Ex-partnerka s nárokom na výživné nechce pracovať - ​​imidž

Bývalý partner s nárokom na výživné nechce pracovať

V Holandsku je výživné finančným príspevkom na životné náklady bývalého partnera a všetkých detí po rozvode. Je to suma, ktorú dostávate alebo musíte platiť mesačne. Ak nemáte dostatočný príjem na živobytie, máte nárok na výživné. Ak máte dostatočný príjem na živobytie, ale váš bývalý partner nie, môže sa od vás vyžadovať platenie výživného. Berie sa do úvahy životná úroveň v čase manželstva. Priznanie manželskej podpory sa zakladá na potrebe oprávneného a na finančných možnostiach povinného. V praxi je to často predmetom diskusie medzi stranami. Môže sa stať, že váš bývalý partner žiada o výživné, zatiaľ čo on sám môže skutočne pracovať. Možno sa vám to zdá veľmi nespravodlivé, ale čo môžete v takom prípade urobiť?

Podpora manželov

Osoba, ktorá žiada o manželskú podporu, musí byť schopná preukázať, že nemá žiadny alebo nedostatočný príjem, aby sa sama uživila, a že tiež nie je schopná tento príjem dosiahnuť. Ak máte nárok na manželskú podporu, východiskom je, že musíte urobiť všetko, čo je v vašich silách, aby ste sa o seba postarali. Táto povinnosť vyplýva zo zákona a nazýva sa tiež povinnosťou úsilia. Znamená to, že sa očakáva, že bývalý partner, ktorý má nárok na výživné, si bude hľadať prácu počas obdobia, keď dostane výživné.

Povinnosť vynaložiť úsilie je v praxi predmetom mnohých súdnych sporov. Povinná strana je často toho názoru, že oprávnená osoba môže takto pracovať a vytvárať príjmy. Pri tom povinná strana často zastáva názor, že príjemca by mal byť schopný zarobiť dostatok peňazí na svoju obživu. Na podporu svojho názoru môže povinná strana predložiť doklady napríklad o vzdelávacom kurze (kurzoch), ktorý (-é) absolvuje (-jú) príjemca, a dostupných pracovných miestach. Týmto spôsobom sa povinná strana snaží objasniť, že nebude potrebné platiť žiadne výživné, alebo aspoň čo najmenej.

Z judikatúry vyplýva, že povinnosť veriteľa výživného usilovať sa o zamestnanie by sa nemala brať na ľahkú váhu. Veriteľ výživného musí preukázať a preukázať, že vynaložil dostatočné úsilie na vytvorenie (vyššej) zárobkovej kapacity. Veriteľ výživného bude teda musieť preukázať, že je v núdzi. Čo sa rozumie pod „preukázaním“ a „vynaložením dostatočného“ úsilia, sa v praxi hodnotí podľa konkrétneho prípadu.

V niektorých prípadoch sa veriteľ výživného nemôže domáhať tejto povinnosti vynaložiť úsilie. To je možné dohodnúť napríklad v rozvodovej zmluve. Môžete tiež myslieť na nasledujúcu situáciu, ktorá nastala v praxi: strany sú rozvedené a manžel musí platiť partnerovi a výživné na dieťa. Po 7 rokoch žiada súd o zníženie výživného, ​​pretože si myslí, že žena by už mala byť schopná sa sama živiť. Na pojednávaní sa ukázalo, že pár sa počas rozvodu dohodol, že žena sa bude o deti starať každý deň. Obe deti mali zložité problémy a vyžadovali si intenzívnu starostlivosť. Žena pracovala približne 13 hodín týždenne ako dočasná zamestnankyňa. Keďže mala málo pracovných skúseností, čiastočne kvôli starostlivosti o deti, nebolo pre ňu ľahké nájsť si stále zamestnanie. Jej súčasný príjem bol preto pod úrovňou sociálnej pomoci. Za týchto okolností sa od ženy nemohlo vyžadovať, aby úplne splnila svoju povinnosť vynaložiť úsilie a rozšíriť svoju prácu tak, aby sa už nemusela spoliehať na manželskú podporu.

Vyššie uvedený príklad ukazuje, že pre povinnú osobu je dôležité neustále sledovať, či si prijímateľ plní svoju povinnosť vynaložiť úsilie na dosiahnutie príjmu. Ak dôkazy svedčia o opaku alebo existuje podozrenie, že nie je splnená povinnosť generovať príjem, mohlo by byť rozumné, aby povinná strana začala súdne konanie s cieľom opätovného preskúmania vyživovacej povinnosti. Naši skúsení právnici v oblasti rodinného práva vás radi informujú o vašej pozícii a pomôžu vám v takýchto konaniach.

Máte otázky týkajúce sa výživného alebo chcete požiadať o výživné, zmeniť ho alebo ukončiť? Potom kontaktujte právnikov zaoberajúcich sa rodinným právom na čísle Law & More. Naši právnici sa špecializujú na (pre) výpočet výživného. Okrem toho vám môžeme pomôcť v prípadných konaniach o výživnom. Právnici v Law & More sú odborníci v oblasti osobného a rodinného práva a radi vás týmto procesom prevedú, prípadne spolu s vašim partnerom.

Law & More