Rozvod a situácia okolo vírusu koróny

Rozvod a situácia okolo vírusu koróny

Koronavírus má ďalekosiahle následky pre nás všetkých. Musíme sa snažiť zostať doma čo najviac a pracovať aj z domu. To zaisťuje, že každý deň trávite s partnerom viac času ako predtým. Väčšina ľudí nie je zvyknutá tráviť toľko času spolu každý deň. V niektorých domácnostiach táto situácia dokonca spôsobuje potrebné napätie. Najmä pre tých partnerov, ktorí sa už museli vyrovnať so vzťahovými problémami pred korónovou krízou, môžu súčasné okolnosti vytvoriť neudržateľnú situáciu. Niektorí partneri môžu dokonca dospieť k záveru, že je lepšie sa rozviesť. Ale čo to počas korónovej krízy? Môžete požiadať o rozvod napriek opatreniam týkajúcim sa koronavírusu, aby ste zostali čo najviac doma?

Napriek prísnejším opatreniam RIVM môžete stále začať rozvodové konanie. Rozvodoví právnici Law & More vám môže v tomto procese poradiť a pomôcť. V priebehu rozvodových konaní je možné rozlišovať medzi rozvodom na základe spoločnej žiadosti a jednostranným rozvodom. V prípade rozvodu na základe spoločnej žiadosti vy a váš (bývalý) partner podáte jednu žiadosť. Ďalej súhlasíte so všetkými dojednaniami. Jednostranná žiadosť o rozvod je žiadosť jedného z dvoch partnerov súdu o zrušenie manželstva. V prípade rozvodu na základe spoločnej žiadosti nie je zvyčajne potrebné súdne pojednávanie. V prípade jednostrannej žiadosti o rozvod je obvyklé naplánovať ústne pojednávanie pred súdom po písomnom kole. Viac informácií o rozvode nájdete na našej stránke o rozvode.

V dôsledku ohniska koronavírusu pracujú súdy, tribunály a špeciálne vysoké školy z diaľky a čo najviac digitálnymi metódami. Pre rodinné prípady v súvislosti s koronavírusom existuje dočasná dohoda, podľa ktorej sa okresné súdy v zásade zaoberajú iba ústne prípadmi, ktoré sa považujú za veľmi naliehavé prostredníctvom telefonického (video) spojenia. Napríklad prípad sa považuje za veľmi naliehavý, ak súd zastáva názor, že ide o bezpečnosť detí. V menej naliehavých rodinných veciach súd posudzuje, či je povaha prípadov vhodná na vybavenie písomnou formou. V takom prípade budú strany požiadané, aby s tým súhlasili. Ak majú strany námietky proti písomnému konaniu, súd môže ešte naplánovať ústne pojednávanie prostredníctvom telefonického (video) spojenia.

Čo to znamená pre vašu situáciu?

Ak ste schopní diskutovať o rozvodovom konaní medzi sebou a je tiež možné dohodnúť sa spoločne, odporúčame, aby ste uprednostnili spoločnú žiadosť o rozvod. Teraz, keď si to vo všeobecnosti nevyžaduje súdne pojednávanie a rozvod možno vyriešiť písomne, je to najvhodnejší spôsob, ako dosiahnuť rozvod počas korónovej krízy. Súdy sa usilujú rozhodovať o spoločných žalobách v lehotách stanovených zákonom, a to aj počas korónovej krízy.

Ak sa nemôžete dohodnúť s (bývalým) partnerom, budete nútení začať jednostranné rozvodové konanie. Je to možné aj počas korónovej krízy. Konanie o rozvode na základe jednostrannej žiadosti sa začína predložením petície, v ktorej rozvod a všetky súvisiace ustanovenia (výživné, rozdelenie majetku atď.) Požaduje právnik jedného z spoločníkov. Túto petíciu potom predloží inému partnerovi exekútor. Druhý partner môže potom podať písomnú obhajobu do 6 týždňov. Potom je spravidla naplánované ústne pojednávanie a v zásade nasleduje rozsudok. V dôsledku korónových opatrení by jednostranná žiadosť o rozvod mohla trvať dlhšie, než sa môže uskutočniť ústne vypočutie, ak sa prípad nemôže vyriešiť písomne.

V tejto súvislosti je možné začať rozvodové konanie aj počas korónovej krízy. Môže ísť o spoločnú žiadosť alebo o jednostrannú žiadosť o rozvod.

Online rozvod počas korónovej krízy na Law & More

Aj v týchto osobitných časoch rozvodoví právnici Law & More sú vám k dispozícii. Poradíme a sprevádzame vás telefonickým hovorom, videohovorom alebo e-mailom. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa rozvodu, neváhajte a kontaktujte našu kanceláriu. Sme radi, že vám môžeme pomôcť!

Law & More