Obrázok obozretného prepúšťania

Obozretné prepustenie

Ktokoľvek môže čeliť prepusteniu

Existuje veľká šanca, najmä v tejto neistej dobe, že zamestnávateľ rozhodne o prepustení. Ak však chce zamestnávateľ pokračovať vo výpovedi, musí svoje rozhodnutie založiť na jednom z konkrétnych dôvodov výpovede, dobre ho odôvodniť a preukázať jeho existenciu. Existuje osem úplných právnych dôvodov na prepustenie.

Najdôležitejší dôvod, ktorý si v súčasnosti zaslúži pozornosť, je obozretné prepustenie, Vplyv korónovej krízy na spoločnosti je koniec koncov obrovský a má dôsledky nielen na spôsob, akým je možné vykonávať prácu v rámci spoločnosti, ale aj na objem predaja. Keď sa práca zastaví, väčšina spoločností naďalej znáša náklady. Čoskoro môže nastať situácia, keď je zamestnávateľ nútený vyhodiť svojich zamestnancov. Pre väčšinu zamestnávateľov sú mzdové náklady najvyššou nákladovou položkou. Je pravda, že v tomto neistom období sa môžu zamestnávatelia odvolať na núdzový fond zamestnanosti Mostging (NOW) a mzdové náklady sú čiastočne kompenzované vládou, takže zamestnávatelia nebudú prepúšťať svojich zamestnancov. Núdzový fond sa však týka iba dočasného dojednania na obdobie najviac troch mesiacov. Potom sa táto kompenzácia mzdových nákladov zastaví a mnoho zamestnancov bude musieť čeliť prepúšťaniu z ekonomických dôvodov, ako je zhoršená finančná situácia alebo strata zamestnania.

Predtým, ako môže zamestnávateľ z obchodných dôvodov pokračovať v prepúšťaní, musí najprv požiadať o povolenie na prepustenie z UWV. Aby mohol zamestnávateľ získať takéto povolenie, musí:

  • správne motivovať dôvod prepustenia a preukázať, že jedno alebo viac pracovných miest v budúcom období 26 týždňov sa nevyhnutne stratí v dôsledku opatrení na efektívne obchodné operácie, ktoré sú zase výsledkom obchodných podmienok;
  • preukázať, že nie je možné prideliť zamestnanca iná vhodná poloha v rámci svojej spoločnosti;
  • preukázať, že splnil požiadavky princíp odrazuinými slovami zákonný príkaz na prepustenie; zamestnávateľ nemá úplnú voľnosť pri výbere zamestnanca, ktorý má byť prepustený.

Keď zamestnanec dostane príležitosť brániť sa proti tomu, UWV rozhodne, či môže byť zamestnanec prepustený. Ak UWV vydá povolenie na prepustenie, zamestnávateľ ho musí do štyroch týždňov prepustiť prostredníctvom storno listu. Ak zamestnanec nesúhlasí s rozhodnutím UWV, môže podať návrh na okresný súd.

Vzhľadom na vyššie uvedené nemôže byť rozhodnutie týkajúce sa prepustenia jednoducho prijaté zamestnávateľom a na platné prepustenie sa vzťahujú prísne podmienky, ktoré sú prísne. Okrem toho prepustenie so sebou prináša určité práva a povinnosti strán. V tejto súvislosti je dôležité, aby strany nezabúdali na tieto skutočnosti:

  • Zákaz prepustenia, Ak má zamestnanec pracovnú zmluvu na dobu určitú alebo neurčitú, dostáva určitú ochranu pred prepustením. Koniec koncov, existuje niekoľko všeobecných a osobitných zákazov prepustenia, na základe ktorých zamestnávateľ nemôže prepustiť svojho zamestnanca, alebo len za osobitných okolností, a to napriek dôvodom, ako je prepustenie z dôvodu obozretnosti. Napríklad zamestnávateľ nesmie prepustiť svojho zamestnanca počas choroby. Ak zamestnanec ochorel po tom, ako zamestnávateľ podal žiadosť o prepustenie na UWV alebo ak sa zamestnanec už vrátil po vydaní povolenia na prepustenie, zákaz prepúšťania sa neuplatňuje a zamestnávateľ môže naďalej prepúšťať.
  • Prechodná platba. Stáli aj flexibilní zamestnanci majú zákonné právo na prechodné platby bez ohľadu na dôvod. Zamestnanec mal pôvodne nárok na kompenzáciu za prechodné obdobie až po dvoch rokoch. Po zavedení WAB od 1. januára 2020 sa prechodné platby budú zvyšovať od prvého pracovného dňa. Pracovníci v pohotovosti alebo zamestnanci, ktorí sú prepustení počas skúšobnej doby, majú tiež nárok na prechodnú platbu. Na druhej strane sa však prechodné platby zamestnancom s pracovnou zmluvou dlhšou ako desať rokov zrušia. To znamená, že pre zamestnávateľa bude „lacnejšie“ prepustiť zamestnanca s dlhodobou pracovnou zmluvou.

Máte nejaké otázky týkajúce sa prepustenia? Viac informácií o dôvodoch, postupoch a našich službách nájdete na našej miesto prepustenia, na Law & More Chápeme, že prepustenie je jedným z najrozsiahlejších opatrení v pracovnom práve, ktoré má ďalekosiahle následky pre zamestnanca aj zamestnávateľa. Preto používame osobný prístup a spolu s vami môžeme určiť vašu situáciu a možnosti. Máte na mysli prepustenie? Prosím kontaktujte Law & More. Law & More právnici sú odborníci v oblasti práva prepúšťania a sú radi, že vám počas procesu prepúšťania môžu poskytnúť právnu radu alebo pomoc.

Law & More