obraz rozvodu s deťmi

Rozvod s deťmi

Keď sa rozvediete, vo vašej rodine sa veľa zmení. Ak máte deti, dopad rozvodu bude tiež pre nich veľmi veľký. Najmä mladšie deti môžu mať problémy s rozvodom svojich rodičov. Vo všetkých prípadoch je dôležité, aby sa stabilné domáce prostredie detí poškodilo čo najmenej. Je dôležité a dokonca aj zákonnou povinnosťou uzavrieť s deťmi dohody o rodinnom živote po rozvode. Rozsah, v akom sa to dá dosiahnuť spolu s deťmi, samozrejme závisí od veku detí. Rozvod je tiež emocionálny proces pre deti. Deti sú často lojálne k obom rodičom a počas rozvodu často nevyjadria svoje skutočné pocity. Preto si zaslúžia osobitnú pozornosť.

Pre malé deti nebude na prvý pohľad úplne jasné, čo pre nich bude znamenať rozvod. Je však dôležité, aby deti vedeli, kde sú, a aby sa po rozvode mohli vyjadriť k svojej životnej situácii. V konečnom dôsledku sa samozrejme musia rozhodnúť rodičia.

Rodičovský plán

Rodičia, ktorí sa rozvedú, sú zo zákona často povinní zostaviť plán rodičovstva. V každom prípade je to povinné pre rodičov, ktorí sú manželia alebo sú v registrovanom partnerstve (so spoločnou starostlivosťou alebo bez nej) a pre spolužitie rodičov so spoločnou starostlivosťou. Plán rodičovstva je dokument, v ktorom rodičia zaznamenávajú dohody o výkone svojho rodičovstva.

V každom prípade musí rodičovský plán obsahovať dohody o:

  • ako ste zapojili deti do prípravy plánu rodičovstva;
  • ako rozdeľujete starostlivosť a výchovu (regulácia starostlivosti) alebo ako zaobchádzate s deťmi (regulácia prístupu);
  • ako a ako často si navzájom dávate informácie o svojom dieťati;
  • ako sa spoločne rozhodovať o dôležitých témach, napríklad o výbere školy;
  • náklady na starostlivosť a výchovu (výživné na dieťa).

Rodičia sa okrem toho môžu rozhodnúť zahrnúť do plánu rodičovstva aj iné stretnutia. Napríklad to, čo vy ako rodičia považujete za dôležité pri výchove, určitých pravidlách (pred spaním, domáce úlohy) alebo názory na trest. Do plánu rodičovstva môžu byť zahrnuté aj dohody o kontakte s oboma rodinami.

Regulácia starostlivosti alebo usporiadanie kontaktov

Súčasťou rodičovského plánu je predpis o starostlivosti alebo kontaktný predpis. Rodičia, ktorí majú spoločnú rodičovskú právomoc, sa môžu dohodnúť na dojednaní o starostlivosti. Tieto nariadenia obsahujú dohody o tom, ako rodičia rozdeľujú opatrovateľské a výchovné úlohy. Ak má rodičovskú autoritu iba jeden rodič, označuje sa to ako kontaktná dohoda. To znamená, že rodič, ktorý nemá rodičovskú právomoc, môže dieťa aj naďalej vidieť, ale rodič nie je zodpovedný za starostlivosť a výchovu dieťaťa.

Vypracovanie rodičovského plánu

V praxi sa často stáva, že rodičia nie sú schopní spoločne uzavrieť dohody o deťoch a potom ich zaznamenať do plánu rodičovstva. Ak sa po rozvode nemôžete dohodnúť s bývalým partnerom na rodičovstve, môžete sa obrátiť na našich skúsených právnikov alebo sprostredkovateľov. Radi vám pomôžeme poradiť a vypracovať plán rodičovstva.

Úprava plánu rodičovstva

Je zvykom, že plán rodičovstva musí byť upravený po niekoľkých rokoch. Koniec koncov, deti sa neustále vyvíjajú a situácie, ktoré sa ich týkajú, sa môžu zmeniť. Predstavte si napríklad situáciu, že jeden z rodičov sa stane nezamestnaným, presťahuje sa atď. Preto by bolo rozumné vopred sa dohodnúť, že napríklad plán rodičovstva sa bude revidovať každé dva roky av prípade potreby sa upraví.

výživné

Máte deti so svojím partnerom a rozchádzate sa? Potom zostáva vaša vyživovacia povinnosť starať sa o vaše deti. Nezáleží na tom, či ste sa vydali alebo žili výlučne so svojím bývalým partnerom. Každý rodič je povinný finančne sa starať aj o svoje deti. Ak deti žijú s bývalým partnerom viac, musíte prispievať na výživu detí. Máte vyživovaciu povinnosť. Povinnosť podporovať deti sa nazýva výživné na dieťa. Starostlivosť o dieťa pokračuje až do veku 21 rokov.

Minimálna výška podpory dieťaťa

Minimálna výška podpory na dieťa je 25 eur na dieťa mesačne. Túto sumu je možné uplatniť, iba ak má dlžník minimálny príjem.

Maximálna výška podpory dieťaťa

Neexistuje maximálna výška podpory na dieťa. Závisí to od príjmu oboch rodičov a od potrieb dieťaťa. Výživné nikdy nebude vyššie ako táto potreba.

Indexácia výživného na dieťa

Výška podpory na dieťa sa každý rok zvyšuje. Minister spravodlivosti každý rok určuje, v akom percentuálnom vyjadrení sa zvyšuje podpora dieťaťa. V praxi sa to nazýva indexácia výživného. Indexácia je povinná. Osoba, ktorá platí výživné, musí túto indexáciu uplatňovať každý rok v januári. Ak sa tak nestane, rodič môže požiadať o rozdiel. Ste rodič prijímajúci výživné a váš bývalý partner odmieta indexovať výživné? Kontaktujte našich skúsených právnikov v oblasti rodinného práva. Môžu vám pomôcť pri vymáhaní oneskorenej indexácie. To sa dá urobiť až pred piatimi rokmi.

Zľava na starostlivosť

Ak nie ste starostlivým rodičom, ale máte dojednania o návšteve, čo znamená, že deti sú s vami pravidelne, máte nárok na zľavu na starostlivosť. Táto zľava sa odpočíta od splatného výživného na dieťa. Výška tejto zľavy závisí od dohody o návšteve a je medzi 15% a 35%. Čím viac kontaktu máte so svojím dieťaťom, tým nižšia je suma výživného, ​​ktoré sa má zaplatiť. Je to preto, že ak sú deti s vami častejšie, vynakladáte vyššie náklady.

Deti nad 18 rokov

Vyživovacia povinnosť vašich detí trvá do dosiahnutia veku 21 rokov. Od 18 rokov je dieťa mladého veku. Od tohto momentu už nemáte čo do činenia s vaším bývalým partnerom, pokiaľ ide o výživné pre deti. Ak má však vaše dieťa 18 rokov a on alebo ona prestane chodiť do školy, je to dôvod na zastavenie podpory dieťaťa. Ak on alebo ona nechodí do školy, môže ísť do práce na plný úväzok a postarať sa o seba.

Zmeniť alimenty

Dohody o výživnom na dieťa sa v zásade naďalej uplatňujú až do veku 21 rokov. Ak sa medzitým zmení niečo, čo ovplyvní vašu platobnú schopnosť, môže sa podľa toho upraviť aj podpora dieťaťa. Môžete si myslieť, že prídete o prácu, viac zarobíte, budete mať inú formu kontaktu alebo sa znova oženíte. To všetko sú dôvody na prehodnotenie výživného. Naši skúsení právnici môžu v takýchto situáciách vykonať nezávislý prepočet. Ďalším riešením je vyzvať sprostredkovateľa, aby spoločne uzavrel nové dohody. S tým vám môžu pomôcť aj skúsení sprostredkovatelia v našej firme.

Co-rodičovstvo

Deti zvyčajne chodia a žijú s jedným z rodičov po rozvode. Môže to však byť aj iné. Ak sa obaja rodičia rozhodnú pre spoluzarodenie, deti žijú striedavo s oboma rodičmi. Spolufinancovanie je, keď rodičia viac menej rozdeľujú opatrovateľské a výchovné úlohy po rozvode. Deti potom žijú tak, ako to bolo so svojim otcom, ako aj s matkou.

Dôležitá je dobrá konzultácia

Rodičia, ktorí uvažujú o systéme partnerstva, by mali mať na pamäti, že musia medzi sebou pravidelne komunikovať. Preto je dôležité, aby boli schopní navzájom konzultovať aj po rozvode, aby komunikácia mohla prebiehať hladko.

Deti trávia v tejto forme rodičovstva asi toľko času s jedným rodičom ako s druhým. Pre deti je to zvyčajne veľmi príjemné. Pri tejto forme rodičovstva dostanú obaja rodičia veľa z každodenného života dieťaťa. To je tiež veľká výhoda.

Predtým, ako môžu rodičia začať spolupracovať, musia sa dohodnúť na niekoľkých praktických a finančných záležitostiach. Dohody o nich sa môžu zahrnúť do plánu rodičovstva.

Distribúcia starostlivosti nemusí byť presne 50/50

V praxi je spolurodičovstvo často takmer rovnakým rozdelením starostlivosti. Napríklad deti majú tri dni u jedného rodiča a štyri dni u druhého rodiča. Preto sa nevyžaduje, aby distribúcia starostlivosti bola presne 50/50. Je dôležité, aby rodičia sledovali, čo je skutočné. To znamená, že divíziu 30/70 možno tiež považovať za dohodu o spoluzarodení.

Rozdelenie nákladov

Schéma spoločného rodičovstva nie je upravená zákonom. V zásade sa rodičia dohodnú na tom, ktoré náklady znášajú a ktoré nie. Možno rozlišovať medzi: vlastné náklady a náklady zdieľať. Vlastné náklady sú definované ako náklady, ktoré vzniknú každej domácnosti pre seba. Príkladom sú nájomné, telefón a potraviny. Náklady, ktoré sa majú zdieľať, môžu zahŕňať náklady, ktoré vzniknú jednému rodičovi v mene detí. Napríklad: poistenie, predplatné, príspevky alebo školné.

Spolufinancovanie a výživné

Často sa predpokladá, že v prípade spoluzarodenia sa nemusí platiť žiadne výživné. Táto myšlienka je nesprávna. Pri spolurodičovstve majú obaja rodičia približne rovnaké náklady na deti. Ak má jeden z rodičov vyšší príjem ako druhý, môže ľahšie znášať náklady detí. Od osoby s najvyšším príjmom sa potom očakáva, že bude naďalej vyplácať podporu pre dieťa druhému rodičovi. Na tento účel môže výpočet výživného vykonať jeden z našich skúsených právnikov v oblasti rodinného práva. Rodičia sa na tom môžu tiež dohodnúť spoločne. Ďalšou možnosťou je otvorenie účtu pre deti. Z tohto dôvodu môžu rodičia vyplácať pomerne mesačnú platbu a napríklad prídavok na dieťa. Následne môžu byť uhradené výdavky pre deti z tohto účtu.

Plánujete rozvod a chcete pre svoje deti zariadiť všetko, čo je v poriadku? Alebo máte po rozvode stále problémy s výživou alebo spoluúčasťou dieťaťa? Neváhajte kontaktovať právnikov spoločnosti Law & More, Radi vám poradíme a povedieme vás.

Law & More