Obrázok medzinárodných rozvodov

Medzinárodné rozvody

Bývalo zvykom vydávať sa za niekoho rovnakej národnosti alebo rovnakého pôvodu. V dnešnej dobe sú čoraz častejšie manželstvá medzi ľuďmi rôznych národností. Bohužiaľ, 40% manželstiev v Holandsku končí rozvodom. Ako to funguje, ak človek žije v inej krajine, ako v ktorej uzavreli manželstvo?

Podanie žiadosti v rámci EÚ

Nariadenie (ES) č. 2201/2003 (alebo Brusel II bis) sa uplatňuje na všetky krajiny v EÚ od 1. marca 2015. Upravuje jurisdikciu, uznávanie a výkon rozsudkov v manželských veciach a rodičovských práv a povinností. Pravidlá EÚ sa vzťahujú na rozvod, právnu rozluku a anulovanie manželstva. V rámci EÚ možno žiadosť o rozvod podať v krajine, kde je príslušný súd. Súd je príslušný v krajine:

  • Ak majú obaja manželia obvyklý pobyt.
  • Ktorých sú obaja manželia štátnymi príslušníkmi.
  • Ak sa o rozvod žiada spoločne.
  • Tam, kde jeden z partnerov žiada o rozvod a druhý má obvyklý pobyt.
  • Ak má partner obvyklý pobyt najmenej 6 mesiacov a je štátnym príslušníkom krajiny. Ak nie je štátnym príslušníkom, je možné podať petíciu, ak táto osoba žila v krajine najmenej jeden rok.
  • Kde mal jeden z partnerov naposledy obvyklé bydlisko a kde jeden z partnerov stále býva.

V rámci EÚ je príslušný rozhodnúť o rozvode súd, ktorý ako prvý dostane žiadosť o rozvod, ktorá spĺňa podmienky. Súd, ktorý vyhlasuje rozvod, môže rozhodnúť aj o rodičovskej starostlivosti o deti žijúce v krajine súdu. Pravidlá EÚ týkajúce sa rozvodu sa na Dánsko nevzťahujú, pretože tam nebolo prijaté nariadenie Brusel IIa.

V Holandsku

Ak manželia nežijú v Holandsku, je v zásade možné sa v Holandsku rozviesť, iba ak majú manželia holandskú štátnu príslušnosť. Ak to tak nie je, holandský súd môže vyhlásiť, že je kompetentný za zvláštnych okolností, napríklad ak nie je možné rozviesť sa v zahraničí. Aj keď sú manželia zosobášení v zahraničí, môžu požiadať o rozvod v Holandsku. Podmienkou je, že manželstvo je zaregistrované v občianskom registri v mieste bydliska v Holandsku. Dôsledky rozvodu môžu byť v zahraničí odlišné. Rozhodnutie o rozvode z krajiny EÚ ostatné krajiny EÚ automaticky uznávajú. Mimo EÚ to môže byť výrazne odlišné.

Rozvod môže mať dôsledky na pobytový status niekoho v Holandsku. Ak má partner povolenie na pobyt, pretože žil so svojím partnerom v Holandsku, je dôležité, aby požiadal o nové povolenie na pobyt za iných podmienok. Ak sa tak nestane, povolenie na pobyt môže byť odobraté.

Aký zákon platí?

Na rozvod sa nemusí nevyhnutne vzťahovať právo krajiny, v ktorej je podaná žiadosť o rozvod. Môže byť potrebné, aby súd použil cudzie právo. To sa stáva v Holandsku častejšie. Pre každú časť prípadu je potrebné posúdiť, či je súd príslušný a aké právo sa musí uplatniť. Dôležitú úlohu v tom zohráva medzinárodné právo súkromné. Tento zákon je zastrešujúcim pojmom pre oblasti práva, ktorých sa týka viac ako jedna krajina. 1. januára 2012 vstúpila v Holandsku do platnosti kniha 10 holandského občianskeho zákonníka. Toto obsahuje pravidlá medzinárodného práva súkromného. Hlavné pravidlo je, že holandský súd uplatňuje holandské rozvodové právo bez ohľadu na štátnu príslušnosť a miesto bydliska manželov. Inak to je, keď si manželia zaznamenali svoj výber práva. Manželia si potom zvolia právo rozhodné pre ich rozvodové konanie. Môže sa to urobiť pred uzavretím manželstva, ale dá sa to aj v neskoršej fáze. To je tiež možné, keď sa chystáte rozviesť.

Nariadenie o majetkových pomeroch v manželstve

Na manželstvá uzavreté 29. januára 2019 alebo neskôr sa bude uplatňovať nariadenie (EÚ) č. 2016/1103. Toto nariadenie upravuje rozhodné právo a výkon rozhodnutí vo veciach majetkových pomerov manželov. Pravidlá, ktoré stanovuje, určujú, ktoré súdy môžu rozhodovať o majetku manželov (jurisdikcia), ktoré právo sa uplatňuje (kolízne normy) a či má druhý súd uznať a vykonať rozsudok vydaný súdom (uznanie). a vymáhanie). Rovnaký súd má v zásade stále príslušnosť podľa pravidiel nariadenia Brusel IIa. Ak nedošlo k voľbe práva, použije sa právo štátu, v ktorom majú manželia prvé spoločné bydlisko. Ak neexistuje spoločné obvyklé bydlisko, bude sa uplatňovať právo štátu, ktorého sú obaja manželia štátnymi príslušníkmi. Ak manželia nemajú rovnakú štátnu príslušnosť, použije sa právo štátu, s ktorým majú manželia najužšiu väzbu.

Nariadenie sa preto vzťahuje iba na manželské veci. Pravidlá určujú, či sa má uplatniť holandské právo, a teda všeobecné majetkové spoločenstvo alebo obmedzené spoločenstvo majetku alebo zahraničný systém. To môže mať veľa dôsledkov pre vaše aktíva. Je preto rozumné vyhľadať právne poradenstvo, napríklad ohľadom dohody o voľbe práva.

Ak potrebujete radu pred uzavretím manželstva alebo radu a pomoc v prípade rozvodu, môžete sa obrátiť na rodinných právnikov Law & More. At Law & More chápeme, že rozvod a následné udalosti môžu mať ďalekosiahle následky na váš život. Preto volíme osobný prístup. Spolu s vami a prípadne s vašim bývalým partnerom môžeme na základe dokumentácie zistiť vašu právnu situáciu počas pohovoru a pokúsiť sa zaznamenať vašu víziu alebo želanie. Okrem toho vám môžeme pomôcť pri prípadnom postupe. Právnici v Law & More sú odborníci v oblasti osobného a rodinného práva a radi vás, možno spolu s partnerom, prevedú procesom rozvodu.

Law & More