Uznávanie a výkon zahraničných rozsudkov v Holandsku

Uznávanie a výkon zahraničných rozsudkov v Holandsku

Môže byť rozsudok vydaný v zahraničí uznaný a/alebo vykonaný v Holandsku? Toto je často kladená otázka v právnej praxi, ktorá sa pravidelne zaoberá medzinárodnými stranami a spormi. Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Doktrína uznávania a výkonu zahraničných rozsudkov je vzhľadom na rôzne zákony a nariadenia dosť zložitá. Tento blog poskytuje stručné vysvetlenie príslušných zákonov a nariadení v kontexte uznávania pri výkone zahraničných rozsudkov v Holandsku. Na základe toho bude v tomto blogu zodpovedaná vyššie uvedená otázka.

Pokiaľ ide o uznávanie a výkon cudzích rozsudkov, článok 431 Občianskeho súdneho poriadku (DCCP) je v Holandsku ústredný. Toto ustanovuje nasledujúce:

„1. S výhradou ustanovení článkov 985-994 nemožno v Holandsku vykonávať rozhodnutia vydané zahraničnými súdmi ani verejné listiny vyhotovené mimo Holandska.

2. Prípady je možné znova prejednať a vybaviť na holandskom súde. “

Článok 431 odsek 1 DCCP - výkon cudzieho rozsudku

Prvý odsek čl. 431 DCCP sa zaoberá výkonom zahraničných rozsudkov a je jasný: základnou zásadou je, že zahraničné rozsudky nemožno v Holandsku vykonávať. Prvý odsek vyššie uvedeného článku však ide ďalej a stanovuje, že zo základného princípu existuje aj výnimka, a to v prípadoch uvedených v článkoch 985-994 DCCP.

Články 985-994 DCCP obsahujú všeobecné pravidlá pre postup pri výkone exekučných titulov vytvorených v zahraničných štátoch. Tieto všeobecné pravidlá, tiež známe ako postup exequatur, sa uplatňujú podľa článku 985 ods. 1 DCCP iba ​​v prípade, že „rozhodnutie súdu cudzieho štátu je v Holandsku vykonateľné na základe zmluvy alebo na základe zákon'.

Na európskej úrovni (EÚ) napríklad v tejto súvislosti existujú nasledujúce príslušné nariadenia:

  • Nariadenie EEX o medzinárodných občianskych a obchodných veciach
  • Nariadenie Ibis o medzinárodnom rozvode a rodičovskej zodpovednosti
  • Nariadenie o výživnom o medzinárodnej údržbe dieťaťa a manžela
  • Úprava práva manželského majetku o medzinárodnom práve v manželstve
  • Nariadenie o partnerstve o medzinárodnom práve vlastníctva partnerstva
  • Dedičské nariadenie o medzinárodnom dedičskom práve

Ak je cudzí rozsudok vykonateľný v Holandsku na základe zákona alebo zmluvy, potom toto rozhodnutie nepredstavuje automaticky vykonateľný príkaz, takže ho možno vykonať. Za týmto účelom musí byť holandský súd najskôr požiadaný o poskytnutie dovolenky na výkon rozhodnutia uvedenej v článku 985 DCCP. To neznamená, že sa prípad bude znova skúmať. To nie je prípad, podľa článku 985 Rv. Existujú však kritériá, na základe ktorých súd posudzuje, či bude alebo nebude dovolené. Presné kritériá sú uvedené v zákone alebo v zmluve, na základe ktorých je rozhodnutie vykonateľné.

Článok 431 odsek 2 DCCP - uznanie cudzieho rozsudku

V prípade, že medzi Holandskom a cudzím štátom neexistuje žiadna zmluva o výkone, zahraničný rozsudok podľa čl. 431 odsek 1 DCCP v Holandsku nespôsobilé na výkon. Príkladom je ruský rozsudok. Napokon medzi Holandským kráľovstvom a Ruskou federáciou neexistuje žiadna zmluva upravujúca vzájomné uznávanie a výkon rozsudkov v občianskych a obchodných veciach.

Ak si strana napriek tomu želá uplatniť cudzí rozsudok, ktorý nie je vykonateľný na základe zmluvy alebo zákona, ponúka alternatívu článok 431 odsek 2 DCCP. Druhý odsek článku 431 DCCP stanovuje, že strana, v prospech ktorej bol trest vynesený v zahraničnom rozsudku, môže podať žalobu znova na holandský súd, aby dosiahol porovnateľné rozhodnutie, ktoré je možné vykonať. Skutočnosť, že o tom istom spore už rozhodol zahraničný súd, nebráni tomu, aby sa spor opäť dostal pred holandský súd.

V tomto novom konaní podľa článku 431 ods. 2 DCCP holandský súd „v každom konkrétnom prípade posúdi, či a do akej miery by mala byť právomoc cudzieho rozsudku prisúdená“ ((HR 14. novembra 1924, NJ 1925, Bontmantel). Základnou zásadou je, že cudzí rozsudok (ktorý nadobudol právoplatnosť res judicata) je v Holandsku uznaný, ak v rozsudku Najvyššieho súdu z 26. septembra 2014 boli vyvinuté nasledujúce minimálne požiadavky (ECLI: NL: HR: 2014: 2838, Gazprombank) je dokončená:

  1. jurisdikcia súdu, ktorý vyniesol cudzí rozsudok, spočíva na jurisdikcii, ktorá je podľa medzinárodných noriem všeobecne prijateľná;
  2. zahraničný rozsudok bol dosiahnutý v súdnom konaní, ktoré spĺňa požiadavky riadneho právneho procesu as dostatočnými zárukami;
  3. uznanie zahraničného rozsudku nie je v rozpore s holandským verejným poriadkom;
  4. nejde o situáciu, v ktorej by bol cudzí rozsudok nezlučiteľný s rozhodnutím holandského súdu vydaným medzi stranami alebo s predchádzajúcim rozhodnutím zahraničného súdu vydaným medzi tými istými stranami v spore týkajúcom sa rovnakého predmetu a ktoré bolo založené z tej istej príčiny.

Ak sú splnené vyššie uvedené podmienky, vec nemôže byť vecne prejednaná a holandský súd môže postačiť na odsúdenie druhej strany, ku ktorej už bol v zahraničnom rozsudku odsúdený. Upozorňujeme, že v tomto systéme, ktorý je vyvinutý v judikatúre, sa cudzí rozsudok nevyhlasuje za „vykonateľný“, ale v holandskom rozsudku sa uvádza nové odsúdenie, ktoré zodpovedá odsúdeniu v zahraničnom rozsudku.

Ak nie sú splnené podmienky a) až d), bude sa musieť Súdnym dvorom podstatne zaoberať obsahom veci. To, či a ak áno, akú dôkaznú hodnotu by mal mať cudzí rozsudok (nie je spôsobilý na uznanie), je ponechané na uváženie sudcu. Z judikatúry vyplýva, že pokiaľ ide o stav verejného poriadku, holandský súd prikladá zásade práva byť vypočutý. To znamená, že ak bol cudzí rozsudok prijatý v rozpore s touto zásadou, jeho uznanie bude pravdepodobne v rozpore s verejným poriadkom.

Ste zapojený do medzinárodného súdneho sporu a chcete, aby bol váš zahraničný rozsudok uznaný alebo vykonaný v Holandsku? Prosím kontaktujte Law & More, na Law & More, chápeme, že medzinárodné právne spory sú zložité a môžu mať pre strany ďalekosiahle dôsledky. Preto Law & MorePrávnici používajú osobný, ale adekvátny prístup. Spolu s vami analyzujú vašu situáciu a navrhnú ďalšie kroky, ktoré je potrebné urobiť. V prípade potreby vám v akomkoľvek konaní o uznaní alebo výkone radi pomôžu aj naši právnici, ktorí sú odborníkmi v oblasti medzinárodného a procesného práva.

Law & More