

O prvom kritériu

Prvé kritérium bolo vyvinuté v judikatúre a hodnotenie jeho splnenia je veľmi kazuistické. Napríklad nedostatočná dobrá komunikácia medzi rodičmi a jednoduché nedodržiavanie dohody o prístupe rodičov automaticky neznamená, že v najlepšom záujme dieťaťa musí byť rodičovská moc pridelená jednému z rodičov. [1] Aj keď žiadosti o zrušenie spoločnej starostlivosti o dieťa a o udelenie výlučnej starostlivosti jednému z rodičov v prípadoch, keď úplne absentovala akákoľvek forma komunikácie [2], je pravdepodobné, že došlo k závažnému domácemu násiliu, prenasledovaniu, vyhrážkam [3] alebo v ktorom bol starostlivý rodič systematicky frustrovaný s druhým rodičom [4]. Pokiaľ ide o druhé kritérium, odôvodnenie musí byť podložené dostatočnými skutočnosťami, ktoré vyžadujú, aby bol v záujme dieťaťa nevyhnutný zákon o jednej osobe. Príkladom tohto kritéria je situácia, v ktorej je potrebné prijať dôležité rozhodnutia o dieťati a rodičia nemôžu v dohľadnej dobe s dieťaťom konzultovať a umožniť, aby rozhodovanie prebiehalo primerane a pohotovo, čo je v rozpore so záujmami dieťaťa. [5] Sudca sa vo všeobecnosti zdráha premeniť spoločnú väzbu na väzbu s jednou hlavou, určite v prvom období po rozvode.

Prajete si mať po rozvode rodičovskú autoritu nad svojimi deťmi? V takom prípade musíte začať konanie podaním žiadosti o získanie rodičovských práv a povinností na súd. Petícia musí obsahovať dôvod, prečo chcete mať dieťa iba vo väzbe. Na tento postup sa vyžaduje právnik. Váš právnik pripraví žiadosť, určí, ktoré ďalšie dokumenty musí priložiť a predloží žiadosť súdu. Ak bola podaná žiadosť o výlučné opatrovníctvo, druhý rodič alebo iné zainteresované strany budú mať možnosť odpovedať na túto žiadosť. Konanie o udelení rodičovských práv a povinností môže trvať raz na súde, môže trvať dlho: minimálne 3 mesiace až viac ako 1 rok, v závislosti od zložitosti prípadu.

V závažných konfliktných prípadoch sudca zvyčajne požiada Radu pre starostlivosť o dieťa a ochranu, aby vykonala vyšetrovanie a vydala radu (článok 810 ods. 1 DCCP). Ak rada na žiadosť sudcu začne vyšetrovanie, bude to mať podľa definície za následok oneskorenie konania. Účelom takého vyšetrovania zo strany Rady pre starostlivosť o dieťa a ochranu dieťaťa je podpora rodičov pri riešení ich konfliktu o opatrovníctve v najlepšom záujme dieťaťa. Len ak to nepovedie k výsledkom do 4 týždňov, rada pristúpi k získaniu potrebných informácií a vydaniu poradenstva. Následne môže súd vyhovieť alebo zamietnuť žiadosť o rodičovskú autoritu. Sudca obvykle vyhovie žiadosti, ak usúdi, že podmienky žiadosti boli splnené, proti žiadosti o opatrovanie nie je žiadna námietka a opatrovníctvo je v najlepšom záujme dieťaťa. V ostatných prípadoch sudca žiadosť zamietne.

At Law & More Chápeme, že rozvod je pre vás emocionálne ťažký čas. Zároveň je múdre myslieť na rodičovskú autoritu nad vašimi deťmi. Dôležitá je dobrá znalosť situácie a možností. Law & More vám môže pomôcť určiť vaše právne postavenie a v prípade potreby vziať žiadosť o získanie jediného rodičovského oprávnenia z vašich rúk. Spoznávate sa v jednej z vyššie uvedených situácií, chcete byť jediným rodičom, ktorý vykonáva starostlivosť o vaše dieťa, alebo máte nejaké ďalšie otázky? Kontaktujte právnikov spoločnosti Law & More.

[1] HR 10. septembra 1999, ECLI: NL: HR: 1999: ZC2963; HR 19. apríla 2002, ECLI: NL: PHR: 2002: AD9143.

[2] HR 30. septembra 2011, ECLI: NL: HR: 2011: BQ8782.

[3] Hof 's-Hertogenbosch 1 maart 2011, ECLI: NL: GHSGR: 2011: BP6694.

[4] HR 9 júl 2010 ECLI: NL: HR: 2010: BM4301.

[5] Hof Amsterdam 8. augusta 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:3228.

Law & More