Medzinárodný obraz náhradného materstva

Medzinárodné náhradné materstvo

V praxi sa zamýšľaní rodičia čoraz častejšie rozhodnú zahájiť náhradný program v zahraničí. Môžu mať na to rôzne dôvody, ktoré všetky súvisia s neistým postavením zamýšľaných rodičov podľa holandského práva. Tieto sú stručne diskutované nižšie. V tomto článku vysvetľujeme, že možnosti v zahraničí môžu zahŕňať aj rôzne problémy spôsobené rozdielmi medzi zahraničnou a holandskou legislatívou.

Obrázok medzinárodného náhradného materstva

motívy

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa mnoho zamýšľaných rodičov rozhodne hľadať náhradnú matku v zahraničí. Po prvé, v Holandsku je podľa trestného práva zakázané sprostredkovať kontakty medzi potenciálnymi náhradnými matkami a zamýšľanými rodičmi, čo môže sťažiť hľadanie náhradnej matky. Po druhé, v praxi sa na gestačné náhradné materstvo vzťahujú prísne požiadavky. Tieto požiadavky nemôžu vždy splniť plánovaní rodičia alebo náhradná matka. Okrem toho je v Holandsku takisto ťažké uložiť povinnosti účastníkom zmluvy o náhradnom materstve. Výsledkom je, že napríklad nie je možné zákonne prinútiť náhradnú matku, aby po narodení dieťaťa odstúpila. Na druhej strane existuje väčšia šanca nájsť sprostredkovateľskú agentúru v zahraničí a uzavrieť záväzné dohody. Dôvod je ten, že na rozdiel od Holandska je tu niekedy povolené obchodné náhradné materstvo. Ďalšie informácie o náhradnom materstve v Holandsku nájdete na webovej stránke tento článok.

Úskalia medzinárodného náhradného materstva

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že je jednoduchšie dokončiť úspešný náhradný program v inej (špecializovanej) krajine, zamýšľaní rodičia majú väčšiu pravdepodobnosť problémov po narodení. Je to tak najmä z dôvodu rozdielov medzi zahraničnou a holandskou legislatívou. Nižšie si rozoberieme najčastejšie úskalia.

Uznanie rodného listu

V niektorých krajinách je tiež možné, aby boli rodičia, ktorí majú v úmysle byť uvedení v rodnom liste ako legálny rodič (napríklad z dôvodu genetického pôvodu). V takom prípade je náhradná matka často zaznamenaná v registri narodení, sobášov a úmrtí. Takýto rodný list je v rozpore s verejným poriadkom v Holandsku. V Holandsku je narodená matka legálne matkou dieťaťa a dieťa má tiež nárok na znalosť svojho rodičovstva (článok 7 ods. 1 Medzinárodného dohovoru o právach dieťaťa). Takýto rodný list preto nebude v Holandsku uznaný. V takom prípade bude musieť sudca obnoviť záznam o narodení dieťaťa.

Uznanie ženatým zamýšľaným otcom

Ďalší problém nastáva, ak sa v rodnom liste ako zákonný otec uvádza vydaný zamýšľaný otec, zatiaľ čo matkou v rodnom liste je náhradná matka. Z toho vyplýva, že rodný list nemožno rozpoznať. Podľa holandských právnych predpisov ženatý muž nemôže bez právneho zásahu spoznať dieťa inej ženy ako jeho manželky.

Cesta späť do Holandska

Okrem toho môže byť problematické vycestovať s dieťaťom späť do Holandska. Ak je rodný list, ako je popísané vyššie, v rozpore s verejným poriadkom, nebude možné od holandského veľvyslanectva dostať cestovné doklady pre dieťa. To môže zabrániť zamýšľaným rodičom opustiť krajinu so svojím novonarodeným dieťaťom. Samotní rodičia navyše často majú cestovné víza, ktorých platnosť vyprší, čo ich v najhoršom prípade môže prinútiť opustiť krajinu bez dieťaťa. Možným riešením by bolo začať skrátené konanie proti holandskému štátu a v ňom vynútiť vydanie núdzového dokumentu. Nie je však isté, či sa to podarí.

Praktické problémy

Nakoniec môžu nastať niektoré praktické problémy. Napríklad to, že dieťa nemá číslo občianskej služby (Burgerservicenummer), čo má následky na zdravotné poistenie a nárok napríklad na prídavky na deti. Navyše rovnako ako s náhradné materstvo v Holandsku, získanie zákonného rodičovstva môže byť celkom práca.

záver

Ako je opísané vyššie, zdá sa na prvý pohľad jednoduchšie zvoliť si náhradné materstvo v zahraničí. Pretože je právne regulovaný a komercializovaný v mnohých krajinách, mohol by umožniť zamýšľaným rodičom rýchlejšie nájsť náhradnú matku, zvoliť si gestačné náhradné materstvo a uľahčiť jej vykonávanie. Napriek tomu existuje množstvo hlavných úskalí, o ktorých zamýšľaní rodičia často neuvažujú. V tomto článku sme vymenovali tieto úskalia, aby bolo možné pomocou týchto informácií urobiť dobre zváženú voľbu.

Ako ste už čítali vyššie, výber náhradného materstva nie je v Holandsku ani v zahraničí jednoduchý, čiastočne kvôli právnym následkom. Chceli by ste sa o tom dozvedieť viac? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na rodinné právo a majú medzinárodné zameranie. Radi vám poskytneme rady a pomoc pri akýchkoľvek právnych konaniach.

Law & More