Náhradné materstvo v Holandsku Obrázok

Náhradné materstvo v Holandsku

Tehotenstvo, bohužiaľ, nie je samozrejmosťou pre každého rodiča s túžbou mať deti. Okrem možnosti osvojenia by pre zamýšľaného rodiča mohla byť voľba náhradného materstva. V súčasnosti nie je náhradné materstvo v Holandsku upravené zákonom, čo spôsobuje nejasnosť právneho postavenia zamýšľaných rodičov a náhradnej matky. Čo napríklad v prípade, že si náhradná matka chce ponechať dieťa po narodení, alebo ak si zamýšľaní rodičia nechcú vziať dieťa do svojej rodiny? A tiež sa automaticky stanete zákonným rodičom dieťaťa pri narodení? Tento článok vám odpovie na tieto a mnohé ďalšie otázky. Okrem toho sa diskutuje o návrhu zákona „Dieťa, náhradné materstvo a rodičovstvo“.

Je náhradné materstvo povolené v Holandsku?

Prax ponúka dve formy náhradného materstva, obe sú povolené v Holandsku. Ide o tradičné a gestačné náhradné materstvo.

Tradičné náhradné materstvo

Pri tradičnom náhradnom materstve sa používa vlastné vajíčko náhradnej matky. To má za následok skutočnosť, že pri tradičnom náhradnom materstve je náhradná matka vždy genetickou matkou. Gravidita je vyvolaná oplodnením spermie požadovaného otca alebo darcu (alebo je vyvolaná prirodzeným spôsobom). Na vykonávanie tradičného náhradného materstva neexistujú žiadne osobitné právne požiadavky. Okrem toho nie je potrebná lekárska pomoc.

Gestačné náhradné materstvo

Lekárska pomoc je naopak nevyhnutná v prípade gestačného náhradného materstva. V tomto prípade sa mimomaternicové oplodnenie najskôr uskutoční pomocou IVF. Následne sa oplodnené embryo vloží do maternice náhradnej matky, v dôsledku čoho vo väčšine prípadov nejde o genetickú matku dieťaťa. Z dôvodu nevyhnutného lekárskeho zásahu platia v Holandsku pre túto formu náhradného dieťaťa prísne požiadavky. Patrí sem skutočnosť, že obaja zamýšľaní rodičia sú geneticky spriaznení s dieťaťom, že pre zamýšľanú matku existuje lekárska nevyhnutnosť, že si samotní zamýšľaní rodičia nájdu náhradnú matku a že obe ženy spadajú do vekových hraníc (do 43 rokov pre darcu vajec a až 45 rokov pre náhradnú matku).

Zákaz propagácie (komerčného) náhradného materstva

Skutočnosť, že v Holandsku je povolené tradičné aj gestačné náhradné materstvo, neznamená, že náhradné materstvo je vždy povolené. Trestný zákon skutočne stanovuje, že podpora (komerčného) náhradného materstva je zakázaná. To znamená, že žiadne webové stránky nesmú inzerovať tak, aby stimulovali ponuku a dopyt okolo náhradného materstva. Zamýšľaní rodičia navyše nesmú hľadať náhradnú matku na verejnosti, napríklad prostredníctvom sociálnych médií. Platí to aj naopak: náhradná matka nesmie na verejnosti vyhľadávať zamýšľaných rodičov. Náhradné matky navyše nemusia dostať žiadne finančné kompenzácie, okrem (zdravotných) nákladov, ktoré im vzniknú.

Zmluva o náhradnom materstve

Ak sa vyberie náhradné materstvo, je veľmi dôležité uzavrieť jasné dohody. Spravidla sa to deje vypracovaním náhradnej zmluvy. Toto je zmluva bez formy, takže je možné uzavrieť všetky druhy dohôd pre náhradnú matku aj pre zamýšľaných rodičov. V praxi je ťažké takúto zmluvu právne vymáhať, pretože sa to považuje za odporujúce morálke. Z tohto dôvodu má dobrovoľná spolupráca náhradných a zamýšľaných rodičov počas celého procesu náhradného tehotenstva veľký význam. Náhradná matka nemôže byť povinná vzdať sa dieťaťa po narodení a zamýšľaní rodičia nemôžu byť povinní vziať si dieťa do svojej rodiny. Kvôli tomuto problému sa zamýšľaní rodičia čoraz častejšie rozhodujú hľadať náhradnú matku v zahraničí. To v praxi spôsobuje problémy. Radi by sme vás odkázali na náš článok o medzinárodné náhradné materstvo.

Zákonné rodičovstvo

Z dôvodu neexistencie osobitného právneho predpisu o náhradnom materstve sa z vás ako zamýšľaného rodiča automaticky nestane zákonný rodič pri narodení dieťaťa. Je to tak preto, lebo holandské právo v oblasti rodičovstva je založené na zásade, že pôrodná matka je vždy zákonnou matkou dieťaťa, a to aj v prípade náhradného materstva. Ak je náhradná matka v čase narodenia vydatá, partner náhradnej matky sa automaticky uzná za rodiča.

Preto sa v praxi uplatňuje nasledujúci postup. Po narodení a po (legitímnom) vyhlásení je dieťa - so súhlasom Rady pre starostlivosť a ochranu dieťaťa - začlenené do rodiny zamýšľaných rodičov. Sudca odoberie náhradnú matku (a pravdepodobne aj jej manžela / manželku) z rodičovského orgánu, potom sú určovaní rodičia ustanovení za opatrovníkov. Keď sa zamýšľaní rodičia starajú o dieťa a vychovávajú ho jeden rok, je možné si ho spoločne adoptovať. Ďalšou možnosťou je, že zamýšľaný otec uznáva dieťa alebo má právne ustanovené jeho otcovstvo (v prípade, že náhradná matka nie je vydatá alebo je odmietnuté rodičovstvo jej manžela). Zamýšľaná matka si potom môže dieťa adoptovať po jednom roku výchovy a starostlivosti o dieťa.

Návrh legislatívneho návrhu

Cieľom návrhu zákona „Dieťa, náhradné materstvo a rodičovstvo“ je zjednodušiť vyššie uvedený postup pri získavaní rodičovstva. Na základe toho je zahrnutá výnimka z pravidla, že narodenou matkou je vždy matka zákonná, a to udelením rodičovstva aj po náhradnom materstve. To je možné dohodnúť pred počatím pomocou osobitného petičného postupu náhradnou matkou a zamýšľanými rodičmi. Je potrebné predložiť dohodu o náhrade, ktorú súd preskúma z hľadiska zákonných podmienok. Patria sem: všetky strany majú vek súhlasu a súhlasia s poskytovaním poradenstva a okrem toho jeden z plánovaných rodičov je geneticky príbuzný s dieťaťom.

Ak súd náhradný program schváli, zamýšľaní rodičia sa stanú rodičmi v čase narodenia dieťaťa, a preto sú uvedení ako takí v rodnom liste dieťaťa. Podľa Dohovoru OSN o právach dieťaťa má dieťa právo na vedomosti o svojom vlastnom pôvode. Z tohto dôvodu sa zriaďuje register, v ktorom sa vedú informácie týkajúce sa biologického a zákonného pôvodu, ak sa navzájom líšia. Napokon návrh zákona ustanovuje výnimku zo zákazu sprostredkovania náhradného materstva, ak ho vykonáva nezávislý právny subjekt menovaný ministrom.

záver

Aj keď je v Holandsku (tradičné nekomerčné a tehotenské) náhradné materstvo povolené, pri absencii osobitných predpisov to môže viesť k problematickému procesu. Počas procesu náhradného materstva sú zúčastnené strany (napriek zmluve o náhradnom materstve) závislé od vzájomnej dobrovoľnej spolupráce. Okrem toho automaticky neplatí, že plánovaní rodičia získajú zákonné rodičovstvo nad dieťaťom hneď po narodení. Návrh zákona s názvom „Dieťa, náhradné materstvo a rodičovstvo“ sa snaží objasniť právny proces pre všetky zúčastnené strany stanovením právnych pravidiel pre náhradné materstvo. Parlamentná úvaha o tom sa však s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční až v nasledujúcej vláde.

Plánujete zahájiť náhradný program ako zamýšľaný rodič alebo náhradná matka a chceli by ste ďalej zmluvne upraviť svoje právne postavenie? Alebo potrebujete pomoc pri získaní zákonného rodičovstva pri narodení dieťaťa? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na rodinné právo a sú radi, že vám môžu pomôcť.

Law & More