Konanie o námietke

Konanie o námietke

Po predvolaní máte možnosť sa brániť proti nárokom v predvolaní. Predvolanie znamená, že ste oficiálne požiadaní, aby ste sa dostavili na súd. Ak nevyhoviete a nedostavíte sa na súd v uvedený deň, súd proti vám v neprítomnosti rozhodne. Aj keď nezaplatíte súdny poplatok (včas), čo je príspevok na náhradu trov spravodlivosti, sudca môže vyniesť rozsudok v neprítomnosti. Pojem „in absentia“ sa vzťahuje na situáciu, v ktorej je súdny prípad prejednávaný bez vašej prítomnosti. Ak ste platne predvolaní ako odporca, ale nedostavíte sa, je pravdepodobné, že pohľadávke druhej strany bude vyhovené v omeškaní.

Ak sa nedostavíte na súd po predvolaní, neznamená to, že už nemáte šancu brániť sa. Existujú dve možnosti, ako vás stále brániť proti nárokom druhej strany:

  • Prečistenie v neprítomnosti: ak sa ako žalovaný nezúčastníte konania, súd vám v neprítomnosti vyhovie. Medzi zmiznutím a rozsudkom v neprítomnosti však bude nejaký čas. Medzitým sa môžete zbaviť neprítomnosti. Oprava neplnenia znamená, že sa budete stále zúčastňovať konania alebo že stále platíte súdny poplatok.
  • námietka: ak bol vydaný rozsudok v neprítomnosti, už nie je možné rozsudok v neprítomnosti vyčistiť. V takom prípade je námietka jediným spôsobom, ako vás brániť proti tvrdeniam druhého účastníka rozsudku.

Konanie o námietke

Ako podáte námietku?

Námietka sa podáva doručením predvolania na odpor. Týmto sa znovu otvára konanie. Toto predvolanie musí obsahovať obhajobu proti nároku. V námietke preto predvolajte vy, ako odporca, dôvod, prečo sa domnievate, že súd nesprávne vyhovel žalobe žalobcu. Predvolanie námietky musí spĺňať množstvo právnych požiadaviek. Zahŕňajú rovnaké požiadavky ako pravidelné predvolanie. Preto je rozumné obrátiť sa na advokáta na adrese Law & More vypracovať predvolanie na vznesenie námietky.

V akom časovom limite by ste mali podať námietku?

Lehota na vydanie písomného oznámenia o námietke je štyri týždne. Pre odporcov žijúcich v zahraničí je lehota na podanie námietky osem týždňov. Obdobie štyroch alebo ôsmich týždňov môže začať o tri momenty:

  • Lehota sa môže začať po tom, ako exekútor vydá rozsudok pre zmeškanie odporcovi;
  • Lehota sa môže začať, ak ako odporca vykonáte čin, ktorého výsledkom je oboznámenie sa s rozsudkom alebo jeho doručením. V praxi sa to označuje aj ako akt oboznámenia sa;
  • Lehota môže tiež začať plynúť dňom výkonu rozhodnutia.

Medzi týmito rozdielnymi lehotami neexistuje poradie priority. Zohľadňuje sa obdobie, ktoré sa začína ako prvé.

Aké sú dôsledky námietky?

Ak začnete námietku, prípad sa znova otvorí tak, ako bol, a stále budete môcť uplatniť svoju obranu. Námietka sa podáva na tom istom súde, ktorý rozsudok vydal. Podľa zákona sťažnosť pozastavuje výkon rozsudku v neprítomnosti, pokiaľ rozsudok nebol vyhlásený za predbežne vykonateľný. Väčšina rozsudkov pre zmeškanie bola vyhlásená súdom predbežne vykonateľná. To znamená, že rozsudok sa môže vykonať, aj keď je podaná námietka. Rozsudok sa preto nezastaví, ak ho súd vyhlásil za predbežne vykonateľný. Navrhovateľ potom môže rozsudok vykonať priamo.

Ak v stanovenej lehote nepodáte námietku, rozsudok pre zmeškanie sa stane res judicata. To znamená, že potom nebudete mať k dispozícii žiadny iný opravný prostriedok a že rozsudok pre zmeškanie sa stane právoplatným a neodvolateľným. V takom prípade ste teda viazaní rozsudkom. Preto je veľmi dôležité podať námietku včas.

Môžete namietať aj v postupe podávania žiadostí?

V uvedenom zmysle bola námietka v konaní o predvolaní vybavená. Postup podávania žiadosti sa líši od postupu predvolania. Namiesto adresovania namietajúcej strany je adresovaná žaloba súdu. Sudca potom zašle kópie všetkým zainteresovaným stranám a dá im príležitosť reagovať na žiadosť. Na rozdiel od postupu predvolania nie je konanie o žiadosti v neprítomnosti vyhovené, ak sa nedostavíte. To znamená, že námietkové konanie nie je pre vás k dispozícii. Je pravda, že zákon neustanovuje, že v procese podávania žiadosti súd vyhovie žiadosti, pokiaľ sa žiadosť javí ako nezákonná alebo neopodstatnená, ale v praxi sa to často stáva. Preto je dôležité podať opravný prostriedok, ak nesúhlasíte s rozhodnutím súdu. V konaní o prihláške je k dispozícii iba opravný prostriedok a následne kasačná sťažnosť.

Boli ste odsúdení v neprítomnosti? A chcete vypratať trest v neprítomnosti alebo vzniesť námietku prostredníctvom predvolania opozície? Alebo chcete podať opravný prostriedok alebo kasačné odvolanie v rámci postupu vybavovania žiadosti? Právnici na Law & More sme pripravení vám pomôcť v súdnom konaní a sme radi, že spolu s vami premýšľame.

Law & More