Pomoc, som zatknutý Obrázok

Pomoc, som zatknutý

Keď vás ako podozrivého zastaví vyšetrujúci dôstojník, má právo zistiť vašu totožnosť, aby vedel, s kým má dočinenia.

K zatknutiu podozrivej osoby však môže dôjsť dvoma spôsobmi, a to činovo alebo nečestne.

Červeno-ruký

Boli ste odhalený pri páchaní trestného činu? Potom vás môže zatknúť ktokoľvek. Keď to urobí vyšetrujúci dôstojník, zavedie vás priamo na miesto výsluchu. Prvá vec, ktorú vám vyšetrujúci dôstojník povie, keď vás zatkne, je: „Máte právo mlčať a máte právo na právnika“. Ako podozrivý máte práva, keď vás zatknú, a tieto práva musíte vziať na vedomie. Napríklad nie ste povinní odpovedať na otázky, advokát vám môže pomáhať, máte právo na tlmočníka a môžete nahliadnuť do dokumentov svojho súdneho konania. Vyšetrujúci dôstojník má potom právo aj na vaše zatknutie. Vyšetrujúci dôstojník môže napríklad prehľadať akékoľvek miesto a preskúmať akékoľvek oblečenie alebo predmety, ktoré nesiete.

Nie červenoruký

Ak ste podozrivý zo spáchania trestného činu, na príkaz prokurátora vás zatkne vyšetrovateľ. Toto podozrenie sa však musí týkať trestného činu, pre ktorý je povolená vyšetrovacia väzba. Ide o skutky, za ktoré bol uložený trest odňatia slobody na štyri a viac rokov. Vyšetrovacia väzba je, keď je podozrivý držaný v cele a čaká na rozhodnutie sudcu.

Vyšetrovanie

Po zatknutí vás vyšetrovateľ odvezie na miesto výsluchu. Toto pojednávanie je obžalobou asistenta prokurátora alebo samotného prokurátora. Po obžalobe môže prokurátor rozhodnúť, či podozrivého prepustí alebo ho zadrží na došetrenie. V druhom prípade vás môžu zadržať až na deväť hodín. Ak nie ste podozrivý z trestného činu, pre ktorý je povolená vyšetrovacia väzba, môžete byť zadržaný až deväť hodín. Je dôležité vedieť, že čas medzi 00:00 a 09:00 sa nepočíta. Takže ak vás zatknú o 23:00, deväťhodinový termín sa končí o 17:00. Po výsluchu prokurátorom môže rozhodnúť, či je rozumné v záujme vyšetrovania vás zadržať na dlhší čas. Toto sa nazýva vzatie do väzby a je možné len v prípade trestných činov, pre ktoré je vzatie do väzby povolené. Väzba trvá najviac tri dni, ak to prokurátor nepovažuje za naliehavo potrebné, v takom prípade sa tri dni predĺžia o ďalšie tri dni. Po výsluchu prokurátora vás vypočuje vyšetrujúci sudca.

Vyšetrujúcim sudcom môžete podať žiadosť o prepustenie, pretože väzba bola nezákonná. To znamená, že si myslíte, že ste nemali byť vzatí do väzby a chceli by ste byť prepustení. Potom o tom môže rozhodnúť vyšetrujúci sudca. Budete prepustení, ak vám to bude udelené, a v prípade zamietnutia vás vrátia do policajnej väzby.

Dočasné zadržanie

Po vzatí do väzby môže sudca vydať príkaz na vašu väzbu na príkaz prokurátora. Uskutočňuje sa v zadržiavacom dome alebo na policajnej stanici a trvá maximálne štrnásť dní. Príkaz na zadržanie je prvou fázou vyšetrovacej väzby. Predpokladajme, že prokurátor považuje za potrebné ponechať vás vo vyšetrovacej väzbe na dlhší čas po uplynutí tejto doby. V takom prípade môže súd na návrh prokurátora nariadiť väzbu. Potom budete zadržaní maximálne ďalších 90 dní. Potom súd rozhodne a vy budete vedieť, či budete potrestaný alebo prepustený. Počet dní, počas ktorých ste boli vzatí do policajnej väzby, príkazu na zadržanie alebo príkazu na zadržanie, sa nazýva vyšetrovacia väzba. Sudca môže pri vynesení rozsudku rozhodnúť o znížení trestu odpočítaním väzby od počtu dní/mesiacov/rokov, ktoré budete musieť stráviť vo väzení.

Law & More