Pracovná zmluva na dobu určitú

Pracovná zmluva na dobu určitú

Zatiaľ čo pracovné zmluvy na dobu určitú boli skôr výnimkou, zdá sa, že sa stali pravidlom. Pracovná zmluva na dobu určitú sa nazýva aj pracovná zmluva na dobu určitú. Takáto pracovná zmluva sa uzatvára na dobu určitú. Často sa uzatvára na šesť mesiacov alebo rok. Okrem toho je možné túto zmluvu uzavrieť aj na dobu trvania diela. Na čo si dať pozor pri ponúkaní pracovnej zmluvy? Čo do nej dávate? A ako sa končí pracovná zmluva?

Čo je to?

Pracovná zmluva na dobu určitú sa uzatvára na dobu určitú. Môže to trvať niekoľko mesiacov, ale aj niekoľko rokov. Potom pracovný pomer na dobu určitú končí. Končí sa teda automaticky a zamestnávateľ ani zamestnanec už nemusia konať. Zamestnávateľ však môže zodpovedať za škodu, ak nedodrží výpovednú dobu pri skončení pracovného pomeru na dobu určitú. Dôsledkom „automatického“ uplynutia platnosti je, že zamestnanci majú menšiu istotu s pracovnou zmluvou na dobu určitú, pretože zamestnávateľ už nemusí dať výpoveď (prostredníctvom výpovede od UWV) alebo sa rozpustiť (prostredníctvom okresného súdu), aby sa zbavil zamestnanca. V prípade pracovného pomeru na dobu neurčitú musí dôjsť k ukončeniu alebo zániku pracovnej zmluvy. S týmito formami ukončenia sa spája pomerne veľa podmienok.

Najmä v zlých ekonomických časoch sa pre zamestnávateľov stala pracovná zmluva na dobu určitú zaujímavou možnosťou.

Ponúknite zmluvu na dobu určitú.

Pred ponúknutím zmluvy je potrebné zvážiť niekoľko základných bodov:

Reťazové usporiadanie: počet zmlúv na dobu určitú

Pri pracovnej zmluve na dobu určitú musíte zvážiť takzvané reťazové pravidlo. To určuje, kedy sa pracovná zmluva na dobu určitú zmení na trvalú pracovnú zmluvu. Podľa tohto nariadenia môžete v priebehu 36 mesiacov uzavrieť najviac tri po sebe nasledujúce dočasné pracovné zmluvy. V kolektívnej zmluve môžu platiť aj iné dojednania

Uzatvárate viac ako tri po sebe nasledujúce dočasné pracovné zmluvy? Alebo pracovné zmluvy presahujú 36 mesiacov vrátane intervalov do 6 mesiacov? A nie je v kolektívnej zmluve ustanovenie, ktoré zvyšuje počet zmlúv alebo toto obdobie? Potom sa posledná pracovná zmluva na dobu určitú automaticky zmení na trvalú pracovnú zmluvu.

Pracovné zmluvy sú po sebe nasledujúce, ak bol zamestnanec mimo pracovného pomeru šesť mesiacov alebo menej. Chcete prelomiť reťaz pracovných zmlúv? Potom musíte zabezpečiť viac ako šesť mesiacov.

cao

Kolektívna zmluva (CAO) niekedy obsahuje ustanovenia o ponuke pracovnej zmluvy na dobu určitú. Kolektívna zmluva môže napríklad obsahovať výnimky z pravidla reťazca zmlúv. Myslite na ustanovenia umožňujúce viac dočasných pracovných zmlúv na dlhšie obdobia. Má vaša spoločnosť alebo odvetvie kolektívnu pracovnú zmluvu? Potom skontrolujte, čo je v tejto oblasti regulované.

Rovnaké zaobchádzanie

Zamestnanci by mali mať možnosť počítať s rovnakým zaobchádzaním. To platí aj pri ponuke pracovnej zmluvy na dobu určitú. Napríklad je zakázané neobnoviť dočasnú pracovnú zmluvu tehotnej zamestnankyni alebo chronicky chorej zamestnankyni z dôvodu tehotenstva alebo chronického ochorenia.

Postupní zamestnávatelia

Existujú následní zamestnávatelia? Potom reťazec pracovných zmlúv pokračuje (a možno ich započítať). Ďalší zamestnávatelia môžu byť prípadom prevzatia spoločnosti. Alebo ak je zamestnanec zamestnaný v agentúre práce a neskôr priamo u zamestnávateľa. Zamestnanec potom získa iného zamestnávateľa, ale naďalej vykonáva rovnakú alebo podobnú prácu.

Obsah zmluvy

Obsah pracovnej zmluvy do značnej miery zodpovedá pracovnej zmluve na dobu neurčitú. Existuje však niekoľko zvláštností:

Trvanie

V pracovnej zmluve na dobu určitú musí byť uvedená doba trvania pracovnej zmluvy. Termín je zvyčajne označený dátumom začiatku a dátumom ukončenia.

Je tiež možné, že pracovná zmluva na dobu určitú nebude obsahovať dátum skončenia, napríklad v prípade pracovnej zmluvy na dobu trvania projektu. Alebo nahradiť dlhodobo chorého zamestnanca, kým nebude môcť samostatne pokračovať v práci. V týchto prípadoch musíte byť schopní objektívne určiť ukončenie projektu alebo návrat dlhodobo chorého zamestnanca. Koniec pracovnej zmluvy potom závisí od tohto objektívneho určenia a nie od vôle zamestnanca alebo zamestnávateľa.

Doložka o predbežnej výpovedi

Zahrnutie doložky o dočasnom ukončení do pracovnej zmluvy na dobu určitú je rozumné. Táto klauzula dáva možnosť predčasne ukončiť pracovnú zmluvu. Nezabudnite pomenovať výpovednú lehotu. Majte na pamäti, že predčasne ukončiť pracovný pomer môže nielen zamestnávateľ, ale aj zamestnanec.

skúška

V pracovnej zmluve na dobu určitú je skúšobná doba povolená len niekedy. Skúšobnú dobu môžete dohodnúť len v pracovných zmluvách na dobu určitú s týmto trvaním zmluvy:

  • Viac ako šesť mesiacov, ale menej ako dva roky: maximálna jednomesačná skúšobná doba;
  • 2 roky alebo viac: skúšobná doba maximálne dva mesiace;
  • Bez dátumu ukončenia: skúšobná doba maximálne jeden mesiac.

Konkurenčná doložka

Od 1. januára 2015 je zakázané uvádzať do pracovnej zmluvy na dobu určitú konkurenčnú doložku. Výnimkou z tohto hlavného pravidla je, že konkurenčná doložka môže byť zahrnutá do pracovnej zmluvy na dobu určitú, ak je konkurenčná doložka doplnená odôvodnením preukazujúcim, že doložka je potrebná z dôvodu podstatných obchodných alebo služobných záujmov časť zamestnávateľa. Konkurenčnú doložku teda možno do pracovnej zmluvy na dobu určitú zahrnúť len vo výnimočných prípadoch.

Kedy sa rýchla zmluva zmení na trvalú zmluvu?

Trvalá zmluva po troch po sebe nasledujúcich dočasných zmluvách

Zamestnanec dostane automaticky zmluvu na dobu neurčitú, ak:

  • má uzatvorené viac ako tri dočasné zmluvy s tým istým zamestnávateľom, alebo;
  • Má viac ako tri dočasné zmluvy s po sebe nasledujúcimi zamestnávateľmi na rovnaký druh práce. (Napríklad, ak zamestnanec najprv pracuje cez pracovnú agentúru a potom sa pripojí priamo k zamestnávateľovi) a;
  • Prestávka (interval) medzi zmluvami je maximálne 6 mesiacov. Pri dočasnej opakujúcej sa práci (neobmedzenej na sezónne práce), ktorú možno vykonávať až 9 mesiacov v roku, môžu byť medzi zmluvami maximálne 3 mesiace. Musí to však byť zahrnuté v kolektívnej zmluve a;
  • 3. zmluva zamestnanca končí 1. januára 2020 alebo neskôr a;
  • Iné podmienky v kolektívnej zmluve nie sú, keďže zmluvy v kolektívnej zmluve majú prednosť.

Trvalá zmluva po troch rokoch dočasných zmlúv

Zamestnanec automaticky získa zmluvu na dobu neurčitú, ak:

  • Viac ako tri roky má u toho istého zamestnávateľa viacero dočasných zmlúv. Alebo pre rovnaký typ práce s nasledujúcimi zamestnávateľmi;
  • Medzi zmluvami je maximálne 6 mesiacov (interval). Pri dočasnej opakujúcej sa práci (neobmedzenej na sezónne práce), ktorú možno vykonávať až 9 mesiacov v roku, môžu byť medzi zmluvami maximálne 3 mesiace. Musí to však byť zahrnuté v kolektívnej zmluve;
  • Iné podmienky v kolektívnej zmluve nie sú.

výnimky

Reťazové pravidlo platí len pre niektorých. Nemáte nárok na automatické predĺženie zmluvy na dobu neurčitú v nasledujúcich situáciách:

  • Na učňovskú zmluvu na kurz BBL (odborný výcvik);
  • Vek do 18 rokov s pracovným časom do 12 hodín týždenne;
  • Dočasný pracovník s agentúrnou doložkou;
  • Ste stážista;
  • Ste zastupujúci učiteľ na základnej škole v prípade choroby učiteľa alebo pedagogického personálu;
  • Máte vek AOW. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi šesť pracovných zmlúv na dobu určitú počas 4 rokov od dovŕšenia dôchodkového veku.

Koniec pracovnej zmluvy na dobu určitú

Pracovná zmluva na dobu určitú sa končí uplynutím dohodnutej doby alebo ukončením projektu. Ide o pracovnú zmluvu na dobu určitú na 6 mesiacov alebo dlhšie? Ak áno, musíte dať výpoveď, tj dať písomne ​​vedieť, či chcete pokračovať v pracovnej zmluve a ak áno, za akých podmienok. Napríklad, ak nepredĺžite pracovnú zmluvu na dobu určitú. Najlepšie by bolo, keby ste dali výpoveď najneskôr mesiac pred skončením pracovného pomeru. Ak tak neurobíte, dlhujete náhradu vo výške jedného mesačného platu. Alebo, ak dáte výpoveď príliš neskoro, pomernú sumu. Je na zamestnávateľovi, aby preukázal, že dal včas písomnú výpoveď. Odporúčame preto zaslať oznámenie doporučene a uschovať si potvrdenie o sledovaní. V súčasnosti sa často používa aj e-mail s potvrdením o prijatí a prečítaní.

záver

Pre zamestnávateľa aj zamestnanca je rozumné nechať si vypracovať potrebné zmluvy (ako sú pracovné zmluvy na dobu určitú a na dobu neurčitú) právnikom. Najmä pre zamestnávateľa môže jediný návrh vytvoriť vzor, ​​ktorý môže použiť pre všetky budúce pracovné zmluvy. Mimochodom, ak sa medzičasom vyskytnú problémy (napr. prepustenie alebo problémy týkajúce sa spotrebiteľského reťazca), je tiež vhodné obrátiť sa na právnika. Dobrý právnik dokáže predchádzať viacerým problémom a riešiť už vzniknuté problémy.

Máte otázky týkajúce sa dočasných zmlúv alebo chcete vypracovať zmluvu? Ak áno, kontaktujte nás. Naši právnici sa špecializujú na pracovného práva a radi vám pomôžeme!

 

Law & More