Je dôchodkový systém povinný?

Je dôchodkový systém povinný?

Áno a nie! Hlavným pravidlom je, že zamestnávateľ nie je povinný ponúkať zamestnancom dôchodkové poistenie. Zamestnanci navyše v zásade nie sú povinní zúčastňovať sa na dôchodkovom systéme poskytovanom zamestnávateľom.

V praxi však existuje veľa situácií, keď toto hlavné pravidlo neplatí, takže zamestnávateľ nemá na výber, či ponúka alebo neposkytuje dôchodkový systém. Zamestnávateľ tiež nemôže vždy navrhnúť alebo zmeniť dôchodkový systém tak, ako uzná za vhodné. Je dôležité mať o tom istotu.

V akých situáciách je dôchodkový systém povinný?

  • Za povinné členstvo v an odvetvový dôchodkový fond;
  • Povinnosť podľa a kolektívna zmluva; Obmedzenie z dôvodu podniková rada"s právom súhlasu;
  • V prípade už existujúceho implementačnej zmluvy;
  • Po zákonné ustanovenie v zákone o dôchodkoch.

Povinná účasť v odvetvovom dôchodkovom fonde

Ak spoločnosť patrí do pôsobnosti povinného dôchodkového fondu v odvetví, dôsledkom je, že zamestnávateľ je povinný ponúknuť dôchodkový systém dôchodkového fondu a zaregistrovať zamestnanca v tomto fonde. Ak zamestnávateľ omylom nevstúpi do povinného dôchodkového fondu v odvetví, môže to mať pre neho a jeho zamestnancov značné finančné dôsledky. Zamestnávateľ musí aj tak nastúpiť neskôr a spätne prihlásiť zamestnancov. To znamená, že všetky dôchodkové príspevky po lehote splatnosti musia byť zaplatené. Niekedy je možná výnimka, ale keďže sa to líši v závislosti od odvetvia, je nevyhnutné, aby ste to dôkladne preskúmali. Na stránke uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl si môžete overiť, či je váš podnik krytý jedným z povinných fondov s definovanými požitkami.

Väčšina holandských pracovníkov je povinne pridružená k jednému z viac ako 50 priemyselných penzijných fondov. Najznámejšie odvetvové dôchodkové fondy sú ABP (pre vládu a školstvo), PFZW (zdravotníctvo a sociálna starostlivosť), BPF Bouw a Metal and Technology Pension Fund.

Dôchodkové záväzky na základe kolektívnej zmluvy

Kolektívna zmluva môže obsahovať ustanovenia a podmienky, ktoré musí dôchodkový systém dodržiavať, alebo môže povinne predpisovať, ktorému poskytovateľovi dôchodku musí byť dôchodok umiestnený. Ustanovenia CBA o dôchodkoch nemožno vyhlásiť za všeobecne záväzné. To znamená, že nezaradení zamestnávatelia a zamestnanci nimi v zásade nie sú viazaní. Vždy je však dôležité preskúmať, či zamestnávateľ a zamestnanci môžu spadať do pôsobnosti povinného dôchodkového fondu.

Obmedzenia zamestnávateľa z dôvodu práva súhlasu zamestnaneckej rady 

Takzvané právo súhlasu zamestnaneckej rady ďalej obmedzuje zmluvnú voľnosť zamestnávateľa v oblasti dôchodkov. Toto právo súhlasu je upravené v § 27 zákona o zamestnaneckých radách. Zamestnanecká rada je zo zákona povinná, ak spoločnosť zamestnáva aspoň 50 ľudí. Pri určovaní počtu ľudí zamestnaných v podniku sa nesmie robiť rozdiel medzi tými, ktorí pracujú na plný úväzok a tými, ktorí pracujú na čiastočný úväzok. Podľa zákona o zamestnaneckých radách musí zamestnávateľ okrem iného získať súhlas zamestnaneckej rady na každé rozhodnutie o uzavretí, zmene alebo zrušení dohody o dôchodku.

Zamestnávateľ už uzatvoril zmluvu o výkone správy s poskytovateľom dôchodku.

Zamestnávateľ je v tejto situácii takmer vždy zmluvne povinný prihlásiť všetkých nových zamestnancov u poskytovateľa dôchodku. Jedným z dôvodov je, že správca dôchodkov sa v zásade nesmie pýtať na zdravotný stav zamestnancov. Aby sa predišlo registrácii iba zamestnancov s horším zdravotným stavom, správca dôchodkového systému vyžaduje, aby boli všetci zamestnanci – alebo skupina zamestnancov – zaregistrovaní.

Obmedzenie z dôvodu zákonného ustanovenia Zákona o dôchodkovom zabezpečení

Zamestnávateľ je povinný písomne ​​informovať nového zamestnanca do jedného mesiaca od jeho nástupu, či bude alebo nebude účastníkom dôchodkového systému. Ak tento zamestnanec patrí do tej istej skupiny zamestnancov, ktorí sú už na dôchodkovom zabezpečení zúčastnení, nový zamestnanec automaticky začne byť aj účastníkom tohto dôchodkového sporenia. V praxi to býva uvedené už v ponúkanej pracovnej zmluve.

Príspevok zamestnancov

Vzťahuje sa povinný dôchodkový systém na zamestnávateľa? Ak áno, v tomto systéme alebo v kolektívnej zmluve bude uvedený maximálny príspevok zamestnancov. Poznámka! Dôchodkové príspevky sú odpočítateľnéPodiel zamestnávateľa na príspevkoch zamestnancov na dôchodkové zabezpečenie sa počíta ako náklady práce. Zamestnávateľ si ich môže odpočítať zo zisku. V dôsledku toho platíte nižšie dane.

Povinnosť starostlivosti zamestnávateľa

Informácie o dôchodku prechádzajú cez poskytovateľa dôchodku (dôchodkový fond alebo dôchodkovú poisťovňu). O niektorých veciach ale musí zamestnancov informovať aj zamestnávateľ. Tomu sa hovorí povinnosť starostlivosti. Často s tým môže pomôcť dôchodkový fond alebo dôchodková poisťovňa. Zamestnávateľ je povinný informovať zamestnancov o ich dôchodku:

  • Pri nástupe do zamestnania. Zamestnávateľ im povie o dôchodkovom systéme a dôchodkovom príspevku, ktorý musia sami platiť. A či je možný prevod hodnoty. Nový zamestnanec vloží už vzniknutý dôchodok do dôchodkového systému nového zamestnávateľa.
  • Ak už pracujú, napríklad o možnostiach vybudovať si extra dôchodok.
  • Ak odídu zo zamestnania, zamestnávateľ oznámi zamestnávateľovi, že dôchodkový systém môže pokračovať, ak zamestnanec začne podnikať. Okrem toho by mal zamestnávateľ informovať zamestnanca o prevode hodnoty jeho dôchodku do dôchodkového systému jeho nového zamestnávateľa.

Môže zamestnanec odmietnuť dôchodok?

Vo väčšine prípadov je takmer nemožné nezúčastniť sa dôchodkového systému. Ak je v kolektívnej zmluve dohodnutý odvetvový dôchodok alebo spoluúčasť na dôchodku, zamestnanec z neho nemôže vystúpiť. Ak má zamestnávateľ uzatvorenú zmluvu s dôchodkovou poisťovňou, väčšinou existuje aj dohoda o účasti všetkých zamestnancov. Ako zamestnanec si tiež môžete položiť otázku, či je rozumné nezúčastniť sa. Okrem vášho povinného príspevku do dôchodkového fondu prispieva aj zamestnávateľ. Aj dôchodkový príspevok pochádza z hrubej mzdy, zatiaľ čo by mal pochádzať z vašej čistej mzdy, keď si začnete sporiť.

Odsúdení

Odporca svedomia je osoba, ktorá si neželá uzavrieť poistenie pre svoje náboženské presvedčenie. To má vplyv na dôchodok. Potom musia mať oficiálnu výnimku zo Sociálnej poisťovne (SVB). Žiadosť o takúto výnimku je pomerne drastická, keďže výnimka sa vzťahuje na všetky poistenia. Budete tiež odhlásený z AOW a WW a už nemôžete získať zdravotné poistenie. Neregistrujte sa teda ako výhradu vo svedomí len preto, aby ste sa dostali z povinného dôchodkového poistenia. Ak dostanete uznanie od SVB, nie ste nevyhnutne lacnejší. Namiesto poisteného variantu platí odporca vo svedomí poistné za sporiaci variant. Prémia sa platí cez špeciálne otvorený sporiaci účet s úrokovou sadzbou. Tú dostávajú na splátky podľa dôchodkového veku, kým nie je hrniec prázdny.

Zamestnávateľ nesmie zmeniť dôchodkový systém zo dňa na deň.

Dôchodkový systém je podmienkou zamestnania a zamestnávateľ ho nesmie len tak zmeniť. Toto je povolené len so súhlasom zamestnancov. V dôchodkovom systéme alebo kolektívnej zmluve sa niekedy uvádza, že je možná jednostranná úprava. To je však povolené len za závažných okolností, napríklad ak spoločnosti hrozí bankrot alebo ak sa mení legislatíva alebo kolektívna pracovná zmluva. Zamestnávateľ potom musí o návrhu zmeny informovať svojich zamestnancov.

Ak sa v rámci spoločnosti uplatňuje schéma, je povinná takmer vo všetkých prípadoch. Ak sa ponúka dobrovoľný dôchodok, kľúčom je zabezpečiť účasť každého. Máte po prečítaní nášho blogu nejaké otázky? Neváhajte kontakt nás; naši právnici sa s vami radi porozprávajú a poskytnú vám vhodné rady. 

Law & More