Obrázok rodičovskej autority

Rodičovská autorita

Keď sa dieťa narodí, matka dieťaťa nad ním má automaticky rodičovskú autoritu. Okrem prípadov, keď je v tom čase ešte matka sama maloletá. Ak je matka vydatá za svojho partnera alebo má registrované partnerstvo počas narodenia dieťaťa, má nad ním automaticky kontrolu aj otec dieťaťa. Ak matka a otec dieťaťa žijú výlučne spolu, spoločné opatrovníctvo sa automaticky neuplatňuje. V prípade spoločného života musí otec dieťaťa, ak si to želá, spoznať dieťa na magistráte. To neznamená, že partner má dieťa v opatrovníctve. Za týmto účelom musia rodičia spoločne predložiť súdu žiadosť o spoločnú starostlivosť.

Čo znamená rodičovská autorita?

Rodičovská autorita znamená, že rodičia majú právomoc rozhodovať o dôležitých rozhodnutiach v živote ich maloletého dieťaťa. Napríklad lekárske rozhodnutia, výber školy alebo rozhodnutie, kde bude mať dieťa hlavné bydlisko. V Holandsku máme väzbu s jednou hlavou a spoločnú väzbu. Väzba s jednou hlavou znamená, že väzba je v rukách jedného z rodičov a spoločná väzba znamená, že väzbu vykonávajú obaja rodičia.

Môže sa spoločný orgán zmeniť na jednohlavý?

Základnou zásadou je, že spoločná starostlivosť o dieťa, ktorá existovala v čase manželstva, pokračuje aj po rozvode. Je to často v záujme dieťaťa. V rozvodových konaniach alebo v rozvodových konaniach však môže jeden z rodičov požiadať súd, aby prevzal väzbu pre jednu hlavu. Táto žiadosť bude vyhovená iba v nasledujúcich prípadoch:

  • ak existuje neprijateľné riziko, že by dieťa bolo uväznené alebo stratené medzi rodičmi, a neočakáva sa, že sa to v dohľadnej dobe dostatočne zlepší, alebo;
  • úprava väzby je inak nevyhnutná v najlepšom záujme dieťaťa.

Praktické skúsenosti ukazujú, že žiadosti o orgán s jednou hlavičkou sa vyhovejú iba vo výnimočných prípadoch. Musí byť splnené jedno z vyššie uvedených kritérií. Ak sa žiadosti o opatrovníctvo s jednou hlavou vyhovie, rodič, ktorý sa stará o dieťa, už nie je povinný konzultovať s druhým rodičom, ak sa jedná o dôležité rozhodnutia v živote dieťaťa. Rodič, ktorý je pozbavený starostlivosti, už nemá slovo v živote dieťaťa.

Najlepšie záujmy dieťaťa

„Najlepšie záujmy dieťaťa“ nemajú konkrétnu definíciu. Toto je neurčitý koncept, ktorý je potrebné vyplniť okolnosťami každej rodinnej situácie. Sudca bude preto musieť pri takomto návrhu preskúmať všetky okolnosti. V praxi sa však používa niekoľko pevných východísk a kritérií. Dôležitým východiskovým bodom je, že spoločná autorita musí byť zachovaná aj po rozvode. Rodičia musia byť schopní robiť dôležité rozhodnutia o dieťati spoločne. To tiež znamená, že rodičia musia byť schopní navzájom dobre komunikovať. Zlá komunikácia alebo takmer žiadna komunikácia však nestačí na získanie výhradného zaistenia. Súd iba vtedy, keď zlá komunikácia medzi rodičmi vytvorí riziko, že sa deti uväznia medzi rodičmi, a ak sa neočakáva, že sa to v krátkom čase zlepší, súd spoločnú väzbu zruší.

V priebehu konania môže sudca tiež niekedy požiadať o radu odborníka, aby určil, čo je v najlepšom záujme dieťaťa. Potom môže napríklad požiadať Radu na ochranu dieťaťa, aby prešetrila a vydala správu o tom, či je jednotná alebo spoločná väzba v najlepšom záujme dieťaťa.

Môže sa orgán zmeniť z jednohlavého na spoločný?

Ak existuje väzba s jednou hlavou a obaja rodičia ju chcú zmeniť na spoločnú väzbu, je možné ju dohodnúť súdnou cestou. Môžete o to požiadať písomne ​​alebo digitálne prostredníctvom formulára. V takom prípade sa do registra úschovy urobí poznámka v tom zmysle, že príslušné dieťa má spoločnú starostlivosť.

Ak sa rodičia nedohodnú na zmene z jedinej starostlivosti do spoločnej starostlivosti, môže rodič, ktorý v tom čase nevlastní dieťa, podať vec na súde a požiadať o spolupoistenie. Toto bude odmietnuté, iba ak existuje vyššie uvedené tajné a stratené kritérium alebo ak je odmietnutie inak nevyhnutné v najlepšom záujme dieťaťa. V praxi sa často vyhovie žiadosti o zmenu výlučnej starostlivosti do spoločnej starostlivosti. Je to tak preto, lebo v Holandsku máme zásadu rovnakého rodičovstva. Táto zásada znamená, že otcovia a matky by mali mať rovnakú úlohu v starostlivosti a výchove o svoje dieťa.

Koniec rodičovskej autority

Rodičovská starostlivosť sa končí na základe zákona, akonáhle dieťa dosiahne vek 18 rokov. Od tohto okamihu je dieťa plnoleté a má právomoc rozhodovať o svojom vlastnom živote.

Máte otázky týkajúce sa rodičovských právomocí alebo si želáte, aby vám bola poskytnutá pomoc pri postupe pri podávaní žiadosti o výlučný alebo spoločný rodičovský orgán? Kontaktujte priamo jedného z našich skúsených právnikov zaoberajúcich sa rodinným právom. Právnici v Law & More rád vám v takomto konaní poradí a pomôže vám v najlepšom záujme vášho dieťaťa.

Law & More