Holandský systém vysoko kvalifikovaných migrantov 2018 - obrázok

Holandský systém vysoko kvalifikovaných migrantov 2018

Holandský trh práce sa stáva stále viac medzinárodným. Počet medzinárodných zamestnancov v holandských organizáciách a podnikoch rastie. Pre ľudí z krajín mimo Európskej únie je možné prísť do Holandska ako vysoko kvalifikovaný migrant. Čo je však vysoko kvalifikovaný migrant? Vysokokvalifikovaný migrant je vysoko vzdelaný cudzinec so štátnou príslušnosťou krajiny mimo EÚ a Švajčiarska, ktorý chce vstúpiť do Holandska s cieľom prispieť k našej znalostnej ekonomike.

Aké sú podmienky prijímania vysokokvalifikovaných migrantov?

Ak chce zamestnávateľ doviezť vysokokvalifikovaného migranta do Holandska, bude musieť byť uznávaným referentom. Aby sa zamestnávateľ stal uznávaným referentom, bude musieť predložiť žiadosť imigračnej a naturalizačnej službe (IND). Potom IND rozhodne, či bude zamestnávateľ kvalifikovaný ako uznaný referent. Uznanie ako referenta znamená, že IND považuje podnik za spoľahlivého partnera. Uznanie má rôzne výhody:

  • Zamestnávateľ môže využiť zrýchlený postup prijímania vysoko kvalifikovaných migrantov. Cieľom IND je namiesto troch až piatich mesiacov rozhodnúť o žiadosti do dvoch týždňov. Ak je potrebné povolenie na pobyt a zamestnanie, bude to sedem týždňov.
  • Zamestnávateľ bude musieť IND zaslať menej dokladov. V mnohých prípadoch bude stačiť individuálne vyhlásenie. Zamestnávateľ v ňom uvádza, že zahraničný zamestnanec spĺňa všetky podmienky na prijatie a pobyt v Holandsku.
  • Zamestnávateľ má v IND pevné kontaktné miesto.
  • Okrem podmienky, že zamestnávateľ musí byť uznaný ako referent zo strany IND, existuje aj podmienka minimálnej mzdy pre zamestnávateľa. Týka sa to minimálnej výšky mzdy, ktorú musí holandský zamestnávateľ zaplatiť neeurópskemu zamestnancovi.

Tieto minimálne mzdy každoročne upravuje ministerstvo sociálnych vecí a zamestnanosti s účinnosťou od 1. januára na základe najnovších indexových údajov o mzdách podľa kolektívnej pracovnej zmluvy uverejňovaných Ústrednou štatistickou agentúrou. Právnym základom tejto ročnej úpravy je článok 1d ods. 4 vyhlášky o vykonávaní zákona o zamestnávaní cudzincov.

Od 1. januára 2018 sú nové podmienky minimálnej mzdy, ktoré musia zamestnávatelia splniť, aby mohli využívať systém vysoko kvalifikovaných migrantov. Na základe informácií Ústrednej štatistickej agentúry sa sumy v porovnaní s rokom 1.85 zvýšili o 2017%.

Law & More