Darcovská zmluva: Čo potrebujete vedieť? obrázok

Dohoda o darcovi: Čo potrebujete vedieť?

Mať dieťa pomocou darcu spermií má niekoľko aspektov, napríklad hľadanie vhodného darcu alebo proces inseminácie. Ďalším dôležitým aspektom v tejto súvislosti je právny vzťah medzi stranou, ktorá chce otehotnieť prostredníctvom inseminácie, akýmikoľvek partnermi, darcom spermií a dieťaťom. Je pravda, že na úpravu tohto právneho vzťahu sa nevyžaduje darcovská dohoda. Právny vzťah medzi stranami je však právne zložitý. Aby sa zabránilo budúcim sporom a aby sa zabezpečila istota pre všetky strany, je rozumné, aby všetky strany uzavreli darcovskú dohodu. Dohoda o darcovi tiež zaručuje, že dohody medzi potenciálnymi rodičmi a darcami spermií sú jasné. Každá darcovská dohoda je osobnou dohodou, ale pre všetkých dôležitou dohodou, pretože obsahuje aj dohody o dieťati. Zaznamenaním týchto dohôd tiež dôjde k menším nezhodám o úlohe darcu v živote dieťaťa. Okrem výhod, ktoré môže darcovská zmluva ponúknuť všetkým stranám, tento blog postupne pojednáva o tom, čo obnáša darcovská zmluva, aké informácie sú v nej uvedené a aké konkrétne dohody v nej možno uzavrieť.

Čo je darcovská zmluva?

Zmluva o darcovi alebo dohoda o darcovi je zmluva, v ktorej sú zaznamenané dohody medzi zamýšľaným rodičom (rodičmi) a darcom spermií. Od roku 2014 sa v Holandsku rozlišujú dva typy darcovstva: darcovstvo B a C.

B-darcovstvo znamená, že dar je poskytnutý darcom z kliniky neznámej zamýšľaným rodičom. Tento typ darcov je však na klinikách registrovaný nadáciou pre umelé hnojenie darcov. Výsledkom tejto registrácie je, že počaté deti majú neskôr možnosť zistiť jeho pôvod. Len čo počaté dieťa dosiahne dvanásť rokov, môže požiadať o základné informácie o tomto druhu darcu. Základné údaje sa týkajú napríklad vzhľadu, profesie, rodinného stavu a charakterových vlastností, ako ich uviedol darca v čase darovania. Keď počaté dieťa dosiahne šestnásť rokov, môže požiadať aj o (ďalšie) osobné údaje tohto typu darcu.

C-darcovstvona druhej strane znamená, že sa týka darcu, o ktorom je zamýšľaným rodičom známe. Týmto typom darcu je zvyčajne niekto z okruhu známych alebo priateľov potenciálnych rodičov alebo niekto, koho napríklad sami budúci rodičia našli. Posledným menovaným typom darcu je darca, s ktorým sa obvykle uzatvárajú darcovské zmluvy. Veľkou výhodou tohto typu darcu je, že zamýšľaní rodičia poznajú darcu, a teda aj jeho vlastnosti. Navyše neexistuje žiadny čakací list a inseminácia môže prebiehať rýchlo. Je však dôležité uzavrieť s týmto typom darcu veľmi dobré dohody a zaznamenávať ich. V prípade otázok alebo nejasností môže vopred poskytnúť objasnenie darcovská dohoda. Ak by niekedy došlo k súdnemu sporu, takáto dohoda so spätnou platnosťou ukáže, aké dohody sa uzavreli, že sa tieto osoby navzájom dohodli a aké úmysly mali strany v čase podpísania dohody. Aby sa predišlo právnym konfliktom a konaniu s darcom, je preto vhodné požiadať o právnu pomoc od právnika v počiatočnej fáze konania pri príprave darcovskej zmluvy.

Čo je uvedené v darcovskej zmluve?

V dohode o darcovi je často ustanovené toto:

  • Meno a adresa darcu
  • Meno a adresa budúceho rodiča
  • Dohody o darovaní spermií, ako sú trvanie, komunikácia a zaobchádzanie
  • Lekárske aspekty, ako je výskum dedičných chýb
  • Povolenie na kontrolu lekárskych údajov
  • Prípadné príspevky. Často ide o cestovné náklady a náklady na lekárske vyšetrenia darcu.
  • Práva a povinnosti darcu.
  • Anonymita a práva na súkromie
  • Zodpovednosť oboch strán
  • Ostatné ustanovenia v prípade zmeny situácie

Zákonné práva a povinnosti týkajúce sa dieťaťa

Pokiaľ ide o počaté dieťa, neznámy darca zvyčajne nemá právnu úlohu. Napríklad darca nemôže vynútiť, že sa zákonným spôsobom stane rodičom počatého dieťaťa. To však nemení nič na skutočnosti, že za určitých okolností je stále možné, aby sa darca stal legálnym rodičom dieťaťa. Jedinou cestou pre zákonné rodičovstvo je darca prostredníctvom uznania splodeného dieťaťa. K tomu je však potrebný súhlas budúceho rodiča. Ak počaté dieťa už má dvoch zákonných rodičov, nie je možné, aby darca počaté dieťa uznal, a to ani s povolením. Práva sú pre známeho darcu rôzne. V takom prípade môže hrať rolu napríklad aj vizitácia a výživné. Je preto rozumné, aby si budúci rodičia s darcom prediskutovali a zaznamenali nasledujúce body:

Zákonné rodičovstvo. Po diskusii na túto tému s darcom sa budúci rodičia môžu vyhnúť tomu, aby boli nakoniec prekvapení skutočnosťou, že darca chce uznať počaté dieťa za svoje, a preto chce byť jeho zákonným rodičom. Je preto dôležité vopred sa opýtať darcu, či by tiež chcel spoznať dieťa a / alebo mať v opatrovníctve. Aby sa predišlo neskoršej diskusii, je rozumné tiež jasne zaznamenať, čo sa v tomto bode v darcovskej zmluve diskutovalo medzi darcom a zamýšľanými rodičmi. V tomto zmysle darcovská dohoda tiež chráni zákonný pôvod zamýšľaného rodiča (rodičov).

Kontakt a poručníctvo. Toto je ďalšia dôležitá súčasť, ktorú si zaslúži vopred prediskutovať potenciálny rodič a darca v dohode o darcovi. Konkrétnejšie je možné dohodnúť, či dôjde ku kontaktu medzi darcom spermií a dieťaťom. Ak je to tak, v dohode o darcovi sa môžu určiť aj okolnosti, za ktorých k tomu dôjde. V opačnom prípade to môže zabrániť prekvapeniu (nechcenému) počatému dieťaťu. V praxi existujú rozdiely v dohodách, ktoré medzi sebou uzavrú budúci rodičia a darcovia spermií. Jeden darca spermií bude s dieťaťom v mesačnom alebo štvrťročnom kontakte a druhý darca spermií sa s dieťaťom stretne až v šestnástich rokoch. Nakoniec je na darcovi a budúcich rodičoch, aby sa na tom spoločne dohodli.

Podpora dieťaťa. Ak je v darcovskej zmluve jasne uvedené, že darca daruje svoje semeno iba zamýšľaným rodičom, to znamená iba sprístupňuje na umelé oplodnenie, nemusí darca platiť výživné. Nakoniec, v takom prípade nejde o pôvodcu. Ak to tak nie je, je možné, že darca je považovaný za príčinného agenta a je označený za zákonného otca prostredníctvom konania o otcovstvo, ktorý bude povinný platiť výživné. To znamená, že darcovská dohoda nie je dôležitá iba pre zamýšľaného rodiča (rodičov), ale určite aj pre darcu. Darcovskou dohodou môže darca preukázať, že je darcom, čo zaručuje, že budúci rodič (rodičia) nebude môcť požadovať výživné.

Vypracovanie, kontrola alebo úprava darcovskej zmluvy

Máte už dohodu o darcovi a sú nejaké okolnosti, ktoré sa zmenili pre vás alebo pre darcu? Potom by mohlo byť rozumné upraviť darcovskú zmluvu. Pomysli na krok, ktorý má dôsledky na usporiadanie návštevy. Alebo zmena príjmu, ktorá si vyžaduje kontrolu výživného. Ak dohodu včas zmeníte a urobíte dohody, ktoré obidve strany podporujú, zvyšujete šancu na stabilný a pokojný život nielen pre seba, ale aj pre dieťa.

Zostávajú pre vás okolnosti rovnaké? Aj potom môže byť rozumné nechať si skontrolovať svoj darcovský súhlas právnym špecialistom. O Law & More chápeme, že každá situácia je iná. Preto volíme osobný prístup. Law & MoreAdvokáti sú odborníci na rodinné právo a môžu s vami posúdiť vašu situáciu a určiť, či si darcovská dohoda zaslúži nejaké úpravy.

Chceli by ste vypracovať darcovskú zmluvu pod vedením odborného právnika pre rodinné právo? Aj vtedy Law & More je pre vás pripravený. Naši právnici vám tiež môžu poskytnúť právnu pomoc alebo radu v prípade sporu medzi zamýšľanými rodičmi a darcom. Máte ďalšie otázky týkajúce sa tejto témy? Prosím kontaktujte Law & More, radi vám pomôžeme.

Law & More