Povinné vyrovnanie: Súhlasiť alebo nesúhlasiť?

Povinné vyrovnanie: Súhlasiť alebo nesúhlasiť?

Dlžník, ktorý už nie je schopný splácať svoje nesplatené dlhy, má niekoľko možností. Môže podať svoju žiadosť bankrot alebo požiadať o prijatie k zákonnému reštrukturalizačnému usporiadaniu dlhu. Veriteľ môže tiež požiadať o bankrot svojho dlžníka. Predtým, ako bude môcť byť dlžník prijatý k WSNP (zákon o reštrukturalizácii dlhov fyzických osôb), bude musieť podstúpiť priateľské konanie. V tomto procese sa uskutoční pokus o priateľské urovnanie sporu so všetkými veriteľmi. Ak jeden alebo viac veriteľov nesúhlasí, môže dlžník požiadať súd, aby prinútil odmietajúcich veriteľov súhlasiť s vyrovnaním.

Povinné vyrovnanie

Povinné vyrovnanie je upravené v článku 287a zákona o bankrote. Veriteľ musí predložiť súdu žiadosť o povinné vyrovnanie súčasne so žiadosťou o prijatie na WSNP. Následne sú všetci odmietajúci veritelia predvolaní na pojednávanie. Potom môžete podať písomnú obhajobu alebo sa môžete vyjadriť počas pojednávania. Súd posúdi, či ste mohli priateľské urovnanie primerane odmietnuť. Bude sa brať do úvahy nepomer medzi vašim záujmom o odmietnutie a záujmami dlžníka alebo ostatných veriteľov, ktorých sa toto odmietnutie týka. Ak je súd toho názoru, že ste nemohli rozumne odmietnuť súhlas s dohodou o vyrovnaní dlhu, žiadosti o uloženie povinného vyrovnania bude vyhovené. Potom budete musieť súhlasiť s ponúkaným vyrovnaním a potom budete musieť prijať čiastočnú platbu vašej pohľadávky. Okrem toho ako veriteľ, ktorý odmieta, budete zaviazaný na náhradu trov konania. Ak povinné vyrovnanie nebude uložené, bude sa posudzovať, či je váš dlžník prijatý na reštrukturalizáciu dlhu, a to minimálne dovtedy, kým dlžník trvá na svojej žiadosti.

Povinné vyrovnanie: Súhlasiť alebo nesúhlasiť?

Musíte súhlasiť ako veriteľ?

Východiskom je, že máte nárok na úplnú úhradu svojej pohľadávky. Preto v zásade nemusíte súhlasiť s čiastočnou platbou alebo (priateľskou) platbou.

Súd bude pri posudzovaní žiadosti brať do úvahy rôzne skutočnosti a okolnosti. Sudca často posúdi tieto aspekty:

  • návrh je dobre a spoľahlivo zdokumentovaný;
  • návrh na reštrukturalizáciu dlhu posúdil nezávislý a odborný subjekt (napr. mestská úverová banka);
  • bolo dostatočne jasne uvedené, že ponuka je extrémna, ktorú by dlžník mal považovať za finančne spôsobilú;
  • alternatíva bankrotu alebo reštrukturalizácie dlhu ponúka dlžníkovi určité vyhliadky;
  • alternatíva bankrotu alebo reštrukturalizácie dlhu ponúka veriteľovi určité vyhliadky: aká je pravdepodobnosť, že odmietajúci veriteľ dostane rovnakú alebo vyššiu sumu?
  • je pravdepodobné, že nútená spolupráca v rámci dohody o vyrovnaní dlhu narúša hospodársku súťaž pre veriteľa;
  • pre podobné prípady existuje precedens;
  • aká je závažnosť finančného záujmu veriteľa pri úplnom splnení;
  • aký podiel na celkovom dlhu predstavuje odmietajúci veriteľ;
  • odmietajúci veriteľ je sám spolu s ostatnými veriteľmi, ktorí súhlasia s vyrovnaním dlhu;
  • predtým došlo k priateľskému alebo nútenému vyrovnaniu dlhu, ktoré nebolo riadne implementované. [1]

Uvádzame príklad na objasnenie spôsobu, akým sudca posudzuje takéto prípady. V prípade odvolacieho súdu vo veci Den Bosch [2] sa malo za to, že ponuku, ktorú dlžník ponúkol svojim veriteľom v rámci priateľského urovnania, nemožno považovať za extrém, ktorý by sa podľa neho mohol primerane očakávať z finančného hľadiska. . Je dôležité poznamenať, že dlžník bol stále relatívne mladý (25 rokov) a čiastočne z dôvodu tohto veku mal v zásade vysokú potenciálnu zárobkovú schopnosť. Bola by tiež schopná krátkodobo absolvovať pracovnú stáž. V tejto situácii sa dalo očakávať, že si dlžník bude môcť nájsť platené miesto. Skutočné očakávania týkajúce sa zamestnania neboli zahrnuté do ponúknutej dohody o vyrovnaní dlhu. Vo výsledku nebolo možné správne určiť, čo z hľadiska výsledkov ponúkne cesta zákonnej reštrukturalizácie dlhu. Ďalej dlh dlhujúceho veriteľa, ktorý odmietol, DUO, tvoril veľkú časť celkového dlhu. Odvolací súd bol toho názoru, že DUO môže dôvodne odmietnuť súhlas so zmierom.

Tento príklad slúži iba na ilustráciu. Boli s tým spojené aj ďalšie okolnosti. To, či veriteľ môže odmietnuť súhlas so zmierom, sa líši prípad od prípadu. Závisí to od konkrétnych skutočností a okolností. Stojíte pred povinným vyrovnaním? Kontaktujte jedného z právnikov na čísle Law & More, Môžu za vás vypracovať obhajobu a pomôcť vám počas pojednávania.

[1] Odvolací súd s-Hertogenbosch 9. júla 2020, ECLI: NL: GHSHE: 2020: 2101.

[2] Odvolací súd s-Hertogenbosch z 12. apríla 2018, ECLI: NL: GHSHE: 2018: 1583.

Law & More