Plán rodičovstva v prípade rozvodu

Plán rodičovstva v prípade rozvodu

Ak máte maloleté deti a rozvádzate sa, musíte sa o nich dohodnúť. Vzájomné dohody sa stanovia písomne ​​v dohode. Táto dohoda sa nazýva plán rodičovstva. Plán rodičovstva je vynikajúcim základom dobrého rozvodu.

Je plán rodičovstva povinný?

Zákon hovorí, že rodičovský plán je povinný pre zosobášených rodičov, ktorí sa rozvádzajú. Plán rodičovskej starostlivosti sa musí vypracovať aj v prípade, že registrovaným rodičom dôjde k zrušeniu registrovaného partnerstva. Od rodičov, ktorí nie sú manželmi alebo registrovanými partnermi, ale ktorí spoločne vykonávajú rodičovskú zodpovednosť, sa tiež očakáva, že vypracujú plán rodičovstva.

Čo hovorí rodičovský plán?

Zákon predpisuje, že plán rodičovstva musí obsahovať minimálne dohody o:

  • ako ste zapojili deti do prípravy plánu rodičovstva;
  • ako rozdeľujete starostlivosť a výchovu (regulácia starostlivosti) alebo ako zaobchádzate s deťmi (regulácia prístupu);
  • ako a ako často si navzájom dávate informácie o svojom dieťati;
  • ako spolu robíte rozhodnutia o dôležitých témach, napríklad o výbere školy;
  • náklady na starostlivosť a výchovu (výživné na dieťa).

Môžete sa tiež rozhodnúť zahrnúť do rodičovského plánu ďalšie dohody. Napríklad to, čo vy ako rodičia považujete za dôležité pri výchove, určité pravidlá (spánok, domáce úlohy) alebo pohľad na trest. Do rodičovského plánu môžete zahrnúť aj niečo o kontakte s oboma rodinami. Môžete to teda dobrovoľne zahrnúť do plánu rodičovstva.

Vypracovanie rodičovského plánu

Je samozrejme pekné, ak sa dokážete s druhým rodičom dobre dohodnúť. Ak to z akýchkoľvek dôvodov nie je možné, môžete zavolať mediátora alebo rodinného právnika na čísle Law & More, S pomocou Law & More sprostredkovatelia, môžete o obsahu rodičovského plánu diskutovať pod odborným a odborným vedením. Ak sprostredkovanie neponúka riešenie, sú vám k dispozícii aj naši špecializovaní právnici v oblasti rodinného práva. Toto vám umožňuje rokovať s druhým partnerom, aby ste mohli uzavrieť dohody o deťoch.

Čo sa stane s rodičovským plánom?

Súd môže vyhlásiť váš rozvod alebo zrušiť vaše registrované partnerstvo. Právnici rodinného práva z Law & More zašle za vás pôvodný plán rodičovstva na súd. Súd potom pripojí plán rodičovstva k rozsudku o rozvode. Výsledkom je, že rodičovský plán je súčasťou rozhodnutia súdu. Obidvaja rodičia sú preto povinní dodržiavať dohody v pláne rodičovstva.

Nie je možné zostaviť rodičovský plán?

Často sa stáva, že rodičia nedosiahnu úplnú dohodu o obsahu rodičovského plánu. V takom prípade tiež nie sú schopní splniť požiadavku zákonného rozvodu. Pre takéto prípady existuje výnimka. Rodičia, ktorí môžu preukázať, že vyvinuli dostatočné úsilie na dosiahnutie dohody, ale nepodarilo sa im to, môžu to uviesť v dokumentoch pre súd. Súd potom môže vyhlásiť rozvod a sám rozhodnúť o bodoch, v ktorých sa rodičia nedohodnú.

Chcete sa rozviesť a potrebujete pomoc pri zostavovaní rodičovského plánu? Potom Law & More je to správne miesto pre vás. Špecializovaní právnici rodinného práva z Law & More vám môže pomôcť a usmerniť vás pri rozvode a vypracovaní rodičovského plánu.

Law & More