Dodatočné sankcie voči Rusku Image

Dodatočné sankcie voči Rusku

Po siedmich balíkoch sankcií, ktoré vláda zaviedla proti Rusku, bol teraz 6. októbra 2022 zavedený aj ôsmy balík sankcií. Tieto sankcie dopĺňajú opatrenia uvalené proti Rusku v roku 2014 za anexiu Krymu a neplnenie minských dohôd. Opatrenia sa zameriavajú na ekonomické sankcie a diplomatické opatrenia. Nové sankcie sú zamerané na uznanie mimovládnych oblastí Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny a vyslanie ruských síl do týchto oblastí. V tomto blogu si môžete prečítať, aké sankcie pribudli a čo to znamená pre Rusko aj EÚ.

Predchádzajúce sankcie podľa sektorov

Zoznam sankcií

EÚ uvalila obmedzenia na niektorých jednotlivcov, spoločnosti a organizácie. Zoznam[1] obmedzení bola niekoľkokrát rozšírená, preto je vhodné ju pred obchodovaním s ruským subjektom prekonzultovať.

Potravinárske výrobky (agropotravinárske výrobky)

Na agropotravinárskom fronte platí zákaz dovozu morských plodov a liehovín z Ruska a zákaz vývozu rôznych produktov z okrasných rastlín. Patria sem cibuľoviny, hľuzy, ruže, rododendrony a azalky.

Obrany

Platí zákaz dovozu a vývozu zbraní a súvisiacich produktov poskytujúcich služby a podporu. Okrem toho platí zákaz predaja, dodávky, prevodu a vývozu civilných strelných zbraní, ich základných súčastí a streliva, vojenských vozidiel a vybavenia, polovojenského vybavenia a náhradných dielov. Zakazuje tiež dodávanie určitých produktov, technológií, technickej podpory a sprostredkovania súvisiace s produktmi, ktoré možno použiť na „dvojaké použitie“. Dvojaké použitie znamená, že tovar je možné nasadiť na bežné použitie, ale aj na vojenské účely.

energetický sektor

Energetický sektor zahŕňa činnosti zahŕňajúce prieskum, výrobu, distribúciu v Rusku alebo ťažbu ropy, zemného plynu alebo pevných fosílnych palív. Ale aj výroba či distribúcia v rámci Ruska či produktov z tuhých palív, rafinovaných ropných produktov či plynu. A tiež výstavba a výstavba zariadení alebo inštalácia zariadení alebo poskytovanie služieb, zariadení alebo technológií pre činnosti súvisiace s výrobou elektriny alebo výrobou elektriny.

Nové investície do celého ruského energetického sektora sú zakázané. Okrem toho existujú ďalekosiahle obmedzenia vývozu zariadení, technológií a služieb v celom energetickom sektore. Existuje tiež zákaz vývozu určitých zariadení, technológií a služieb pre technológie na rafináciu ropy, prieskum a ťažbu ropy v hlbokom mori, prieskum a ťažbu arktickej ropy a projekty týkajúce sa bridlicovej ropy v Rusku. Napokon dôjde k zákazu nákupu, dovozu a transferu ropy a rafinovaných ropných produktov z Ruska.

Finančný sektor

Ruskej vláde, centrálnej banke a spriazneným osobám/subjektom je zakázané poskytovať pôžičky, účtovníctvo, daňové poradenstvo, poradenstvo a investičné produkty. Tejto skupine tiež nesmú poskytovať žiadne služby trustové spoločnosti. Okrem toho už nesmú obchodovať s cennými papiermi a niekoľko bánk bolo odrezaných od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Priemysel a suroviny

Zákaz dovozu sa vzťahuje na cement, hnojivá, fosílne palivá, letecké palivo a uhlie. Veľké spoločnosti v strojárskom sektore musia dodržiavať dodatočné sankcie. Taktiež nie je povolené prepravovať určité stroje do Ruska.

transport

Letecké diely a opravy, súvisiace finančné služby a doplnkový tovar používaný v letectve. Vzdušný priestor EÚ je uzavretý aj pre ruské lietadlá. Sankcie sú zavedené aj voči veľkým spoločnostiam v odvetví letectva. Okrem toho platí zákaz cestnej dopravy pre ruské a bieloruské dopravné spoločnosti. Existujú určité výnimky, vrátane lekárskych, poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov a humanitárnej pomoci. Okrem toho majú lode plaviace sa pod ruskou vlajkou zakázaný prístup do prístavov EÚ. Existujú aj sankcie voči veľkým spoločnostiam v ruskom lodiarskom sektore.

media

Viacerým spoločnostiam už nie je dovolené vysielať v EÚ, aby bojovali proti propagande a falošným správam.

Obchodné služby

Poskytovanie obchodných služieb nie je povolené, ak zahŕňa účtovníctvo, audítorské služby, daňové poradenstvo, vzťahy s verejnosťou, poradenstvo, cloudové služby a manažérske poradenstvo.

Umenie, kultúra a luxusný tovar

Pokiaľ ide o tento sektor, tovary patriace ľuďom na sankčnom zozname sú zmrazené. Zakázané sú aj transakcie a vývozy luxusného tovaru osobám, spoločnostiam a organizáciám v Rusku alebo na použitie v Rusku.

Nové opatrenia od 6. októbra 2022

Do dovozného a vývozného zoznamu bol zaradený nový tovar. Uvalil sa aj strop na námornú prepravu ruskej ropy pre tretie krajiny. Zaviedli sa aj ďalšie obmedzenia na ruský obchod a služby.

Predĺženie zákazu dovozu a vývozu

Dovoz oceľových výrobkov, drevnej buničiny, papiera, plastov, prvkov pre klenotnícky priemysel, kozmetiky a cigariet sa stane nezákonným. Tento tovar bude pridaný do existujúceho zoznamu ako rozšírenia. Obmedzená bude aj preprava ďalšieho tovaru používaného v odvetví letectva. Okrem toho sa zákaz vývozu rozšíril na položky, ktoré možno použiť na dvojaké použitie. To má obmedziť vojenské a technologické posilňovanie Ruska a rozvoj jeho obranného a bezpečnostného sektora. Zoznam teraz obsahuje určité elektronické súčiastky, ďalšie chemikálie a tovar, ktoré možno použiť na trest smrti, mučenie alebo iné kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie.

Ruská námorná doprava

Ruský lodný register bude mať tiež zákaz transakcií. Nové sankcie zakazujú námorný obchod s ropou (od decembra 2022) a ropnými produktmi (od februára 2023) s pôvodom alebo vyvážaným z Ruska do tretích krajín. Nemožno poskytnúť ani technickú pomoc, financovanie sprostredkovateľských služieb a finančnú pomoc. Takáto doprava a služby sa však môžu poskytovať, keď sa ropa alebo ropné produkty nakupujú za vopred stanovený cenový strop alebo pod ním. Táto sankcia ešte nie je zavedená, ale právny základ už existuje. Nadobudne účinnosť až vtedy, keď bude na európskej úrovni stanovený cenový strop.

Právne poradenstvo

Teraz je zakázané poskytovať Rusku právne poradenstvo. Zastupovanie, poradenstvo pri príprave dokumentov alebo overovanie dokumentov v rámci právneho zastupovania však do právneho poradenstva nepatrí. Vyplýva to z vysvetlenia k právnemu poradenstvu nového sankčného balíka. Za právne poradenstvo sa nepovažujú ani prípady alebo konania pred správnymi orgánmi, súdmi alebo inými riadne zriadenými úradnými súdmi, ani v rozhodcovskom alebo mediačnom konaní. Holandská advokátska komora 6. októbra 2022 uviedla, že stále zvažuje dôsledky nadobudnutia účinnosti tejto sankcie pre právnickú profesiu. V súčasnosti sa odporúča konzultovať s dekanom Holandskej advokátskej komory, ak chcete pomôcť alebo poradiť ruskému klientovi.

Architektov a inžinierov

Architektonické a inžinierske služby zahŕňajú služby urbanistického plánovania a krajinnej architektúry a vedecké a technické poradenské služby súvisiace s inžinierstvom. Je obmedzený zákazom poskytovania architektonických a inžinierskych služieb, ako aj konzultačných služieb v oblasti IT a právneho poradenstva. Poskytovanie technickej pomoci však bude naďalej povolené, pokiaľ ide o tovar vyvážaný do Ruska. Predaj, dodávka, prevod alebo vývoz tohto tovaru by potom podľa tohto nariadenia nemal byť zakázaný, keď sa poskytuje technická pomoc.

IT poradenské služby

Patrí medzi ne inštalácia počítačového hardvéru. Zvážte aj pomoc pri reklamáciách s inštaláciou hardvéru a sietí, „IT poradenské služby“ zahŕňajú poradenské služby súvisiace s inštaláciou počítačového hardvéru, služby implementácie softvéru. Komplexne zahŕňa aj vývoj a implementáciu softvéru. Ďalej je zakázané poskytovať služby peňaženky, účtu a úschovy krypto aktív pre ruské osoby alebo osoby s bydliskom v Rusku, bez ohľadu na celkovú hodnotu krypto aktív.

Iné sankcie

Ďalšími zavedenými opatreniami je možnosť zaradiť osoby a subjekty, ktoré uľahčujú vyhýbanie sa sankciám, na zoznam sankcií. Okrem toho platí zákaz pre obyvateľov EÚ sedieť v správnych radách niektorých ruských štátnych spoločností. Na sankčnom zozname sú zaradené aj viaceré fyzické a právnické osoby. Patria k nim predstavitelia ruského obranného sektora, známe osoby šíriace dezinformácie o vojne a osoby zapojené do organizovania nezákonných referend.

Rada sa tiež rozhodla rozšíriť geografický rozsah sankcií z 23. februára vrátane najmä zákazu dovozu tovaru z mimovládnych oblastí Doneck a Luhansk na nekontrolované oblasti Záporoží a Cherson. Opatrenia voči osobám zodpovedným za podkopávanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny sú platné do 15. marca 2023.

Kontakt

Za určitých okolností existujú výnimky z vyššie uvedených sankcií. Chceli by ste sa o tom dozvedieť viac? Potom neváhajte kontaktovať nášho Toma Meevisa na adrese tom.meevis@lawandmore.nl alebo Maxim Hodak, na maxim.hodak@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na +31 (0)40-3690680.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Law & More