Prevod podniku

Prevod podniku

Ak plánujete previesť spoločnosť na niekoho iného alebo prevziať spoločnosť niekoho iného, ​​možno by vás zaujímalo, či sa toto prevzatie vzťahuje aj na personál. V závislosti od dôvodu, prečo je spoločnosť prevzatá, a od spôsobu uskutočnenia prevzatia, to môže alebo nemusí byť žiaduce. Je napríklad časť spoločnosti prevzatá spoločnosťou, ktorá má s takýmito obchodnými aktivitami málo skúseností? V takom prípade môže byť dobré prevziať špecializovaných zamestnancov a umožniť im vykonávať ich bežné činnosti. Na druhej strane, došlo k zlúčeniu dvoch podobných spoločností s cieľom ušetriť náklady? Potom môžu byť určití zamestnanci menej žiaduci, pretože niektoré miesta už boli obsadené a je možné výrazne ušetriť aj na nákladoch práce. To, či by mali byť zamestnanci prevzatí, závisí od uplatniteľnosti nariadenia o „prevode podniku“. V tomto článku vysvetľujeme, kedy je to tak a aké sú dôsledky.

Prevod podniku

Kedy dôjde k prevodu podniku?

Ak dôjde k prevodu podniku, vyplýva to z § 7: 662 holandského občianskeho zákonníka. V tejto časti sa uvádza, že musí dôjsť k prevodu v dôsledku dohody, zlúčenia alebo rozdelenia hospodárskej jednotky, ktorá zachováva svoje identita. Hospodárska jednotka je „skupina organizovaných zdrojov určených na vykonávanie hospodárskej činnosti, bez ohľadu na to, či je alebo nie je ústredná alebo doplnková“. Pretože sa prevzatia v praxi uskutočňujú rôznymi spôsobmi, táto právna definícia neposkytuje jasné usmernenie. Jeho výklad preto výrazne závisí od okolností prípadu.

Sudcovia sú vo výklade prevodu podniku všeobecne pomerne širokí, pretože náš právny systém pripisuje ochrane zamestnancov veľký význam. Na základe existujúcej judikatúry je teda možné dospieť k záveru, že posledná veta „hospodársky subjekt, ktorý si zachováva svoju identitu“ je najdôležitejšia. Zvyčajne sa to týka trvalého prevzatia časti spoločnosti a súvisiaceho majetku, obchodných mien, správy a samozrejme zamestnancov. Ak sa jedná iba o individuálny aspekt, obvykle nedochádza k prevodu podniku, pokiaľ tento aspekt nie je rozhodujúci pre totožnosť podniku.

Stručne povedané, zvyčajne dochádza k prevodu podniku, akonáhle sa prevzatie týka celej časti podniku s cieľom výkonu hospodárskej činnosti, ktorá sa vyznačuje aj svojou vlastnou identitou, ktorá sa zachová aj po prevzatí. Preto prevod podniku (časti) dočasného charakteru čoskoro predstavuje prevod podniku. Prípadom, keď výslovne neexistuje prevod podniku, je zlúčenie akcií. V takom prípade zostanú zamestnanci v službách tej istej spoločnosti, pretože dôjde iba k zmene totožnosti akcionára (akcionárov).

Dôsledky prevodu podniku

Ak dôjde k prevodu podniku, v zásade sú všetci zamestnanci tvoriaci súčasť hospodárskej činnosti prevedení za podmienok pracovnej zmluvy a kolektívnej zmluvy platnej s predchádzajúcim zamestnávateľom. Nie je preto potrebné uzatvárať novú pracovnú zmluvu. To platí aj v prípade, že strany nie sú oboznámené s uplatnením prevodu podniku a pre zamestnancov, o ktorých nadobúdateľ v čase prevzatia nevedel. Nový zamestnávateľ nesmie prepustiť zamestnancov z dôvodu prevodu podniku. Predchádzajúci zamestnávateľ rovnako zodpovedá spolu s novým zamestnávateľom ešte jeden rok za plnenie povinností z pracovnej zmluvy, ktoré vznikli pred prevodom podniku.

Nie všetky podmienky zamestnania sa prenášajú na nového zamestnávateľa. Dôchodkový systém je výnimkou. To znamená, že zamestnávateľ môže uplatniť na nových zamestnancov rovnaký dôchodkový systém, aký uplatňuje na svojich súčasných zamestnancov, ak je tento nahlásený včas na prevod. Tieto dôsledky sa týkajú všetkých zamestnancov, s ktorými je prevádzajúca spoločnosť v čase prevodu v prevádzke. To platí aj pre zamestnancov práceneschopných, chorých alebo pracujúcich na dobu určitú. Ak zamestnanec nechce prestúpiť do podniku, môže výslovne vyhlásiť, že chce ukončiť pracovnú zmluvu. Po prevode spoločnosti je možné rokovať o pracovných podmienkach. Predtým, ako to bude možné, je však potrebné najskôr previesť staré podmienky zamestnania na nového zamestnávateľa.

Tento článok popisuje, že právna definícia prevodu podniku je v praxi splnená pomerne skoro a že to má zásadné dôsledky, pokiaľ ide o povinnosti voči zamestnancom podniku. Prevod podniku je konkrétne prípad, keď hospodársku jednotku podniku prevezme iný na dočasné obdobie, čím sa zachová totožnosť činnosti. Na základe nariadenia o prevode podniku musí preberajúca osoba zamestnať zamestnancov (časti) prevádzaného podniku za podmienok zamestnania, ktoré sa na nich už vzťahovali. Nový zamestnávateľ preto nemôže prepustiť zamestnancov z dôvodu prevodu podniku. Chceli by ste vedieť viac o prevode podniku a o tom, či sa toto pravidlo vzťahuje na vaše konkrétne podmienky? Potom kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na právo obchodných spoločností a pracovné právo a radi vám pomôžu!

Law & More