Holandské zvyky

Riziká a dôsledky prinášania zakázaných produktov

Holandské zvyky: riziká a dôsledky uvedenia zakázaných výrobkov do Holandska

Pri návšteve cudzej krajiny lietadlom je všeobecne známe, že treba prejsť colnou kontrolou na letisku. Osoby navštevujúce Holandsko musia prejsť colnou kontrolou napríklad na letisku Schiphol resp Eindhoven LETISKO. Často sa stáva, že vrecia cestujúcich obsahujú zakázané produkty, ktoré sa potom do Holandska dostávajú zámerne alebo v dôsledku nevedomosti či nepozornosti. Bez ohľadu na dôvod môžu byť následky týchto činov vážne. V Holandsku vláda udelila colným orgánom osobitné oprávnenie na samotné udeľovanie trestných alebo správnych sankcií. Tieto právomoci boli ustanovené v Algemene Douanenet (všeobecný colný zákon). Konkrétne, aké sankcie existujú a aké prísne môžu byť tieto sankcie? Prečítajte si to tu!

„Algemene Douanetwet“

Holandské trestné právo všeobecne pozná zásadu teritoriality. Holandský trestný zákon obsahuje ustanovenie, podľa ktorého sa tento zákon uplatňuje na všetkých, ktorí sa v Holandsku dopustia akéhokoľvek trestného činu. To znamená, že štátna príslušnosť alebo krajina pobytu osoby, ktorá sa dopustila trestného činu, nie sú rozhodujúcimi kritériami. Algemene Douanewet je založený na tej istej zásade a je uplatniteľný na osobitné colné situácie, ktoré sa vyskytujú na území Holandska. Ak Algemene Douanewet nestanovuje osobitné pravidlá, je možné vychádzať okrem iného zo všeobecných ustanovení holandského trestného zákonníka („Wetboek van Strafrecht“) a zákona o všeobecnom správnom práve („Algemene Wet Bestuursrecht“ alebo „Awb“). V Algemene Douanewet sa kladie dôraz na trestné sankcie. Okrem toho existujú rozdiely v situáciách, keď je možné ukladať rôzne druhy sankcií.

Holandské colné úrady o rizikách a dôsledkoch uvedenia zakázaných výrobkov do Holandska

Administratívna pokuta

Správna sankcia môže byť uložená: ak tovar nie je predložený colným orgánom, ak jeden nespĺňa licenčné podmienky, ak je tovar v sklade bez tovaru, keď formality na dokončenie colných režimov pre tovar dovážaný do EÚ nie sú splnené a ak tovar včas nedostal colné miesto určenia. Správna pokuta môže dosiahnuť výšku + - 300, - EUR, alebo v iných prípadoch výšku najviac 100% z výšky ciel.

Trestný trest

Je pravdepodobnejšie, že v prípade, že zakázaný tovar vstúpi na územie Holandska príchodom na letisko, bude uložený trest. Trestnoprávny trest môže byť napríklad uložený, ak sa tovar dováža do Holandska, ktorý podľa zákona nemožno dovážať alebo ktorý bol nesprávne deklarovaný. Okrem týchto príkladov trestných činov Algemene Douanewet opisuje celý rad ďalších trestných činov. Trestnoprávna pokuta môže za normálnych okolností dosiahnuť maximálnu výšku 8,200 82,000 EUR alebo výšku sumy ciel, ktorým sa zabráni, ak je táto suma vyššia. V prípade úmyselného konania môže maximálna pokuta podľa Algemene Douanewet dosiahnuť výšku 20,500 XNUMX EUR alebo výšku sumy ciel, ktorej je potrebné sa vyhnúť, ak je táto suma vyššia. V niektorých prípadoch Algemene Douanewet ukladá trest odňatia slobody. V takom prípade možno činy alebo opomenutia považovať za trestný čin. Ak Algemene Douanewet neuloží trest odňatia slobody, ale iba pokutu, možno tieto činy alebo opomenutia považovať za trestný čin. Maximálny trest odňatia slobody, ktorý je súčasťou Algemene Douanewet, je šesť rokov. Ak sa do Holandska dovezie zakázaný tovar, trest môže byť štyri roky. Pokuta bude mať v takom prípade maximálne XNUMX XNUMX EUR.

Postupy

  • Správne konanie: správne konanie sa líši od trestného konania. V závislosti od závažnosti aktu môže byť správne konanie jednoduché alebo komplikovanejšie. V prípade skutkov, za ktoré možno uložiť pokutu do 340 EUR, bude postup obvykle jednoduchý. Ak sa zistí trestný čin, za ktorý možno uložiť správnu pokutu, oznámi sa to dotknutej osobe. Oznámenie obsahuje zistenia. V prípade skutkov, pri ktorých pokuta môže byť vyššia ako 340 EUR, - sa musí postupovať podrobnejšie. Po prvé musí byť dotknutej osobe doručené písomné oznámenie o úmysle uložiť správnu pokutu. Toto mu dáva možnosť odolať pokute. Potom sa rozhodne (do 13 týždňov), či bude pokuta uložená alebo nie. V Holandsku je možné vzniesť námietku voči rozhodnutiu správneho orgánu (inšpektora) do šiestich týždňov od rozhodnutia. Rozhodnutie sa prehodnotí do šiestich týždňov. Potom je možné rozhodnúť sa aj pred súdom.
  • Trestné konanie: Ak sa zistí trestný čin, vydá sa úradná správa, na základe ktorej možno vydať trestný príkaz. Ak je vydaný trestný príkaz s sumou vyššou ako 2,000 XNUMX EUR, musí byť podozrivý najprv vypočutý. Podozrivému bude poskytnutá kópia trestného príkazu. Inšpektor alebo určený úradník určí čas, v ktorom musí byť pokuta zaplatená. Po uplynutí štrnástich dní od prijatia kópie trestného príkazu podozrivému je pokuta vymáhateľná. Ak podozrivý nesúhlasí s trestným príkazom, môže do dvoch týždňov odoprieť trestný poriadok holandskému prokuratúre. Výsledkom bude opätovné prehodnotenie prípadu, po ktorom môže byť trestný príkaz zrušený, zmenený alebo môže byť predvolaný na súd. Súd potom rozhodne, čo sa stane. V závažnejších prípadoch sa úradná správa uvedená v prvej vete predchádzajúceho odseku musí najskôr zaslať prokuratúre, ktorá potom môže prípad vyzdvihnúť. Prokuratúra sa potom môže tiež rozhodnúť vrátiť prípad inšpektorovi. Ak sa trestný príkaz nezaplatí, môže nasledovať trest odňatia slobody.

Výška pokút

Pokyny pre trest sú obsiahnuté v Algemene Douanewet. Konkrétnu výšku trestov určuje inšpektor alebo určený úradník alebo prokurátor (druhý len v prípade trestného činu) a stanoví sa v trestnom poriadku (strafbeschikking) alebo v správnom rozhodnutí (beschikking) ). Ako už bolo uvedené, v správnom orgáne je možné vzniesť námietky voči správnemu rozhodnutiu („bezwaar maken“) alebo sa dá odporovať trestnému poriadku u prokurátora. Po tomto poslednom odpore súd vydá rozsudok vo veci.

Ako sa ukladajú tieto sankcie?

Trestný príkaz alebo správne rozhodnutie bude zvyčajne nasledovať po incidente, pretože uloženie všetkých relevantných informácií na papier vyžaduje určitý procesný / administratívny postup. Podľa holandského práva (najmä holandského trestného práva) je však známe, že za určitých okolností bude možné okamžite zaplatiť trestné rozkazy. Dobrým príkladom je priame platenie trestných príkazov v prípade držby drog na holandských festivaloch. Toto sa však nikdy neodporúča, pretože okamžité zaplatenie pokút predstavuje priznanie viny s mnohými možnými dôsledkami, napríklad v registri trestov. Odporúča sa však zaplatiť pokutu alebo odolať v stanovenej lehote. Ak ani po niekoľkých upomienkach nebude pokuta zaplatená, obyčajne zavolá súdny exekútor, aby sumu získal. Ak sa to nepreukáže efektívne, môže nasledovať trest odňatia slobody.

Kontakt

V prípade ďalších otázok alebo pripomienok po prečítaní tohto článku sa obráťte na pána Ing. Maxim Hodak, advokát na Law & More cez maxim.hodak@lawandmore.nl alebo mr. Tom Meevis, advokát Law & More cez tom.meevis@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na +31 (0) 40-3690680.

Law & More