Publikačné a portrétové práva

Publikačné a portrétové práva

Jedna z najdiskutovanejších tém majstrovstiev sveta 2014. Robin van Persie, ktorý vyrovnáva skóre proti Španielsku v kĺzavom skoku s krásnou hlavičkou. Jeho vynikajúci výkon vyústil aj do reklamy Calvé v podobe plagátu a reklamy. Reklama rozpráva príbeh 5-ročného Robina van Persieho, ktorý si zarába vstupom do Excelsioru rovnakým druhom kĺzavého ponoru. Robin bol pravdepodobne dobre zaplatený za reklamu, ale dalo by sa toto použitie autorských práv upraviť a upraviť aj bez súhlasu Persieho?

Definícia

Právo na portrét je súčasťou autorských práv. Autorský zákon oddeľuje dve situácie týkajúce sa portrétnych práv, a to portrét, ktorý bol vytvorený pri priradení, a portrét, ktorý nebol priraďovaný. Medzi oboma situáciami existuje veľký rozdiel v dôsledkoch uverejnenia a právach zúčastnených strán.

Publikačné a portrétové práva

Kedy hovoríme o portréte? Predtým, ako bude možné odpovedať na otázku, aké je právo na portrét a ako ďaleko toto právo dosahuje, treba na prvom mieste odpovedať na otázku, čo je to portrét. Opis právnych predpisov nedáva úplné a jasné vysvetlenie. Ako opis portrétu sa uvádza: „obraz tváre osoby, či už je alebo nie je zobrazený na iných častiach tela, akýmkoľvek spôsobom je vyrobený“.

Ak sa pozrieme iba na toto vysvetlenie, mohli by sme si myslieť, že portrét zahŕňa iba tvár osoby. Nie je to však tak. Mimochodom, doplnenie: „akýmkoľvek spôsobom je vyrobené“ znamená, že pre portrét nezáleží na tom, či je fotografovaný, maľovaný alebo navrhnutý v akejkoľvek inej podobe. Televízne vysielanie alebo karikatúra preto môžu spadať aj do rozsahu portrétu. Toto objasňuje, že rozsah pojmu „portrét“ je široký. Portrét zahŕňa aj video, ilustráciu alebo grafické znázornenie. V súvislosti s touto vecou sa vedú rôzne konania a Najvyšší súd sa tým nakoniec podrobnejšie zaoberal, konkrétne pojem „portrét“ sa používa, keď je osoba zobrazená rozpoznateľným spôsobom. Toto rozpoznanie možno nájsť v znakoch tváre a tvári, ale tiež v niečom inom. Myslite napríklad na charakteristický postoj alebo účes. Svoju úlohu môže hrať aj okolie. Osoba, ktorá kráča pred budovou, kde pracuje, je pravdepodobnejšie spoznaná, ako keď bola táto osoba zobrazená na mieste, kam by za normálnych okolností nikdy nešla.

Zákonné práva

Porušenie práva na portrét môže nastať, ak je vyobrazená osoba na fotografii rozpoznateľná a zverejnená. Musí sa určiť, či bol portrét objednaný alebo nie, a či súkromie má prednosť pred slobodou prejavu. Ak si osoba zadala portrét, portrét sa môže zverejniť, iba ak príslušná osoba udelila povolenie. Aj keď autorské práva k dielu patria autorovi portrétu, nemôžu ho bez súhlasu zverejniť. Druhou stranou mince je, že vyobrazená osoba tiež nemôže robiť všetko s portrétom. Vyobrazená osoba môže samozrejme použiť portrét na súkromné ​​účely. Ak chce zobrazená osoba zverejniť portrét, musí mať povolenie od jeho tvorcu. Koniec koncov, tvorca má autorské práva.

Podľa § 21 autorského zákona je tvorca teoreticky oprávnený portrét voľne publikovať. Nie je to však absolútne právo. Dotknutá osoba môže proti zverejneniu konať, ak a v rozsahu, v akom má na tom primeraný záujem. Právo na súkromie sa často označuje ako primeraný záujem. Známe osoby, ako sú športovci a umelci, môžu mať okrem primeraného záujmu aj ďalšie obchodné záujmy zabraňujúce zverejneniu. Okrem komerčných záujmov však môžu mať celebrity aj iný záujem. Napokon existuje šanca, že kvôli publikácii utrpí poškodenie jeho dobrej povesti. Pretože koncept „primeraného záujmu“ je subjektívny a strany sa zvyčajne zdráhajú dohodnúť sa na záujme, môžete vidieť, že o tomto koncepte sa vedie veľa konaní. Je potom na súde, aby určil, či záujem portrétovanej osoby prevažuje nad záujmom zhotoviteľa a publikácie.

Nasledovné dôvody sú dôležité pre právo na portrét:

  • primeraný záujem
  • obchodný záujem

Ak sa pozrieme na príklad Robina van Persie, je zrejmé, že vzhľadom na svoju veľkú slávu má primeraný aj komerčný záujem. Súdnictvo určilo, že finančné a obchodné záujmy top športovca možno považovať za primeraný záujem v zmysle § 21 autorského zákona. Podľa tohto článku nie je zverejnenie a reprodukcia portrétu povolené bez súhlasu osoby zobrazenej na portréte, ak je odôvodnený záujem tejto osoby proti zverejneniu. Vrcholový športovec môže za povolenie používať svoj portrét na komerčné účely účtovať poplatok. Týmto spôsobom môže tiež využiť svoju popularitu, ktorá môže mať napríklad formu sponzorskej zmluvy. Ale čo amatérsky futbal, ak ste menej známy? Za určitých okolností sa právo na portrét vzťahuje aj na špičkových amatérskych športovcov. V rozsudku Vanderlyde / vydavateľstvo Spaarnestad sa amatérsky športovec postavil proti zverejneniu svojho portrétu v týždenníku. Portrét vznikol bez jeho poverenia a za vydanie publikácie nedal súhlas ani nedostal finančnú kompenzáciu. Súd sa domnieval, že amatérsky športovec má tiež nárok na vyplatenie svojej popularity, ak sa ukáže, že táto popularita má trhovú hodnotu.

porušenie

Ak sa zdá, že vaše záujmy sú porušené, môžete požiadať o zákaz zverejnenia, je však tiež možné, že sa váš obrázok už použil. V takom prípade môžete požiadať o odškodnenie. Táto kompenzácia nie je vo všeobecnosti príliš vysoká, ale závisí od niekoľkých faktorov. Proti porušovaniu portrétnych práv existujú štyri možnosti:

  • Predvolanie s vyhlásením o zdržaní sa konania
  • Predvolanie na občianske súdne konanie
  • Zákaz uverejňovania
  • Kompenzácia

sankcie

V okamihu, keď sa ukáže, že je porušené niekoho právo na portrét, je často dôležité čo najskôr dosiahnuť súdny zákaz ďalších publikácií. V závislosti od situácie je tiež možné nechať publikácie stiahnuť z komerčného trhu. Tomu sa hovorí stiahnutie z trhu. Tento postup je často sprevádzaný nárokom na náhradu škody. Konaním, ktoré bude v rozpore s právom na portrét, môže portrétovaná osoba utrpieť škodu. Výška náhrady závisí od spôsobenej škody, ale aj od portrétu a spôsobu zobrazenia osoby. Podľa článku 35 autorského zákona je tiež uložená pokuta. Ak dôjde k porušeniu práva na portrét, páchateľ práva na portrét je vinný z porušenia a bude pokutovaný.

Ak je vaše právo porušené, môžete tiež požadovať náhradu škody. Môžete tak urobiť, ak už bol váš obrázok zverejnený a domnievate sa, že boli vaše záujmy porušené.

Výšku náhrady často určí súd. Dva známe príklady sú „teroristická fotografia Schiphola“, na ktorej vojenská polícia vybrala muža s moslimským vzhľadom na bezpečnostnú kontrolu s textom pod obrázkom „Je Schiphol stále v bezpečí?“ a situácia muža, ktorý bol na ceste k vlaku, bol photoshopovaný, keď kráčal po Červenom svetle, a skončil v novinách pod nadpisom „Pozeranie na kurvy“.

V obidvoch prípadoch sa usúdilo, že súkromie prevažuje nad slobodou prejavu fotografa. To znamená, že nemôžete zverejniť iba všetky fotografie, ktoré nasnímate na ulici. Spravidla sú tieto druhy poplatkov od 1500 2500 do XNUMX XNUMX eur.

Ak popri odôvodnenom záujme existuje aj obchodný záujem, kompenzácia môže byť oveľa vyššia. Kompenzácia potom závisí od toho, čo sa v podobných úlohách ukázalo ako užitočné, a preto môže dosahovať desiatky tisíc eur.

Kontakt

Vzhľadom na možné sankcie je rozumné konať opatrne pri zverejňovaní portrétov a čo najviac sa snažiť získať povolenie dotknutých osôb vopred. Koniec koncov, predchádza sa tomu veľa diskusií.

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o predmete práv na portrét alebo ak môžete používať určité portréty bez povolenia, alebo ak si myslíte, že niekto porušuje vaše právo na portrét, môžete sa obrátiť na právnikov Law & More.

Law & More