dočasná zmluva

Prechodná náhrada za pracovnú zmluvu: Ako to funguje?

Za určitých okolností má zamestnanec, ktorého pracovná zmluva končí, nárok na zákonom určenú náhradu. Hovorí sa tomu aj prechodná platba, ktorá má uľahčiť prechod na inú prácu alebo prípadné školenie. Aké sú však pravidlá týkajúce sa tejto prechodnej platby: kedy má na ňu zamestnanec nárok a koľko presne predstavuje prechodná platba? V tomto blogu sú postupne prediskutované pravidlá týkajúce sa platby za prechod (dočasná zmluva).

Prechodná náhrada za pracovnú zmluvu: Ako to funguje?

Právo na prechodovú platbu

V zmysle čl. 7: 673 odsek 1 holandského občianskeho zákonníka, zamestnanec má nárok na prechodnú platbu, ktorú možno použiť aj na iné ako pracovné účely. Čl. 7: 673 BW uvádza, v ktorých prípadoch je zamestnávateľ povinný toto zaplatiť.

Koniec pracovnej zmluvy na podnet zamestnávateľa na podnet zamestnanca
zrušením právo na prechodnú platbu žiadne právo*
rozpustením právo na prechodnú platbu žiadne právo*
pôsobením zákona bez pokračovania právo na prechodnú platbu žiadne právo *

* Zamestnanec má nárok na prechodnú platbu iba vtedy, ak je to dôsledok vážne zavinených činov alebo opomenutí zamestnávateľa. To platí len vo veľmi vážnych prípadoch, ako je sexuálne obťažovanie a rasizmus.

výnimky

V niektorých prípadoch však zamestnávateľ nedlhuje prechodnú platbu. Výnimkou sú:

  • zamestnanec je mladší ako osemnásť a odpracoval v priemere menej ako dvanásť hodín týždenne;
  • skončí sa pracovná zmluva so zamestnancom, ktorý dosiahol dôchodkový vek;
  • ukončenie pracovnej zmluvy je výsledkom vážne zavinených činov zamestnanca;
  • na zamestnávateľa bol vyhlásený konkurz alebo je v moratóriu;
  • kolektívna zmluva upravuje, že ak dôjde k prepusteniu z ekonomických dôvodov, môžete namiesto prechodnej platby dostať náhradné ustanovenie. Toto náhradné zariadenie samozrejme podlieha určitým podmienkam.

Výška platby za prechod

Prechodná platba predstavuje 1/3 hrubej mesačnej mzdy za rok služby (od 1. pracovného dňa).

Nasledujúci vzorec sa používa pre všetky zostávajúce dni, ale aj pre zamestnanie, ktoré trvalo menej ako rok: (hrubá mzda získaná zo zvyšnej časti pracovnej zmluvy /hrubá mesačná mzda) x (1/3 hrubej mesačnej mzdy /12) .

Presná výška prechodnej platby teda závisí od platu a dĺžky trvania, ktoré zamestnanec u zamestnávateľa odpracoval. Pokiaľ ide o mesačný plat, musí sa pripočítať aj príspevok na dovolenku a ďalšie príspevky, ako sú odmeny a príplatky za nadčasy. Pokiaľ ide o pracovný čas, do výpočtu počtu odpracovaných rokov je potrebné pripočítať aj následné zmluvy zamestnanca s tým istým zamestnávateľom. Sčítať sa musia aj zmluvy následného zamestnávateľa, napríklad ak zamestnanec pôvodne u zamestnávateľa pracoval prostredníctvom agentúry práce. Ak medzi dvoma pracovnými zmluvami zamestnanca bol interval viac ako 6 mesiacov, stará zmluva už nie je zahrnutá vo výpočte počtu odpracovaných rokov služby na výpočet prechodnej platby. Do počtu odpracovaných rokov sa započítavajú aj roky, počas ktorých bol zamestnanec chorý. Ak je totiž zamestnanec dlhodobo chorý s výplatou mzdy a zamestnávateľ ho po dvoch rokoch prepustí, zamestnanec má stále nárok na prechodnú výplatu.

Maximálna prechodná platba, ktorú musí zamestnávateľ zaplatiť, je 84,000 2021 EUR (v roku 84,000) a je každoročne upravovaná. Ak zamestnanec na základe vyššie uvedenej metódy výpočtu prekročí túto maximálnu sumu, dostane v roku 2021 prechodnú platbu iba XNUMX XNUMX EUR.

Od 1. januára 2020 už neplatí, že na právo na prechodnú platbu musela pracovná zmluva trvať najmenej dva roky. Od roku 2020 má každý zamestnanec vrátane zamestnanca s dočasnou zmluvou nárok na prechodnú platbu od prvého pracovného dňa.

Ste zamestnanec a myslíte si, že máte nárok na prechodnú platbu (a nedostali ste ju)? Alebo ste zamestnávateľ a zaujíma vás, či ste povinný svojmu zamestnancovi vyplatiť prechodnú platbu? Prosím kontaktujte Law & More telefonicky alebo e-mailom. Naši špecializovaní a odborní právnici v oblasti pracovného práva vám radi pomôžu.

Law & More