Kryptomena - poznať riziká zhody - Obrázok

Kryptomena: poznať riziká súladu s predpismi

úvod

V našej rýchlo sa rozvíjajúcej spoločnosti sa kryptomena stáva čoraz obľúbenejšou. V súčasnosti existuje veľa druhov kryptomeny, ako napríklad bitcoín, etérum a litecoín. Kryptomeny sú výlučne digitálne a meny a technológie sú pomocou technológie blockchain udržiavané v bezpečí. Táto technológia vedie bezpečný záznam každej transakcie na jednom mieste. Nikto neovláda blockchain, pretože tieto reťazce sú decentralizované na každom počítači, ktorý má kryptomennú peňaženku. Technológia Blockchain tiež poskytuje anonymitu používateľom kryptomeny. Nedostatočná kontrola a anonymita používateľov by mohli predstavovať určité riziká pre podnikateľov, ktorí chcú vo svojej spoločnosti používať kryptomenu. Tento článok je pokračovaním predchádzajúceho článku, „Kryptomena: právne aspekty revolučnej technológie“, Kým tento predchádzajúci článok sa zaoberal hlavne všeobecnými právnymi aspektmi kryptomeny, tento článok sa zameriava na riziká, ktorým môžu majitelia podnikov čeliť pri riešení kryptomeny, a na dôležitosť dodržiavania.

Riziko podozrenia z prania špinavých peňazí

Hoci kryptomena získava na popularite, v Holandsku a vo zvyšku Európy je stále neregulovaná. Zákonodarcovia pracujú na vykonávaní podrobných nariadení, bude to však dlhý proces. Holandské vnútroštátne súdy však už vydali niekoľko rozsudkov v prípadoch týkajúcich sa kryptomeny. Aj keď niekoľko rozhodnutí sa týkalo právneho štatútu kryptomeny, väčšina prípadov sa nachádzala v zločineckom spektre. V týchto rozsudkoch zohralo veľkú úlohu pranie špinavých peňazí.

Pranie špinavých peňazí je aspekt, ktorý by sa mal zohľadniť, aby sa zabezpečilo, že vaša organizácia nebude spadať do pôsobnosti holandského trestného zákonníka. Pranie špinavých peňazí je podľa holandského trestného práva trestným činom. Toto je stanovené v článkoch 420a, 420b a 420 holandského trestného zákonníka. Pranie špinavých peňazí sa preukáže, ak osoba zakrýva skutočnú povahu, pôvod, odcudzenie alebo vysídlenie určitého tovaru alebo skryje, kto je príjemcom alebo držiteľom tovaru, pričom si je vedomý, že tovar pochádza z trestnej činnosti. Aj keď si človek výslovne neuvedomoval skutočnosť, že tovar pochádza z trestnej činnosti, ale mohol odôvodnene predpokladať, že tomu tak bolo, možno ho považovať za vinného z prania špinavých peňazí. Tieto činy sa trestajú odňatím slobody až na štyri roky (za poznanie trestného pôvodu), odňatím slobody až na jeden rok (za odôvodnený predpoklad) alebo pokutou do 67.000 23 EUR. Toto je ustanovené v článku XNUMX holandského trestného zákonníka. Osoba, ktorá si zvykne na pranie špinavých peňazí, môže byť dokonca uväznená až na šesť rokov.

Nižšie uvádzame niekoľko príkladov, v ktorých holandské súdy schválili používanie kryptomeny:

  • Vyskytol sa prípad, keď bola osoba obvinená z prania špinavých peňazí. Dostal peniaze, ktoré sa získali konverziou bitcoínov na fiat peniaze. Tieto bitcoíny boli získané prostredníctvom temného webu, na ktorom sú skryté IP adresy používateľov. Vyšetrovania ukázali, že temný web sa používa takmer výlučne na obchodovanie s nezákonným tovarom, ktorý sa má platiť bitcoínmi. Súd preto predpokladal, že bitcoiny získané prostredníctvom tmavej siete sú trestného pôvodu. Súd uviedol, že podozrivý dostal peniaze, ktoré sa získali konverziou bitcoínov trestného pôvodu na peniaze bez peňazí. Podozrivý vedel, že bitcoiny sú často zločineckého pôvodu. Stále však nepreskúmal pôvod peňazí, ktoré získal. Preto vedome prijal významnú šancu, že peniaze, ktoré dostal, boli získané nelegálnymi aktivitami. Bol odsúdený za pranie špinavých peňazí. [1]
  • V tomto prípade Fiskálna informačná a vyšetrovacia služba (v holandčine: FIOD) začala vyšetrovanie obchodníkov s bitcoínmi. Podozrivý v tomto prípade poskytol obchodníkom bitcoíny a konvertoval ich na peniaze za peniaze. Podozrivý použil online peňaženku, na ktorej bolo uložených množstvo bitcoínov, ktoré pochádzajú z tmavej siete. Ako je uvedené vo vyššie uvedenom prípade, predpokladá sa, že tieto bitcoíny sú nelegálneho pôvodu. Podozrivý odmietol poskytnúť objasnenie týkajúce sa pôvodu bitcoínov. Súd uviedol, že podozrivý si bol dobre vedomý nezákonného pôvodu bitcoínov, pretože išiel k obchodníkom, ktorí zaručujú anonymitu svojich klientov a požiadajú o túto službu vysokú províziu. Súd preto uviedol, že podozrivý možno predpokladať. Bol odsúdený za pranie špinavých peňazí. [2]
  • Ďalší prípad sa týka holandskej banky ING. ING uzavrela bankovú zmluvu s obchodníkom s bitcoínmi. Ako banka má ING určité povinnosti v oblasti monitorovania a vyšetrovania. Zistili, že ich klient použil hotovostné peniaze na nákup bitcoínov pre tretie strany. ING ukončila svoj vzťah, pretože pôvod platieb v hotovosti nie je možné skontrolovať a peniaze možno možno získať nelegálnymi činnosťami. ING mala pocit, že už nie sú schopní plniť svoje záväzky KYC, pretože nemohli zaručiť, že ich účty sa nepoužili na pranie špinavých peňazí a aby sa vyhli rizikám týkajúcim sa integrity. Súd uviedol, že klient ING nebol dostatočný na preukázanie toho, že peniaze v hotovosti boli zákonného pôvodu. Preto bolo spoločnosti ING povolené ukončiť bankové vzťahy. [3]

Tieto úsudky ukazujú, že práca s kryptomennosťou môže predstavovať riziko, pokiaľ ide o dodržiavanie predpisov. Ak nie je známy pôvod kryptomeny a mena môže pochádzať z temného webu, môže ľahko dôjsť k podozreniu na pranie špinavých peňazí.

dodržiavanie

Keďže kryptomena ešte nie je regulovaná a je zabezpečená anonymita transakcií, ide o atraktívny platobný prostriedok, ktorý sa dá použiť na trestné činy. Kryptomena má preto v Holandsku istý druh negatívnej konotácie. To sa ukazuje aj na skutočnosti, že holandský úrad pre finančné služby a trhy neodporúča obchodovať s kryptomenami. Tvrdia, že používanie kryptomien predstavuje riziká v súvislosti s ekonomickými trestnými činmi, pretože môže ľahko dôjsť k praniu špinavých peňazí, podvodom, podvodom a manipulácii. [4] To znamená, že pri obchodovaní s kryptomenami musíte byť veľmi presní v súlade s predpismi. Musíte byť schopní preukázať, že kryptomena, ktorú dostávate, sa nezíska nelegálnymi aktivitami. Musíte byť schopní dokázať, že ste skutočne preskúmali pôvod kryptomeny, ktorú ste dostali. To by sa mohlo ukázať ako ťažké pre ľudí, ktorí používajú kryptomenu, sú často neidentifikovateľní. Keď holandský súd rozhodne o kryptomene, je veľmi často v trestnom spektre. Úrady momentálne aktívne nemonitorujú obchod s kryptomenami. Kryptomena však má ich pozornosť. Preto, keď má spoločnosť vzťah s kryptomenou, orgány budú zvlášť ostražité. Úrady pravdepodobne budú chcieť vedieť, ako sa kryptomena získava a aký je pôvod meny. Ak neviete správne odpovedať na tieto otázky, môže vzniknúť podozrenie na pranie špinavých peňazí alebo iné trestné činy a môže sa začať vyšetrovanie týkajúce sa vašej organizácie.

Regulácia kryptomeny

Ako bolo uvedené vyššie, kryptomena ešte nie je regulovaná. Obchod a používanie kryptomien však bude pravdepodobne prísne regulované, a to z dôvodu kriminálnych a finančných rizík, ktoré kryptomena so sebou nesie. Regulácia kryptomeny je témou rozhovorov po celom svete. Medzinárodný menový fond (organizácia OSN, ktorá pracuje na globálnej menovej spolupráci, zabezpečovaní finančnej stability a uľahčovaní medzinárodného obchodu) žiada globálnu koordináciu v oblasti kryptomien, pretože varuje pred finančnými aj trestnými rizikami. [5] Európska únia diskutuje o tom, či bude kryptomena regulovať alebo monitorovať, aj keď zatiaľ nevytvorila konkrétnu legislatívu. Regulácia kryptomeny je navyše predmetom diskusií v niekoľkých jednotlivých krajinách, napríklad v Číne, Južnej Kórei a Rusku. Tieto krajiny podnikajú alebo chcú podniknúť kroky na stanovenie pravidiel týkajúcich sa kryptomien. V Holandsku Úrad pre finančné služby a trhy poukázal na to, že investičné spoločnosti majú všeobecnú povinnosť starostlivosti, keď ponúkajú bitcoinové futures retailovým investorom v Holandsku. To znamená, že tieto investičné spoločnosti sa musia starať o záujmy svojich klientov profesionálnym, spravodlivým a čestným spôsobom. [6] Celosvetová diskusia o regulácii kryptomeny ukazuje, že mnohé organizácie si myslia, že je potrebné ustanoviť aspoň nejaký druh legislatívy.

záver

Dá sa bezpečne povedať, že kryptomena rastie. Zdá sa však, že ľudia zabúdajú, že obchodovanie a používanie týchto mien môžu tiež predstavovať určité riziká. Skôr ako to budete vedieť, môžete sa na ňu vzťahovať holandský trestný zákonník, pokiaľ ide o kryptomenu. Tieto meny sú často spojené s trestnou činnosťou, najmä s praním špinavých peňazí. Dodržiavanie je preto veľmi dôležité pre spoločnosti, ktoré nechcú byť stíhané za trestné činy. Veľkú úlohu v tom zohráva znalosť pôvodu kryptomen. Keďže kryptomena má trochu negatívnu konotáciu, krajiny a organizácie diskutujú o tom, či majú alebo nemajú prijať nariadenia týkajúce sa kryptomeny. Aj keď niektoré krajiny už podnikli kroky k regulácii, môže ešte nejakú dobu trvať, kým sa dosiahne celosvetová regulácia. Preto je veľmi dôležité, aby spoločnosti boli pri zaobchádzaní s kryptoměnami opatrné a aby dbali na dodržiavanie predpisov.

Kontakt

Ak máte otázky alebo pripomienky, ktoré ste si prečítali po prečítaní tohto článku, neváhajte kontaktovať Maxima Hodaka, advokáta na adrese Law & More prostredníctvom maxim.hodak@lawandmore.nl alebo Toma Meevisa, advokáta v Law & More cez tom.meevis@lawandmore.nl alebo zavolajte na +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, „Kryptomeny Reële, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Správa Fintech a finančné služby: Počiatočné úvahy, Medzinárodný menový fond 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, „Bitcoin Futures: AFM op“, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Law & More