Ochrana obchodného tajomstva: Čo by ste mali vedieť? Obrázok

Ochrana obchodného tajomstva: Čo by ste mali vedieť?

Zákon o obchodnom tajomstve (Wbb) sa v Holandsku uplatňuje od roku 2018. Týmto zákonom sa vykonáva európska smernica o harmonizácii pravidiel na ochranu nezverejneného know-how a obchodných informácií. Cieľom zavedenia európskej smernice je zabrániť fragmentácii pravidiel vo všetkých členských štátoch, a tým vytvoriť právnu istotu pre podnikateľa. Pred týmto časom neexistovalo v Holandsku žiadne osobitné nariadenie na ochranu nezverejneného know-how a obchodných informácií a riešenie bolo potrebné hľadať v zmluvnom práve, konkrétnejšie v doložkách o mlčanlivosti a nekonkurovaní. Za určitých okolností ponúkla riešenie aj doktrína deliktu alebo spôsob trestného práva. Nadobudnutím účinnosti zákona o obchodnom tajomstve budete mať ako podnikateľ zákonné právo začať právne konanie, keď bude vaše obchodné tajomstvo získané, zverejnené alebo použité nezákonne. Čo konkrétne sa rozumie pod obchodným tajomstvom a kedy a aké opatrenia môžete podniknúť proti porušeniu vášho obchodného tajomstva, sa dočítate nižšie.

Ochrana obchodného tajomstva: Čo by ste mali vedieť? Obrázok

Čo je obchodné tajomstvo?

Tajomstvo. Vzhľadom na definíciu v článku 1 zákona o obchodnom tajomstve by obchodné informácie nemali byť všeobecne známe alebo ľahko dostupné. Ani pre odborníkov, ktorí sa takýmito informáciami zvyčajne zaoberajú.

Hodnota obchodu. Zákon o obchodnom tajomstve ďalej stanovuje, že obchodné informácie musia mať komerčnú hodnotu, pretože sú tajné. Inými slovami, nezákonné získanie, použitie alebo zverejnenie týchto informácií by mohlo poškodiť obchodné, finančné alebo strategické záujmy alebo konkurenčné postavenie podnikateľa, ktorý má tieto informácie v súlade so zákonom.

Primerané opatrenia. Napokon musia obchodné informácie podliehať primeraným opatreniam, aby boli dôverné. V tejto súvislosti si môžete predstaviť napríklad digitálne zabezpečenie informácií o vašej spoločnosti pomocou hesiel, šifrovania alebo bezpečnostného softvéru. Medzi prijateľné opatrenia patria aj doložky o mlčanlivosti a zákazu konkurencie v zamestnaní, zmluvy o spolupráci a pracovné protokoly. V tomto zmysle bude tento spôsob ochrany obchodných informácií naďalej dôležitý. Law & MoreAdvokáti sú odborníkmi na zmluvné a obchodné právo a sú radi, že vám pomôžu vypracovať alebo skontrolovať vaše dohody a doložky o mlčanlivosti a zákazoch hospodárskej súťaže.

Vyššie uvedená definícia obchodného tajomstva je dosť široká. Všeobecným obchodným tajomstvom budú informácie, pomocou ktorých je možné zarobiť peniaze. Konkrétne v tejto súvislosti možno uvažovať o nasledujúcich druhoch informácií: výrobné procesy, vzorce a recepty, ale dokonca aj koncepty, výskumné údaje a súbory zákazníkov.

Kedy došlo k porušeniu?

Spĺňajú vaše obchodné informácie tri požiadavky zákonnej definície v článku 1 zákona o obchodnom tajomstve? Potom sú informácie o vašej spoločnosti automaticky chránené ako obchodné tajomstvo. Na to sa nevyžaduje (ďalšia) prihláška ani registrácia. V takom prípade je získanie, použitie alebo zverejnenie bez súhlasu, ako aj výroba, ponuka alebo marketing tovaru, ktorý porušuje autorské práva inými, nezákonné podľa článku 2 zákona o obchodnom tajomstve. Pokiaľ ide o nezákonné použitie obchodného tajomstva, mohlo by to zahŕňať napríklad aj porušenie dohody o mlčanlivosti týkajúcej sa tejto alebo inej (zmluvnej) povinnosti obmedziť použitie obchodného tajomstva. Mimochodom, zákon o obchodných tajomstvách v článku 3 ustanovuje aj výnimky z nezákonného nadobudnutia, použitia alebo zverejnenia, ako aj výroby, ponúkania alebo uvádzania na trh tovaru, ktorý porušuje zákon. Napríklad nezákonné získanie obchodného tajomstva sa nepovažuje za získanie prostredníctvom nezávislého odhalenia alebo „reverzného inžinierstva“, tj pozorovaním, výskumom, demontážou alebo testovaním produktu alebo predmetu, ktoré boli sprístupnené verejnosti alebo ďalej, bola získaná zákonným spôsobom.

Opatrenia proti porušeniu obchodného tajomstva

Zákon o obchodnom tajomstve ponúka podnikateľom možnosti, ako konať proti porušeniu ich obchodných tajomstiev. Jedna z možností opísaná v článku 5 uvedeného zákona sa týka žiadosti o predbežné opatrenie na vydanie predbežného opatrenia a ochranných opatrení. Predbežné opatrenia sa týkajú napríklad zákazu a) použitia alebo zverejnenia obchodného tajomstva alebo b) vyrábať, ponúkať, uvádzať na trh alebo používať tovary, ktoré porušujú autorské práva, alebo ich používať na tieto účely. vstúpiť, exportovať alebo uložiť. Medzi preventívne opatrenia patrí zaistenie alebo vyhlásenie tovaru podozrivého z porušenia.

Ďalšia možnosť pre podnikateľa podľa článku 6 zákona o ochrane obchodného tajomstva spočíva v návrhu na začatie konania vo veci samej, ktorým sa vyžaduje, aby bol nariadený súdny tras a nápravné opatrenia. Patrí sem napríklad stiahnutie tovaru porušujúceho pravidlá z trhu, zničenie tovaru obsahujúceho alebo uplatňujúce obchodné tajomstvo a vrátenie týchto dátových nosičov držiteľovi obchodného tajomstva. Ďalej môže podnikateľ požadovať od porušovateľa náhradu škody na základe článku 8 zákona o ochrane pôdy. To isté platí pre presvedčenie porušovateľa o primeraných a primeraných nákladoch na právne zastúpenie a ďalších nákladoch, ktoré podnikateľovi vznikli ako asimilovanej strane, ale potom prostredníctvom článku 1019ie DCCP.

Obchodné tajomstvá sú preto dôležitým prínosom pre podnikateľov. Chcete vedieť, či určité informácie o spoločnosti patria do vášho obchodného tajomstva? Prijali ste dostatočné ochranné opatrenia? Alebo už riešite porušenie svojich obchodných tajomstiev? Potom kontaktujte Law & More, na Law & More Rozumieme tomu, že porušenie vášho obchodného tajomstva môže mať pre vás a vašu spoločnosť ďalekosiahle následky a je potrebné prijať príslušné opatrenia predtým aj potom. Preto sú právnici Law & More použite osobný, ale jasný prístup. Spolu s vami analyzujú situáciu a plánujú ďalšie kroky, ktoré treba podniknúť. V prípade potreby vám v akýchkoľvek konaniach radi pomôžu aj naši právnici, ktorí sú odborníkmi v oblasti práva obchodných spoločností a procesného práva.

Law & More