Zamestnanec chce pracovať na čiastočný úväzok – čo to obnáša?

Zamestnanec chce pracovať na čiastočný úväzok – čo to obnáša?

Flexibilná práca je vyhľadávaným zamestnaneckým benefitom. Mnohí zamestnanci by totiž chceli pracovať z domu alebo mať flexibilný pracovný čas. Vďaka tejto flexibilite dokážu lepšie skĺbiť pracovný a súkromný život. Ale čo na to hovorí zákon?

Flexibilný pracovný zákon (Wfw) dáva zamestnancom právo pracovať flexibilne. Môžu požiadať zamestnávateľa o úpravu pracovného času, pracovného času alebo miesta výkonu práce. Aké sú vaše práva a povinnosti ako zamestnávateľa?

Flexibilný pracovný zákon (Wfw) sa vzťahuje na desať a viac zamestnancov. Ak máte menej ako desať zamestnancov, sekcia o „malý zamestnávateľ“ neskôr v tomto blogu is použiteľnejšie pre vás.

Podmienky, ktoré musí zamestnanec spĺňať, aby mohol pracovať flexibilne (s desiatimi a viacerými zamestnancami v rámci spoločnosti):

  • Zamestnanec bol v požadovanom dátume účinnosti zmeny zamestnaný najmenej pol roka (26 týždňov).
  • Zamestnanec zašle písomnú žiadosť najmenej dva mesiace pred dátumom účinnosti.
  • Zamestnanci môžu takúto žiadosť opätovne podať najviac raz ročne po schválení alebo zamietnutí predchádzajúcej žiadosti. Ak nastanú nepredvídané okolnosti, táto lehota môže byť kratšia.

Žiadosť musí obsahovať aspoň požadovaný dátum účinnosti zmeny. Okrem toho (v závislosti od typu žiadosti) by mala obsahovať tieto informácie:

  • Požadovaný rozsah úpravy pracovného času v týždni, alebo ak bol pracovný čas dohodnutý na iné obdobie, na toto obdobie
  • Želané rozloženie pracovného času cez týždeň, alebo inak dohodnuté obdobie
  • V prípade potreby požadované pracovisko.

Vždy berte do úvahy akékoľvek viazanie kolektívna zmluva. Môžu to byť dohody o práve pracovať viac, pracovný čas, či úprava pracoviska.

Tieto dohody majú prednosť pred Wfw. Na tieto témy sa môžete dohodnúť aj so zamestnaneckou radou alebo zastupovaním zamestnancov ako zamestnávateľom.

Povinnosti zamestnávateľa:

  • Mali by ste sa so zamestnancom poradiť o jeho požiadavke.
  • Akékoľvek odmietnutie alebo odchýlku od želania zamestnanca písomne ​​odôvodníte.
  • Rozhodnutie oznámite zamestnancovi písomne ​​mesiac pred požadovaným dátumom účinnosti zmeny.

Odpovedzte na žiadosť zamestnanca včas. Ak tak neurobíte, zamestnanec môže upraviť pracovný čas, pracovný čas alebo miesto výkonu práce, aj keď s ich požiadavkou nesúhlasíte!

Odmietnuť žiadosť

V ktorých prípadoch môžete odmietnuť žiadosť zamestnanca, závisí od typu žiadosti:

Pracovný čas a pracovný čas

Odmietnutie žiadosti je možné v prípade pracovného času a pracovného času len vtedy, ak je to v rozpore s dôležitými obchodnými alebo služobnými záujmami. Tu môžete myslieť na nasledujúce problémy:

  • pre obchodné operácie pri prerozdeľovaní voľných hodín
  • z hľadiska bezpečnosti
  • plánovacieho charakteru
  • finančného alebo organizačného charakteru
  • z dôvodu nedostupnosti dostatočného množstva práce
  • pretože ustanovená rezerva alebo personálny rozpočet na tento účel nepostačujú

Rozvrhnutie pracovného času nastavíte podľa želania zamestnanca. Môžete sa od toho odchýliť, ak ich želanie nie je rozumné. Musíte vyvážiť záujem zamestnanca so záujmom vášho zamestnávateľa.

Pracovisko

Odmietnutie žiadosti je jednoduchšie, pokiaľ ide o pracovisko. Nemusíte sa odvolávať na presvedčivé obchodné a servisné záujmy.

Ako zamestnávateľ máte povinnosť brať žiadosť svojho zamestnanca vážne a dôkladne preskúmať, či s ňou môžete súhlasiť. Ak to nie je možné, musíte to ako zamestnávateľ písomne ​​vyúčtovať.

Je tiež dôležité vedieť, že úprava pracovného času môže viesť k rozdielnym sadzbám dane z miezd a príspevkov na národné poistenie, príspevkov na poistenie zamestnancov a príspevkov na dôchodkové zabezpečenie.

Malý zamestnávateľ (s menej ako desiatimi zamestnancami)

Ste zamestnávateľ s menej ako desiatimi zamestnancami? Ak áno, musíte sa so svojimi zamestnancami dohodnúť na úprave pracovného času. Ako malý zamestnávateľ vám to dáva väčší priestor na vzájomnú dohodu so svojím zamestnancom. Zvážte, či existuje záväzná kolektívna zmluva; v takom prípade majú prednosť a sú pre vás záväzné pravidlá kolektívnej zmluvy.

To, že máte ako malý zamestnávateľ väčšiu slobodu konania, neznamená, že nemusíte brať do úvahy zákon o flexibilnej práci. Rovnako ako u väčších zamestnávateľov, na ktorých sa tento zákon vzťahuje, musíte zvážiť záujmy zamestnanca. Robí sa to najmä nahliadnutím do časti 7:648 Občianskeho zákonníka a zákona o rozdieloch v pracovnom čase (WOA). Zamestnávateľ nesmie diskriminovať zamestnancov z dôvodu rozdielu v pracovnom čase (plný alebo skrátený) v podmienkach, za ktorých sa pracovná zmluva uzatvára, pokračuje alebo sa s ňou končí, pokiaľ takéto rozlíšenie nie je objektívne odôvodnené. . Ide o prípad, keď sú zamestnanci znevýhodnení na základe rozdielu v pracovnom čase v porovnaní s ostatnými v rámci toho istého zamestnávateľa vykonávajúceho podobnú prácu.

záver

Moderný zamestnávateľ si uvedomuje, že je potrebné, aby si jeho zamestnanci zariadili svoj pracovný život flexibilne, aby dosiahli dobrú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Túto rastúcu potrebu si uvedomuje aj zákonodarca a zákonom o flexibilnej práci chcel dať zamestnávateľom a zamestnancom nástroj na úpravu pracovného času, pracovného času a pracovného miesta po vzájomnej dohode. Zákon zvyčajne poskytuje dostatok možností na odmietnutie žiadosti, ak áno nemožno realizovať v praxi. To však treba dobre podložiť. Judikatúra napríklad ukazuje, že čoraz viac sudcov sa veľmi kriticky pozerá na obsah argumentov zamestnávateľov. Zamestnávateľ si preto musí vopred dôkladne vymenovať argumenty a nepredpokladať príliš rýchlo, že sudca bude argumenty slepo nasledovať. Je nevyhnutné brať žiadosť zamestnanca vážne a overiť si, či v rámci organizácie existujú možnosti splniť jeho želania. Ak musí byť žiadosť zamietnutá, jasne uveďte dôvody. Vyžaduje to nielen zákon, ale aj to, že zamestnanec s väčšou pravdepodobnosťou prijme rozhodnutie.

Máte nejaké otázky týkajúce sa vyššie uvedeného blogu? Potom nás kontaktujte! Naše právnici v zamestnaní radi vám pomôžeme!

Law & More