Doložka o nesúťažení: čo potrebujete vedieť?

Doložka o nesúťažení: čo potrebujete vedieť?

Nesúťažná doložka upravená v čl. 7: 653 holandského občianskeho zákonníka, je ďalekosiahle obmedzenie slobody výberu zamestnanca v zamestnaní, ktoré môže zamestnávateľ zahrnúť do pracovnej zmluvy. Koniec koncov to umožňuje zamestnávateľovi zakázať zamestnancovi vstup do služby inej spoločnosti, či už v rovnakom odvetví alebo nie, alebo dokonca založenie vlastnej spoločnosti po skončení pracovnej zmluvy. Zamestnávateľ sa týmto spôsobom snaží chrániť záujmy spoločnosti a udržať si znalosti a skúsenosti v spoločnosti, aby ich nebolo možné použiť v inom pracovnom prostredí alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Takáto doložka môže mať pre zamestnanca ďalekosiahle dôsledky. Podpísali ste pracovnú zmluvu obsahujúcu doložku o nesúťažení? V takom prípade to automaticky neznamená, že vás zamestnávateľ môže držať tejto doložky. Zákonodarca vypracoval niekoľko východiskových bodov a výstupných trás, aby sa zabránilo možnému zneužívaniu a nespravodlivým následkom. V tomto blogu diskutujeme o tom, čo potrebujete vedieť o doložke o nesúťažení.

Podmienky

V prvom rade je dôležité vedieť, kedy môže zamestnávateľ zahrnúť doložku o nesúťažení, a teda kedy je platná. Nesúťažná doložka je platná iba vtedy, ak bola dohodnutá v písaní s dospelý zamestnanec, ktorý uzatvoril pracovnú zmluvu na na dobu neurčitú (výnimky vyhradené).

  1. Základnou zásadou je, že do dočasných pracovných zmlúv nesmie byť zahrnutá žiadna doložka o nesúťažení. Iba vo výnimočných prípadoch, keď existujú presvedčivé obchodné záujmy, ktoré zamestnávateľ náležite odôvodňuje, je v pracovných zmluvách povolená doložka o nesúťažení na dobu určitú. Bez motivácie je doložka o nesúťažení neplatná a ak je zamestnanec toho názoru, že motivácia nie je dostačujúca, možno to predložiť súdu. Motivácia musí byť poskytnutá pri uzavretí pracovnej zmluvy a nesmie byť poskytnutá neskôr.
  2.  Navyše doložka o nesúťažení musí vychádzať z čl. 7: 653 BW odsek 1 písm. B), písomne ​​(alebo e-mailom). Ide o to, že zamestnanec potom porozumie dôsledkom a dôležitosti a starostlivo zváži doložku. Aj keď podpísaný dokument (napríklad pracovná zmluva) odkazuje na priloženú schému pracovných podmienok, ktorej súčasťou je doložka, požiadavka je splnená, aj keď zamestnanec túto schému nepodpísal osobitne. Nesúťažná doložka zahrnutá v Kolektívnej pracovnej zmluve alebo vo všeobecných zmluvných podmienkach nie je právne platná, pokiaľ nie je možné predpokladať informovanosť a schválenie vyššie uvedeným spôsobom.
  3. Napriek tomu, že mladí ľudia od šestnástich rokov môžu uzavrieť pracovnú zmluvu, na vstup do platnej konkurenčnej doložky musí mať zamestnanec najmenej osemnásť rokov. 

Obsah konkurenčnej doložky

Aj keď sa každá doložka o nesúťažení líši v závislosti od sektora, príslušných záujmov a zamestnávateľa, vo väčšine doložiek o nesúťažení je zahrnutých niekoľko bodov.

  • Trvanie. V klauzule sa často uvádza, koľko rokov po zákazoch konkurenčných spoločností je to často 1 až 2 roky. Ak je stanovená neprimeraná lehota, môže to zmierniť sudca.
  • Čo je zakázané. Zamestnávateľ sa môže rozhodnúť odmietnuť zamestnancovi pracovať pre všetkých konkurentov, ale môže tiež menovať konkrétnych konkurentov alebo uviesť okruh alebo oblasť, kde zamestnanec nesmie vykonávať podobnú prácu. Často je tiež vysvetlené, aký je charakter práce, ktorá sa nemusí vykonávať.
  • Dôsledky porušenia doložky. Doložka často obsahuje aj dôsledky porušenia doložky o nesúťažení. Často ide o pokutu v určitej výške. V mnohých prípadoch je stanovená aj pokuta: čiastka, ktorú je potrebné zaplatiť každý deň, keď zamestnanec poruší zákon.

Zničenie sudcom

Sudca má podľa čl. 7: 653 holandského občianskeho zákonníka, odsek 3, možnosť úplne alebo čiastočne zrušiť doložku o nesúťažení, ak to so sebou prináša neprimerané znevýhodnenie zamestnanca, ktoré je neprimerané v záujme ochrany zamestnávateľa. Trvanie, výmeru, podmienky a výšku pokuty môže sudca zmierniť. To bude zahŕňať zváženie záujmov sudcom, ktoré sa budú líšiť podľa situácie.

Okolnosti súvisiace s záujmy zamestnanca Rolu zohrávajú faktory trhu práce, ako napríklad klesajúce príležitosti na trhu práce, ale je možné vziať do úvahy aj osobné okolnosti.

Okolnosti súvisiace s záujmy zamestnávateľa Rolu zohrávajú špeciálne schopnosti a vlastnosti zamestnanca a vnútorná hodnota obchodného toku. Ten v praxi prichádza k otázke, či bude ovplyvnený obchodný tok spoločnosti, a dôrazne sa poznamenáva, že doložka o nesúťažení nemá za cieľ udržať zamestnancov v spoločnosti. „Samotná skutočnosť, že zamestnanec získal znalosti a skúsenosti pri výkone svojej funkcie, neznamená, že výkonnosť zamestnávateľa bola ovplyvnená odchodom tohto zamestnanca, ani odchodom tohto zamestnanca ku konkurencii. . ' (Hof Arnhem-Leeuwarden 24-09-2019, ECLI: NL: GHARL: 2019: 7739) Obchodný tok je ovplyvnený, ak si je zamestnanec vedomý základných komerčných a technicky relevantných informácií alebo jedinečných pracovných procesov a stratégií a môže ich použiť. znalosti v prospech svojho nového zamestnávateľa, alebo napríklad vtedy, keď má zamestnanec taký dobrý a intenzívny kontakt so zákazníkmi, že môžu prejsť na neho a tým aj na konkurenta.

Keď súd posúdi platnosť konkurenčnej doložky, vezme sa do úvahy aj trvanie dohody, ktorá iniciovala výpoveď, a postavenie zamestnanca u predchádzajúceho zamestnávateľa.

Vážne zavinené činy

Nesúťažná doložka podľa čl. 7: 653 holandského občianskeho zákonníka, odsek 4, neobstojí, ak k ukončeniu pracovnej zmluvy dôjde z dôvodu vážne zavinených činov alebo opomenutia na strane zamestnávateľa, pravdepodobne to tak nie je. Napríklad závažné zavinenia alebo opomenutia existujú, ak je zamestnávateľ vinný z diskriminácie, neplní si povinnosti reintegrácie v prípade choroby zamestnanca alebo vinne nevenoval dostatočnú pozornosť bezpečným a zdravým pracovným podmienkam.

Kritérium Brabant/Van Uffelen

Z rozsudku Brabant/Uffelen vyplýva, že ak dôjde k zásadnej zmene v pracovnom pomere, musí sa doložka o nesúťažení znova podpísať, ak sa doložka o nesúťažení stane v dôsledku toho viac zaťažujúcou. Pri použití kritéria Brabant/Van Uffelen sú dodržané nasledujúce podmienky:

  1. drastické;
  2. nepredvídateľné;
  3. zmeniť;
  4. v dôsledku čoho sa doložka o nesúťažení stala zaťažujúcejšou

„Drastická zmena“ by sa mala vykladať široko a nemusí sa teda týkať iba zmeny funkcie. V praxi však štvrté kritérium často nie je splnené. Tak to bolo napríklad v prípade, v ktorom doložka o nesúťažení uvádzala, že zamestnanec nesmie pracovať pre konkurenciu (ECLI: NL: GHARN: 2012: BX0494). Keďže zamestnanec v čase, keď pracoval pre spoločnosť, prešiel z mechanika na predajného zamestnanca, doložka prekážala zamestnancovi viac kvôli zmene zamestnania než v čase podpisu. Napokon, príležitosti na trhu práce boli teraz pre zamestnanca oveľa väčšie ako predtým ako mechanika.

Tu je dôležité poznamenať, že v mnohých prípadoch sa doložka o nesúťažení ruší len čiastočne, a to najmä vtedy, ak sa v dôsledku zmeny funkcie stala zaťažujúcejšou.

Vzťahová doložka

Doložka o nevyžiadaní je oddelená od doložky o nesúťažení, ale je do istej miery podobná. V prípade doložky o nevyžiadaní nie je zamestnancovi zakázané po skončení zamestnania chodiť do práce ku konkurentovi, ale do kontaktu so zákazníkmi a so vzťahmi spoločnosti. To napríklad zamedzí tomu, aby zamestnanec utekal so zákazníkmi, s ktorými si počas svojho zamestnania dokázal vybudovať určitý vzťah, alebo kontaktuje priaznivých dodávateľov pri rozbiehaní vlastného podnikania. Podmienky vyššie uvedeného prípadu hospodárskej súťaže sa vzťahujú aj na doložku o nevyžiadaní. Doložka o nevyžiadaní je preto platná iba vtedy, ak bola dohodnutá v písaní s dospelý zamestnanec, ktorý uzatvoril pracovnú zmluvu na na dobu neurčitú času.

Podpísali ste nesúťažnú doložku a chcete alebo máte nové zamestnanie? Prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sú odborníkmi v oblasti pracovného práva a radi vám pomôžu.

Law & More