Zbaviť otca rodičovskej autority: je to možné?

Zbaviť otca rodičovskej autority: je to možné?

Ak sa otec nemôže starať a vychovávať dieťa, alebo je dieťa vážne ohrozené vo svojom vývoji, môže nasledovať zánik rodičovskej právomoci. V niekoľkých prípadoch môže byť riešením mediácia alebo iná sociálna pomoc, no ak sa to nepodarí, logickou voľbou je ukončenie rodičovskej právomoci. Za akých podmienok môže dôjsť k ukončeniu starostlivosti otca? Skôr než budeme môcť odpovedať na túto otázku, musíme presne vedieť, čo je rodičovská autorita a čo zahŕňa.

Čo je to rodičovská autorita?

Keď máte dieťa v opatere, môžete robiť dôležité rozhodnutia ovplyvňujúce dieťa. Patrí medzi ne napríklad výber školy a rozhodnutia o starostlivosti a výchove. Do určitého veku zodpovedáte aj za prípadné škody spôsobené vaším dieťaťom. Pri spoločnej starostlivosti sú obaja rodičia zodpovední za výchovu a starostlivosť o dieťa. Ak má starostlivosť len jeden z rodičov, hovoríme o výhradnej starostlivosti.

Keď sa narodí dieťa, matka ho má automaticky v starostlivosti. Ak je matka vydatá alebo je v registrovanom partnerstve, otec má tiež opatrovníctvo od narodenia. Otec nemá automatické opatrovníctvo v prípadoch, keď rodičia nie sú zosobášení alebo v registrovanom partnerstve. Otec o to potom musí požiadať so súhlasom matky.

Poznámka: Rodičovská starostlivosť je oddelená od toho, či otec dieťa uznal. Často je v tom veľa nejasností. Pozrite si náš ďalší blog „Uznanie a rodičovská autorita: vysvetlené rozdiely“.

Odmietnutie rodičovskej autority otca

Ak matka nechce, aby otec získal starostlivosť o dieťa prostredníctvom súhlasu, matka môže udelenie súhlasu odmietnuť. V tomto prípade sa otec môže dostať do opatery len súdnou cestou. Ten si potom bude musieť najať svojho právnika, aby požiadal súd o povolenie.

Poznámka! V utorok 22. marca 2022 Senát schválil návrh zákona, ktorý umožňuje nezosobášeným partnerom zákonnú spoločnú starostlivosť po uznaní ich dieťaťa. Keď tento zákon nadobudne účinnosť, nezosobášení a neregistrovaní partneri budú automaticky zodpovední za spoločnú starostlivosť po uznaní dieťaťa. Tento zákon však doteraz nenadobudol účinnosť.

Kedy končí rodičovská autorita?

Rodičovská autorita končí v týchto prípadoch:

  • Keď dieťa dosiahne vek 18 rokov. Dieťa je teda oficiálne dospelé a môže samo robiť dôležité rozhodnutia;
  • Ak dieťa vstúpi do manželstva pred dovŕšením 18. roku veku. Vyžaduje si to osobitné povolenie, keď sa dieťa uzavretím manželstva stane plnoleté;
  • Keď sa 16- alebo 17-ročné dieťa stane slobodnou matkou a súd vyhovie žiadosti o vyhlásenie plnoletosti.
  • Prepustením alebo diskvalifikáciou jedného alebo viacerých detí z rodičovskej starostlivosti.

Zbaviť otca rodičovskej autority

Chce matka odobrať otcovi starostlivosť? Ak áno, na tento účel by sa malo na súde začať petičné konanie. Pri posudzovaní situácie je prvoradým záujmom sudcu, či je zmena v záujme dieťaťa. Na tento účel sudca v zásade používa takzvané „kritérium upnutia“. Sudca má veľkú slobodu pri zvažovaní záujmov. Test kritéria pozostáva z dvoch častí:

  • Existuje neprijateľné riziko uväznenia alebo straty dieťaťa medzi rodičmi a nepredpokladá sa, že by sa to v dohľadnej budúcnosti dostatočne zlepšilo, alebo je inak v najlepšom záujme dieťaťa potrebná zmena starostlivosti.

V zásade sa toto opatrenie používa iba v situáciách, ktoré sú pre dieťa veľmi škodlivé. To môže zahŕňať jedno alebo viac z nasledujúcich správaní:

  • Škodlivé/kriminálne správanie voči dieťaťu alebo v jeho prítomnosti;
  • Škodlivé/kriminálne správanie na úrovni bývalého partnera. Správanie, ktoré zaisťuje, že od druhého zvereného rodiča nemožno odôvodnene očakávať (už dlhšie), že sa zapojí do konzultácií so škodlivým rodičom;
  • Odďaľovanie alebo (nemotivované) blokovanie rozhodnutí, ktoré sú pre dieťa kľúčové. Byť nedostupný pre konzultácie alebo „nevystopovateľný“;
  • Správanie, ktoré núti dieťa do konfliktu lojality;
  • Odmietnutie pomoci rodičom medzi sebou a/alebo dieťaťu.

Je ukončenie väzby konečné?

Ukončenie väzby je zvyčajne konečné a nezahŕňa dočasné opatrenie. Ak sa však okolnosti zmenia, otec, ktorý stratil opatrovníctvo, môže požiadať súd o „obnovenie“ starostlivosti. Samozrejme, že otec potom musí preukázať, že medzitým je schopný niesť (trvalo) zodpovednosť za starostlivosť a výchovu.

jurisdikcie

V judikatúre je zriedkavé, že by bol otcovi pozbavená alebo odopretá rodičovská právomoc. Zlá komunikácia medzi rodičmi už nie je rozhodujúca. Čoraz častejšie vidíme, že aj keď už medzi dieťaťom a druhým rodičom nie je žiadny kontakt, sudca si stále zachováva rodičovskú autoritu; aby som neprerušil túto 'poslednú kravatu'. Ak otec dodržiava bežné mravy a je ochotný a dostupný na konzultácie, žiadosť o zverenie do výhradnej starostlivosti nemá veľkú šancu na úspech. Na druhej strane, ak existujú dostatočné dôkazy proti otcovi týkajúce sa škodlivých udalostí, ktoré ukazujú, že spoločné rodičovské práva a povinnosti nefunguje, potom je žiadosť oveľa úspešnejšia.

záver

Zlý vzťah medzi rodičmi nestačí na to, aby bol otec zbavený rodičovskej právomoci. Zmena opatrovníctva je zrejmá, ak nastane situácia, keď sú deti uväznené alebo stratené medzi rodičmi, pričom v krátkodobom horizonte nedôjde k zlepšeniu.

Ak chce matka zmenu opatrovníckeho práva, je dôležité, ako toto konanie iniciuje. Sudca sa tiež pozrie na jej vstup do situácie a na to, aké kroky podnikla, aby rodičovská autorita fungovala.

Máte nejaké otázky v dôsledku tohto článku? Ak áno, kontaktujte nás rodinní právnici bez akéhokoľvek záväzku. Radi Vám poradíme a usmerníme.

 

Law & More