Rozvod s deťmi: komunikácia je kľúčovým obrazom

Rozvod s deťmi: komunikácia je kľúčová

Len čo padne rozhodnutie o rozvode, je toho ešte veľa potrebné zariadiť a prediskutovať. Rozvodní partneri sa zvyčajne ocitnú na emočnej horskej dráhe, čo sťažuje dosiahnutie rozumných dohôd. Je to ešte ťažšie, keď sú do toho zapojené deti. Kvôli deťom ste navzájom viac-menej zviazaní po celý život. Pravidelne sa budete musieť dohodnúť. Vďaka tomu je rozvod s deťmi vo všetkých prípadoch emocionálne náročnejší a má veľký vplyv na deti. Aby sme sa čo najlepšie oddelili, je dôležité urobiť tieto rozhodnutia spoločne a rozhodujúca je dobrá komunikácia medzi stranami. Vďaka dobrej komunikácii môžete zabrániť emocionálnemu poškodeniu navzájom, ale aj svojich detí.

Komunikácia s bývalým partnerom

Rozbíjame vzťahy, ktoré sme začali, plné očakávaní a s najlepším úmyslom. Vo vzťahu máte často zafixovaný vzor, ​​s ktorým na seba ako partneri reagujete. Rozvod je okamih, ktorý má tento vzor preraziť. A dobre sa pozrieť na seba, pretože odteraz chceš robiť veci inak, pre seba, ale aj pre svoje deti. Napriek tomu niekedy existujú sklamania a nedorozumenia. Základom každého vzťahu je komunikácia. Ak sa pozrieme na to, kde sa v našej komunikácii zhoršujú problémy, ukáže sa, že zlyhania väčšinou nevyplývajú z obsahu rozhovoru, ale z toho, ako sa veci hovoria. Zdá sa, že druhá osoba vám „nerozumie“ a skôr ako to zistíte, ocitnete sa opäť v rovnakých starých pasciach. Prijatie a vybavenie rozvodu je pre dieťa samo osebe náročná úloha. Vďaka zlej komunikácii medzi bývalými partnermi sa u detí môžu vyskytnúť ešte väčšie psychologické problémy.

Účinky rozvodu na deti

Rozvod je bolestivá udalosť, ktorú často sprevádzajú konflikty. To môže mať vplyv na partnera po fyzickej a psychickej stránke, ale aj na deti. Najčastejšími dôsledkami rozvodu pre deti sú nízka sebaúcta, problémy so správaním, úzkosť a depresívne pocity. Ak je rozvod veľmi konfliktný a zložitý, dôsledky pre deti sú tiež vážnejšie. Vypracovanie bezpečného vzťahu s rodičmi je kľúčovou vývojovou úlohou pre malé deti. Bezpečné pripútanie si vyžaduje priaznivé podmienky, napríklad dostupného rodiča, ktorý ponúka pokoj, bezpečie, stabilitu a dôveru. Tieto podmienky sú pod tlakom počas rozvodu a po ňom. Počas odlúčenia je dôležité, aby malé deti mohli pokračovať v zväzku so svojimi rodičmi. Bezpečný kontakt s oboma rodičmi je tu zásadný. Neistá pripútanosť môže viesť k zníženiu sebavedomia, zníženiu odolnosti a problémom so správaním. Deti tiež často prežívajú rozchod ako stresovú situáciu, ktorú nemôžu ovplyvniť alebo ovplyvniť. V nekontrolovateľných stresových situáciách budú mať deti tendenciu (snažiť sa) ignorovať alebo popierať problém alebo dokonca mať formu posttraumatického stresu. Stres môže tiež viesť k vernostným konfliktom. Lojalita je prirodzené puto medzi rodičmi a dieťaťom, ktoré vzniká pri narodení, pričom dieťa je takmer vždy lojálne k svojim rodičom. V konfliktoch o vernosť môže byť jeden alebo obaja rodičia do veľkej miery odkázaní na svoje dieťa. Pri zložitom rozvode môžu rodičia niekedy svoje dieťa vedome alebo nevedome prinútiť, aby si vybralo. To vytvára vnútorný konflikt u dieťaťa, ktoré chce byť prirodzene lojálne k obom rodičom. To, že si musí vybrať, je pre dieťa beznádejnou úlohou a často vedie k tomu, že sa pokúša vyberať medzi oboma rodičmi. Môže sa stať, že dieťa príde z víkendu k otcovi domov k matke a povie otcovi, že to bolo veľmi milé, ale matke, že to bola strašne nudná. Štúdie ukazujú, že je dôležité, aby dieťa získalo súhlas jedného rodiča, aby sa s druhým dobre bavilo. Pri niektorých rozvodoch sa dokonca môže stať, že si dieťa myslí, že je alebo je zodpovedné za blaho rodičov. Dieťa je (alebo sa cíti) vyzvané, aby venovalo nesprávnu starostlivosť. Vyššie uvedené účinky sú bežné pri rozvode rodičov, kde medzi rodičmi panuje veľa nedorozumenia a napätia.

Zabránenie rozvodu

 Ako rodič chcete pre svoje dieťa to najlepšie, takže už len to je dôvod, aby ste sa vyhli problémom s komunikáciou. Ďalej ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zaistiť, že budete aj naďalej v dobrej komunikácii so svojím bývalým partnerom počas zložitého obdobia rozvodu:

  • Je dôležité naďalej sa vídať a viesť osobné rozhovory. Snažte sa vyhnúť zložitým rozhodnutiam prostredníctvom aplikácie WhatsApp alebo telefonického hovoru.
  • Počúvajte druhého človeka (ale pozerajte sa na seba!) Pozorne počúvajte druhého človeka a reagujte iba na to, čo hovorí. Neprinášajte so sebou veci, ktoré pre túto konverzáciu nie sú relevantné.
  • Vždy sa snažte byť navzájom pokojní a rešpektovať. Ak spozorujete počas rozhovoru vysoké emócie, zastavte ich, aby ste v nich mohli neskôr pokojne pokračovať.
  • Ak počas rozhovoru okamžite položíte všetky svoje požiadavky na stôl, môže to partnera odradiť. Snažte sa preto pokojne rozhodovať o veciach po jednom.
  • Kedykoľvek diskutujete o nejakej téme, vždy sa snažte prinútiť bývalého partnera, aby reagoval a prehovoril. Takto získate jasnú predstavu o tom, čo si o tejto téme myslí váš bývalý partner.
  • Na rozhovoroch sa snažte robiť veci namiesto toho, aby ste závideli svojim bývalým partnerom. Uvidíte, že s pozitívnym prístupom budete mať lepšie rozhovory.
  • Ako pomôcka pri konverzácii je užitočné vyhnúť sa uzavretým slovám ako „vždy“ a „nikdy“. Týmto spôsobom udržujete otvorený rozhovor a môžete pokračovať v dobrých rozhovoroch.
  • Uistite sa, že ste na pohovor išli dobre pripravení. To zahŕňa premýšľanie o veciach, ktoré môžu byť pre vás komplikované alebo emotívne.
  • Súhlaste s tým, že podráždenia by sa mali prejavovať priamo a nemali by sa udržiavať vo fľašiach.
  • Porozprávajte sa o rozhovoroch, ktoré vediete s ľuďmi okolo vás. Takto získate priestor pre svoje emócie a môžu vám pomôcť uviesť veci na pravú mieru alebo vám poskytnúť ďalšie tipy pre budúce rozhovory.

Podpora

Ak je rozvod ťažký, máte k dispozícii rôzne formy pomoci, okrem podpory svojho právnika a / alebo sprostredkovateľa. Môžete napríklad požiadať o podporu ľudí vo vašej blízkosti, sociálnych pracovníkov alebo trpiacich. Pokiaľ ide o podporu detí, sú tu dobrovoľnícke organizácie a služby pre mládež, ktoré vám môžu poskytnúť poradenstvo. Hovorenie o zložitých rozhodnutiach dáva pokoj, jasnosť a prispieva k pozitívnemu prístupu.

Zámok a kľúč

To, že záujmy detí by mali byť na prvom mieste, sa javí ako samozrejmé, a preto nestojí za zmienku. Môže to však byť dokonca dôležitý kľúč, ak nemôžete niečo spoločne vyriešiť: premýšľať o tom, čo by deti chceli? To urovnáva mnoho diskusií. Rozpoznanie vzoru, v ktorom ste uväznení, je prvým krokom k jeho zastaveniu. Ako prestať s takýmto vzorom nie je ľahká úloha: jedná sa o špičkový šport a vyžaduje od vás ako rodiča, aby ste sa pri komunikácii s bývalým partnerom pozreli na to, čo je pre deti potrebné a odkiaľ pochádzajú vaše emócie. Najrýchlejšou cestou do budúcnosti je rozpoznať, čo vás ovplyvňuje, a odvážiť sa položiť si otázku, ktorá vás vedie k uzamknutiu a nemožnosti racionálneho rokovania s druhým rodičom. A práve v tom spočíva kľúč.

Plánujete rozvod a chcete pre svoje deti zariadiť všetko čo najlepšie? Alebo máte po rozvode stále problémy? Neváhajte kontaktovať rozvodoví právnici of Law & More. Radi vám poradíme a pomôžeme.

Law & More