Konflikt v Tequile

Konflikt v Tequile

Známy súdny proces z roku 2019 [1]: Mexický regulačný orgán CRT (Consejo Regulador de Tequila) začal súdny proces proti spoločnosti Heineken, ktorý na svojich fľašiach Desperados uviedol slovo Tequila. Desperados patrí do vybranej skupiny medzinárodných značiek Heineken a podľa pivovaru je to pivo s príchuťou tequily. Desperados sa nepredáva v Mexiku, ale predáva sa v Holandsku, Španielsku, Nemecku, Francúzsku, Poľsku a ďalších krajinách. Podľa Heineken obsahuje ich aróma tú správnu tequilu, ktorú kupujú od mexických dodávateľov, ktorí sú členmi CRT. Zabezpečujú tiež, aby výrobok úplne vyhovoval všetkým pravidlám a požiadavkám na označovanie. Podľa CRT spoločnosť Heineken porušuje pravidlá určené na ochranu názvov miestnych výrobkov. CRT je presvedčený, že pivo Heineken s desperadosom tequilovou príchuťou poškodzuje dobré meno tequily.

Konflikt v Tequile

Zosilňovače chuti

Podľa riaditeľa CRT Ramona Gonzaleza Heineken tvrdí, že 75 percent príchute je tequila, ale výskumy CRT a zdravotného strediska v Madride naznačujú, že Desperados tequilu neobsahuje. Zdá sa, že problém je s množstvom zvýrazňovačov chuti pridaných k pivu a s použitým receptom. CRT v tomto postupe uvádza, že výrobok Desperados nie je v súlade s mexickými predpismi, ktoré sa vyžadujú pre všetky výrobky obsahujúce tequilu. Tequila je chránený zemepisný názov, čo znamená, že sa môže volať iba Tequila vyrobená spoločnosťami certifikovanými na tento účel v Mexiku. Napríklad agáve použité počas destilácie musia pochádzať zo špeciálne vybranej oblasti v Mexiku. 25 až 51 percent miešaného nápoja musí tiež obsahovať tequilu, aby malo meno na štítku. CRT sa okrem iného domnieva, že spotrebitelia sú uvedení do omylu, pretože Heineken by vyvolal dojem, že v pive bude viac tequily, ako je v skutočnosti.

Je pozoruhodné, že CRT tak dlho čakala na prijatie opatrení. Desperados je na trhu od roku 1996. Podľa Gonzaleza to bolo spôsobené zákonnými nákladmi, pretože ide o medzinárodný prípad.

Overenie

Súdny dvor rozhodol, že hoci slovo „tequila“ sa objavuje na prednej strane obalu a v reklame Desperados, spotrebitelia stále chápu, že Tequila sa v Desperados používa výlučne ako korenie a že percento Tequily je nízke. Tvrdenie, že výrobok obsahuje Tequilu, je podľa súdu správne. Tequila, ktorá bola pridaná do Desperadosu, pochádza aj od výrobcu schváleného spoločnosťou CRT. Spotrebiteľ nie je tiež uvedený do omylu, pretože na okresnom súde je na etikete na zadnej strane fľaše uvedené „pivo s príchuťou tequily“. Zostáva však nejasné, aké percento tequily je obsiahnuté v Desperadose. Z rozsudku súdu vyplýva, že podľa CRT nie je jasné, či sa Tequila nepoužíva v dostatočnom množstve na to, aby dávala nápoju základnú charakteristiku. Toto je kritická otázka s cieľom určiť, či je špecifikácia povolená alebo či sa považuje za zavádzajúcu.

záver

V rozsudku z 15. mája 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, Okresný súd sp. Amsterdam dospel k záveru, že pohľadávky CRT nie sú postúpiteľné na jednom zo základov stanovených CRT. Nároky boli zamietnuté. V dôsledku tohto výsledku bolo spoločnosti CRT nariadené zaplatiť spoločnosti Heineken právne náklady. Aj keď Heineken tento prípad vyhral, ​​označenie na fľašiach Desperado bolo upravené. Výrazne vytlačené „Tequila“ na prednej strane etikety bolo nahradené nápisom „Ochutené tequilou“.

Na záver

Ak zistíte, že niekto iný používa alebo zaregistroval vašu ochrannú známku, musíte podniknúť kroky. Šanca na úspech klesá, čím dlhšie budete čakať na konanie. Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac, kontaktujte nás. Máme správnych právnikov, ktorí vás môžu radiť a podporovať. Môžete si myslieť o pomoc v prípade porušenia ochrannej známky, vypracovaním licenčnej zmluvy, prevodom listiny alebo výberom názvu alebo loga pre ochrannú známku.

[1] súd z Amsterdam, 15 May 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Law & More