Rýchly rozvod: ako to robíte?

Rýchly rozvod: ako to robíte?

Rozvod je takmer vždy emocionálne náročná udalosť. Zásadný rozdiel však môže znamenať, ako rozvod prebieha. Ideálne by bolo, keby mal každý rozvod čo najrýchlejšie za sebou. Ale ako to urobíte?

Tip 1: Vyhnite sa hádkam s bývalým partnerom

Najdôležitejším tipom, pokiaľ ide o rýchly rozvod, je vyhnúť sa hádkam s bývalým partnerom. Vo väčšine prípadov sa pri vzájomnom boji stráca veľa času. Ak medzi sebou bývalí partneri dobre komunikujú a do určitej miery udržia svoje emócie na uzde, rozvod môže prebiehať podstatne rýchlejšie. Nielenže to ušetrí veľa času a energie vynaloženej na vzájomný boj, ale tiež to znamená, že súdne konania okolo rozvodu ubehnú rýchlejšie.

Tip 2: Navštívte právnika spolu

Keď sa bývalí partneri môžu dohodnúť, môžu si najať jedného právnika. Týmto spôsobom nepotrebujete obaja vlastného právnika, ale spoločný právnik môže do rozvodovej zmluvy zo strany spoločného právnika zahrnúť dojednania o rozvode. Vyhnete sa tak dvojitým nákladom a ušetríte veľa času. Ak totiž dôjde k spoločnej žiadosti o rozvod, nemusíte sa obrátiť na súd. Na druhej strane je to v prípade, keď si obe strany najímajú vlastného právnika.

Okrem toho existuje množstvo vecí, ktoré si vy a váš bývalý partner môžete pripraviť pred najatím právnika, aby ste ušetrili ešte viac času a peňazí:

  • Prediskutujte s bývalým partnerom, aké opatrenia robíte, a dajte to na papier. Niektoré otázky tak nie je potrebné zdĺhavo preberať s právnikom a advokátovi stačí tieto dohody zahrnúť do rozvodovej zmluvy;
  • Už môžete urobiť inventúru tovaru na rozdelenie. Myslite nielen na majetok, ale aj na prípadné dlhy;
  • Vybavte si čo najviac ohľadom nehnuteľnosti, ako je notár, hypotéka, ocenenie a prípadná kúpa nového bývania.

Tip 3: Sprostredkovanie

Ak sa vám nepodarí dosiahnuť dohodu o rozvode s bývalým partnerom, je rozumné zavolať si mediátora. Úlohou mediátora pri rozvode je viesť rozhovor medzi vami a vaším bývalým partnerom ako nestrannou treťou stranou. Prostredníctvom mediácie sa hľadajú riešenia, s ktorými sa obe strany dokážu dohodnúť. To znamená, že nie ste na opačných stranách plota, ale spolupracujete pri riešení konfliktov a dosiahnutí rozumných dohôd. Keď sa dohodnete na riešení, mediátor dá dohodnuté opatrenia na papier. Potom sa môžete vy a váš bývalý partner poradiť s právnikom, ktorý potom môže dohody zahrnúť do rozvodovej zmluvy.

Law & More