Konkurzný zákon a jeho postupy

Konkurzný zákon a jeho postupy

Predtým sme napísali a blog o okolnostiach, za ktorých je možné podať konkurz a ako tento postup funguje. Okrem konkurzu (upraveného v hlave I) má zákon o konkurze (v holandčine Faillissementswet, ďalej len „Fw“) ešte dva ďalšie postupy. Konkrétne: moratórium (hlava II) a schéma reštrukturalizácie dlhu fyzických osôb (hlava III, tiež známy ako zákon o fyzických osobách o zmene dlhu alebo v holandčine Wet Schuldsanering Naturlijke Personen „WSNP“). Aký je rozdiel medzi týmito postupmi? V tomto článku to vysvetlíme.

Konkurzný zákon a jeho postupy

Bankruptcy

V prvom rade Fw upravuje konkurzné konanie. Toto konanie zahŕňa všeobecné zaistenie celkového majetku dlžníka v prospech veriteľov. Týka sa to kolektívnej nápravy. Napriek tomu, že veritelia vždy majú možnosť domáhať sa individuálnej nápravy mimo konkurzu na základe ustanovení Občianskeho súdneho poriadku (v holandčine Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering alebo „Rv“), nie je to vždy sociálne žiadúca možnosť. Ak sa zavedie mechanizmus kolektívnej nápravy, ušetrí to mnoho oddelených konaní o získanie exekučného titulu a jeho výkon. Majetok dlžníka je navyše spravodlivo rozdelený medzi veriteľov, na rozdiel od individuálneho postihu, kde neexistuje poradie.

Zákon obsahuje niekoľko ustanovení pre tento postup kolektívnej nápravy. Ak je vyhlásený konkurz, dlžník stráca disponovanie a správu majetku (majetku), ktorý je možné vymáhať podľa článku 23 Fw. Okrem toho už nie je možné, aby sa veritelia domáhali nápravy jednotlivo a všetky dodatky vykonané pred konkurzom sa zrušujú (článok 33 Fw). Jedinou možnosťou, ktorou môžu veritelia v konkurze dostať zaplatené svoje pohľadávky, je predložiť tieto pohľadávky na overenie (článok 26 Fw). Je menovaný likvidátor sprostredkovateľa konkurznej podstaty, ktorý rozhoduje o overení a spravuje a vyrovnáva dedičstvo v prospech spoločných veriteľov (článok 68 Fw).

Pozastavenie platby

Za druhé, FW ponúka ďalší postup: pozastavenie platieb. Tento postup nie je určený na distribúciu výnosov dlžníka ako konkurz, ale na ich udržanie. Ak je ešte možné dostať sa z červených čísel a vyhnúť sa tak bankrotu, je to možné len pre dlžníka, ak si skutočne zachová svoj majetok. Dlžník preto môže požiadať o moratórium, ak sa nenachádza v situácii, keď prestal splácať svoje dlhy, ale ak predvída že v budúcnosti bude v takej situácii (článok 214 Fw).

Ak je žiadosti o moratórium vyhovené, dlžníka nemožno nútiť zaplatiť pohľadávky, na ktoré sa vzťahuje moratórium, exekúcie sú pozastavené a všetky prílohy (predbežné a vymáhateľné) sú zrušené. Ide o to, že odstránením tlaku existuje priestor na reorganizáciu. Vo väčšine prípadov to však nie je úspešné, pretože je stále možné vymáhať pohľadávky, s ktorými je spojené prednosť (napríklad v prípade zádržného práva alebo záložného práva alebo hypotéky). Žiadosť o moratórium môže pre týchto veriteľov vyvolať poplašné signály, a preto ich povzbudiť, aby trvali na platbe. Okrem toho je len v obmedzenej miere možné, aby dlžník reorganizoval svojich zamestnancov.

Reštrukturalizácia dlhu fyzických osôb

Tretí postup vo Fw, reštrukturalizácia dlhu fyzických osôb, je podobný konkurznému konaniu. Pretože spoločnosti zanikajú ukončením konkurzného konania, veritelia už nemajú dlžníka a nemôžu získať svoje peniaze. U fyzickej osoby to, samozrejme, neplatí, čo znamená, že niektorých dlžníkov mohli veritelia prenasledovať do konca života. To je dôvod, prečo po úspešnom ukončení môže dlžník začať s čistým štítom s postupom reštrukturalizácie dlhu.

Čistý štít znamená, že neuhradené dlhy dlžníka sa premenia na prirodzené záväzky (článok 358 Fw). Tieto nie sú vymáhateľné zákonom, takže ich možno chápať ako obyčajné morálne povinnosti. Aby sa získal tento čistý štít, je dôležité, aby dlžník počas trvania dohody vynaložil maximálne úsilie na zhromaždenie čo najväčšieho príjmu. Veľká časť tohto majetku je potom zlikvidovaná, rovnako ako v konkurznom konaní.

Žiadosti o reštrukturalizáciu dlhu bude vyhovené, iba ak dlžník konal v dobrej viere počas piatich rokov predchádzajúcich žiadosti. Pri tomto hodnotení sa berie do úvahy mnoho okolností, vrátane toho, či sú dlhy alebo nezaplatenie odsúdeniahodné, a rozsah úsilia splatiť tieto dlhy. Dobrá viera je tiež dôležitá počas konania a po ňom. Ak v priebehu konania dôjde k nedostatku dobrej viery, je možné konanie zastaviť (článok 350 ods. 3 Fw). Dobrá viera na konci a po skončení konania je tiež predpokladom pre udelenie a udržanie čistého listu.

V tomto článku sme poskytli krátke vysvetlenie rôznych postupov v dokumente Fw. Na jednej strane existujú postupy likvidácie: všeobecné konkurzné konanie a postup presunu dlhu, ktoré sa vzťahujú iba na fyzické osoby. V týchto konaniach sa majetok dlžníka likviduje spoločne v prospech spoločných veriteľov. Na druhej strane existuje pozastavenie platobného styku, ktoré „pozastavením“ platobných povinností voči nezabezpečeným veriteľom môže dlžníkovi umožniť usporiadať si svoje záležitosti a vyhnúť sa tak prípadnému bankrotu. Máte nejaké otázky týkajúce sa Fw a postupov, ktoré poskytuje? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na insolvenčné právo a radi vám pomôžu!

Law & More