Obraz urážky, ohovárania a ohovárania

Urážky, urážky na cti a urážky na cti

Vyjadrenie vášho názoru alebo kritiky v zásade nie je tabu. To však má svoje limity. Vyhlásenia by nemali byť nezákonné. Či je vyhlásenie nezákonné, sa bude posudzovať podľa konkrétnej situácie. V rozsudku sa vytvára rovnováha medzi právom na slobodu prejavu na jednej strane a právom na ochranu cti a dobrej povesti na strane druhej. Urážanie osôb alebo podnikateľov má vždy negatívny význam. V niektorých prípadoch sa urážka považuje za nezákonnú. V praxi sa často hovorí o dvoch formách urážok. Môže dôjsť k hanobeniu alebo ohováraniu. Pomluvy a urážky na cti úmyselne postavili obeť do nepriaznivého svetla. Čo to ohováranie a ohováranie presne znamená, je vysvetlené v tomto blogu. Taktiež sa pozrieme na sankcie, ktoré možno uložiť voči osobe, ktorá je vinná z hanobenia alebo urážky na cti.

urážka

„Akákoľvek úmyselná urážka, na ktorú sa nevzťahuje ohováranie alebo urážka na cti“, sa považuje za jednoduchú urážku. Pre urážku je charakteristické, že ide o priestupok. To znamená, že obvineného možno trestne stíhať iba vtedy, keď ho informoval obeť. Urážka sa zvyčajne považuje iba za niečo, čo nie je upratané, ale ak ste si dobre vedomí svojich práv, v niektorých prípadoch môžete zabezpečiť, aby osoba, ktorá vás urazila, mohla byť stíhaná. Často sa však stáva, že obeť nehlási urážku, pretože môže mať viac nevýhod v súvislosti s publicitou prípadu.

ohováranie

Ak ide o úmyselné napadnutie cti alebo dobrého mena niekoho s cieľom jeho zverejnenia, potom je táto osoba vinná z hanobenia. Úmyselné napadnutie znamená, že meno niekoho je úmyselne vystavené nepriaznivému svetlu. Úmyselným útokom zákonodarca znamená, že ste potrestaní, ak úmyselne vyslovujete zlé veci o jednotlivcovi, skupine alebo organizácii s cieľom ich zverejnenia. Ohováranie sa môže uskutočniť ústne aj písomne. Ak sa koná písomne, považuje sa za hanlivú poznámku. Motívy hanobenia sú často pomsta alebo frustrácia. Výhodou pre obeť je, že spáchané ohováranie sa ľahšie preukáže, ak má písomnú formu.

ohováranie

Hovorí sa o tom, keď je niekto úmyselne urážaný vydávaním verejných vyhlásení, o ktorých vie alebo mal vedieť, že tieto vyhlásenia nie sú založené na pravde. Slandera možno preto považovať za obvinenia niekoho pomocou klamstiev.

Obvinenie musí byť založené na faktoch

Dôležitou otázkou, na ktorú sa v praxi pozerá, je, či, a ak áno, do akej miery obvinenia našli podporu v skutočnostiach, ktoré boli k dispozícii v čase vyhlásenia. Sudca sa preto obracia na situáciu tak, ako tomu bolo v čase, keď boli urobené príslušné vyhlásenia. Ak sa zdá, že určité vyhlásenia sú pre sudcu nezákonné, rozhodne, že osoba, ktorá urobila vyhlásenie, je zodpovedná za škodu, ktorá z toho vyplýva. Vo väčšine prípadov má poškodený nárok na odškodnenie. V prípade nezákonného vyhlásenia môže poškodený tiež požiadať o opravu pomocou právnika. Náprava znamená, že protiprávna publikácia alebo vyhlásenie sú odstránené. V krátkosti, oprava uvádza, že predchádzajúca správa bola nesprávna alebo neopodstatnená.

Občianske a trestné konania

V prípade urážky, urážky na cti alebo urážky na cti má obeť možnosť začať občianske aj trestné konanie. Podľa občianskeho práva môže poškodený požadovať odškodnenie alebo nápravu. Keďže hanobenie a ohováranie sú tiež trestnými činmi, obeť ich môže tiež nahlásiť a požadovať, aby boli páchatelia trestne stíhaní.

Urážka, ohováranie a urážka: aké sú sankcie?

Jednoduchú urážku možno potrestať. Podmienkou je, že obeť musí podať správu a prokuratúra sa musí rozhodnúť stíhať podozrivého. Maximálny trest, ktorý môže sudca uložiť, je tri mesiace odňatia slobody alebo pokuta druhej kategórie (4,100 XNUMX EUR). Výška pokuty alebo (trest odňatia slobody) závisí od závažnosti urážky. Napríklad diskriminačné urážky sa trestajú prísnejšie.

Ohováranie je trestné. Aj tu musí obeť podať správu a prokuratúra sa musí rozhodnúť stíhať obvineného. V prípade ohovárania môže sudca uložiť maximálne šesťmesačné zadržanie alebo pokutu tretej kategórie (8,200 XNUMX EUR). Rovnako ako v prípade urážky sa tu berie do úvahy závažnosť trestného činu. Napríklad hanobenie voči štátnemu zamestnancovi sa trestá prísnejšie.

V prípade ohovárania sú pokuty, ktoré možno uložiť, značne prísnejšie. V prípade ohovárania môže súd uložiť trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej dva roky alebo pokutu štvrtej kategórie (20,500 XNUMX EUR). V prípade ohovárania môže dôjsť aj k falošnej správe, zatiaľ čo deklarant vie, že trestný čin nebol spáchaný. V praxi sa to označuje ako hanlivé obvinenie. Takéto obvinenia sa vyskytujú najmä v situáciách, keď niekto tvrdí, že bol napadnutý alebo zneužitý, pričom tomu tak nie je.

Pokus o ohováranie a / alebo ohováranie

Pokus o urážku na cti a / alebo ohováranie je tiež trestný. Pod pojmom „pokus“ sa rozumie pokus o spáchanie hanobenia alebo urážky na cti inej osoby, ale toto zlyhalo. Požiadavka na to je, že musí existovať začiatok trestného činu. Ak sa takýto začiatok ešte nezačal, neexistuje trestnosť. Platí to aj vtedy, keď sa začal štart, ale páchateľ sa sám rozhodne, že sa dopustí urážky na cti alebo ohovárania.

Ak je niekto potrestaný za pokus o urážku na cti alebo ohováranie, uplatňuje sa maximálny trest 2/3 maximálneho trestu za dokončený trestný čin. V prípade pokusu o ohováranie je to maximálny trest 4 mesiace. V prípade pokusu o urážku to znamená maximálny trest jeden rok a štyri mesiace.

Musíš sa vysporiadať s urážkou, ohováraním alebo ohováraním? A chcete viac informácií o svojich právach? Potom neváhajte a kontaktujte Law & More právnici. Môžeme vám tiež pomôcť, ak ste stíhaní prokuratúrou sami. Naši odborní a špecializovaní právnici v oblasti trestného práva vám radi poradia a pomôžu v súdnom konaní.

Law & More