Predsudok

Predsudok

Predsudok: predbežná záruka v prípade neplatiacej strany

Predsudok môže byť vnímaný ako konzervatívna dočasná forma pripútania. Obstavenie pred súdom môže slúžiť na zabezpečenie toho, aby sa dlžník nezbavil svojho majetku skôr, ako sa veriteľ môže domáhať skutočného odškodnenia prostredníctvom zaistenia na základe exekučného titulu, pre ktorý musí súd vydať exekučný titul. Na rozdiel od toho, čo sa často považuje, vedie predsudok k okamžitému uspokojeniu nároku. Predsudok je často používaným nástrojom, ktorý možno použiť aj ako pákový efekt na to, aby sa dlžník dostal do rovnováhy a prinútil ho zaplatiť. V porovnaní s inými krajinami je zadržanie tovaru v Holandsku dosť jednoduché. Ako je možné tovar pripevniť prostredníctvom predsudku a aké sú dôsledky?

Predsudok

Predsudok

Ak niekto chce zaistiť tovar prostredníctvom predsudkov, bude musieť podať žiadosť predbežnému sudcovi. Táto aplikácia bude musieť spĺňať určité požiadavky. Žiadosť musí napríklad obsahovať povahu požadovaného zablokovania, informácie o tom, na ktoré právo sa odvoláva (napríklad vlastníctvo alebo právo na náhradu škody) a sumu, za ktorú si veriteľ želá zaistiť tovar dlžníka. Keď sudca rozhodne o žiadosti, nevykonáva rozsiahly prieskum. Vykonaný výskum je stručný. Žiadosť o zablokovanie predsudkov však bude schválená, iba ak sa preukáže, že existuje dôvodná obava, že sa dlžník alebo tretia osoba, ktorej tovar patrí, zbaví tovaru. Čiastočne z tohto dôvodu nie je dlžník informovaný o žiadosti o zablokovanie predsudkov; záchvat bude prekvapením.

V okamihu schválenia žiadosti sa hlavné konanie týkajúce sa nároku, ktorému zodpovedá zabavenie predsudku, musí začať v lehote stanovenej sudcom, ktorá je najmenej 8 dní od okamihu schválenia žiadosti o predsudok. , Sudca spravidla stanoví tento termín na 14 dní. Obstavenie sa oznámi dlžníkovi prostredníctvom oznámenia o zablokovaní, ktoré mu doručí exekútor. Za normálnych okolností zostane zablokovanie v platnosti až do získania exekučného titulu. Po získaní tohto príkazu sa exekučný titul premení na exekučný titul na zabavenie a veriteľ si môže uplatniť nárok na priložený tovar dlžníka. Ak sudca odmietne vydať exekučný titul, exekúcia sa skončí. Za povšimnutie stojí skutočnosť, že zabavenie predsudku neznamená, že dlžník nemôže predať pripojený tovar. To znamená, že pri predaji zostane zabavenie na tovare.

Aký tovar je možné zaistiť?

Všetky aktíva dlžníka môžu byť spojené. To znamená, že môže dôjsť k zablokovaniu zásob, miezd (zárobkov), bankových účtov, domov, automobilov atď. Pripájanie zárobkov je formou exekúcie. To znamená, že tovar (v tomto prípade zárobky) má v držbe tretia strana (zamestnávateľ).

Zrušenie prílohy

Predväzkové zabavenie tovaru dlžníka možno tiež zrušiť. Po prvé, môže k tomu dôjsť, ak súd vo veci samej rozhodne, že zablokovanie by malo byť zrušené. Zainteresovaná strana (zvyčajne dlžník) môže tiež požiadať o zrušenie zablokovania. Dôvodom môže byť to, že dlžník poskytuje alternatívnu záruku, že zo súhrnného preskúmania vyplýva, že zablokovanie nie je potrebné alebo že došlo k procedurálnej formálnej chybe.

Nevýhody predsudkov

Napriek skutočnosti, že sa zabavenie predsudkov javí ako pekná alternatíva, bude sa musieť brať do úvahy aj skutočnosť, že keď jeden požiada o zabavenie predsudku, môže to mať dôsledky. V okamihu zamietnutia žaloby vo veci samej, ktorej sa rozhodnutie týka, veriteľ, ktorý podal príkaz na zablokovanie, bude zodpovedný za škodu, ktorú utrpí dlžník. Okrem toho konanie o súdnom príkaze stojí peniaze (premýšľajte o súdnych exekútoroch, súdnych poplatkoch a honorároch za právne zastúpenie), z ktorých všetky nebudú uhradené dlžníkom. Okrem toho veriteľ vždy nesie riziko, že nebude mať čo požadovať, napríklad preto, že na priložený majetok existuje hypotéka, ktorá prevyšuje jeho hodnotu a má prednosť pri vykonaní alebo - v prípade zablokovania bankového účtu - pretože existuje nie sú peniaze na bankový účet dlžníka.

Kontakt

V prípade ďalších otázok alebo pripomienok po prečítaní tohto článku sa obráťte na pána Ing. Maxim Hodak, advokát na Law & More cez maxim.hodak@lawandmore.nl alebo mr. Tom Meevis, advokát Law & More cez tom.meevis@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na +31 (0) 40-3690680.

Law & More